Η ανθρώπινη αναπτυξιακή διαδικασία ακολουθεί πολύ συγκεκριμένα στάδια που συμβολίζουν την ενεργοποίηση πιο ώριμων διανοητικών και κοινωνικών στοιχείων. Ανάλογα αν όχι αντίστοιχα επίπεδα υπάρχουν και στην εξέλιξη των πολιτικών δομών. Ολοκληρώνοντας το 2ο χρόνο από την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, μέσα από πρωτοφανείς δημοκρατικές διαδικασίες που προσομοίαζαν με μια επίπονη γέννα, είναι δόκιμη η αντιπαραβολή των αναγκαίων επόμενων πολιτικών βημάτων με την εξελικτική ωρίμανση ενός παιδιού!
Τα βασικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται διανύοντας τον 3ο χρόνο της ζωής μας είναι η δυνατότητα συμβολισμού (αφαιρετικής κι όχι απτής αντίληψης των πραγμάτων), η εμφάνιση της ηθικής υπόστασης και της κατανόησης των συνεπειών των πράξεων μας που συνδυάζεται και με την ενσυναίσθηση των αντιδράσεων του περίγυρου, η κοινωνικοποίηση που προκύπτει και μέσω της βελτίωσης της διαχείρισης του λόγου καθώς και η αυτο-αναγνώριση της προσωπικότητας μας.
Στο πολιτικό πεδίο ο συμβολισμός κατέχει ορισμένες φορές πολύ σημαντικότερο μέρος από ότι στην καθημερινότητα. Συχνά παραβλέπονται οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας απόφασης για χάρη του πρόσκαιρου συμβολισμού, άλλοτε πάλι αποτελεί την απαραίτητη σηματοδότηση της αξίας μιας κίνησης. Στη σημερινή φάση υπέρβασης του μεταπολιτευτικού σκηνικού χρειάζεται εμμονή σε πράξεις που οικοδομούν ένα νέο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον (θεσμική και κομματική αναδόμηση, ανανέωση προσώπων από αυθύπαρκτες κοινωνικές δυνάμεις, όραμα για τη γεωπολιτική θέση της χώρας και το παραγωγικό της μοντέλο).
Το ηθικό περίβλημα μπορεί απλά να αποτελεί μια προκάλυψη της ανομίας όταν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς και κανόνες αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί όμως αναγκαία συνθήκη κοινωνικής ταύτισης και συστράτευσης σε έναν κοινό σκοπό. Το αίσθημα δικαιοσύνης προκύπτει μέσα από την ειλικρινή ενσυναίσθηση των κοινωνικών επιπτώσεων μιας πολιτικής και την ένταξη των προτεινόμενων λύσεων σε ένα πλαίσιο ισόρροπης ανακούφισης των πλέον αδύναμων.
Βαδίζοντας στον 3ο πολιτικό χρόνο η επαφή με την κοινωνία και η ποιότητα του λόγου οφείλει να αναβαθμίζεται, να συγκεκριμενοποιείται, να εξειδικεύεται. Να αποκτά δηλαδή διακριτό, στοχευμένο περιεχόμενο σε κοινωνικές, επαγγελματικές και ηλιακές ομάδες που είτε κρατούν απόσταση από τις πολιτικές διεργασίες απηυδισμένοι συνολικά από το σύστημα, είτε αναζητούν πρακτικές, εφικτές λύσεις σε ειδικά ζητήματα
Ο κινηματικός τρόπος εκλογής του Σαμαρά αποτέλεσε ένα παράθυρο ελπίδας για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της παράταξης, την ανανέωση και την ιδεολογική της σαφήνεια. Οι γενικότερες συνθήκες δεν υπήρξαν και οι πιο ευνοϊκές, οι χρόνιες αγκυλώσεις και τα προσχώματα δεν έλειψαν σε αυτή τη διαδρομή, αλλά αυτό που πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί είναι το κοινό όραμα για εθνική αξιοπρέπεια και οικονομική ανάταση. Κι αυτό απαιτεί δυναμισμό αλλά και σύνεση, μαχητικότητα αλλά και καλά σχεδιασμένη στρατηγική.
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
0 σχόλια