Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Κοινωνία - " Ο φόβος διώχνει τους Αθηναίους από το κέντρο της πόλης"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής, αγωνία για την επιβίωση συνιστούν ένα μείγμα συνθηκών διαβίωσης που έτρεψε σημαντικό μέρος πολιτών στην απομάκρυνση από την πόλη. Δυστυχώς το κέντρο μετατρέπεται ταχύτατα σε ζώνη περιορισμένου κρατικού ελέγχου και οικονομικού μαρασμού! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Ο Κώστας και η Μαρία μετακόμισαν στο κέντρο της πόλης λίγο μετά τον γάμο τους, το 2006. Νοίκιασαν ένα σπίτι πίσω από το Μουσείο. «Η ιδέα ήταν, λιγότερες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, περισσότερο περπάτημα. Αλλωστε, από πού αλλού μπορείς να θαυμάσεις αυτή τη θέα» λέει η Μαρία ανοίγοντας το παράθυρο του σαλονιού που «βλέπει» στην Ακρόπολη. Ομως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο ειδυλλιακά. «Πολλές φορές το βράδυ δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε στο σπίτι γιατί οι δρόμοι ήταν κλειστοί λόγω επεισοδίων. Τα Χριστούγεννα καλέσαμε κόσμο και χρειάστηκε να περάσουν πάνω από τους ναρκομανείς που χτύπαγαν ενέσεις στην είσοδο της πολυκατοικίας. Το αυτοκίνητο μάς κοστίζει ένα σωρό χρήματα. Μετά τις τρεις φορές που μας έσπασαν τα τζάμια το βάζουμε σε γκαράζ». Κάθεται πάνω σε μια κούτα γεμάτη βιβλία. «Φεύγουμε, δεν γίνεται άλλο» λέει και στη φωνή της ξεχωρίζει ένας τόνος ενοχής. «Σε αυτή την περιοχή γεννήθηκα. Είναι κρίμα».

Η «άλλη» πόλη

Ο Κώστας και η Μαρία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια υπεράσπισης του κέντρου της πόλης, ενάντια σε όλες τις συνθήκες και τους υπευθύνους. Και δεν είναι οι μόνοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, στον Δήμο Αθηναίων κατοικούν μονίμως το 2011 133.386 λιγότεροι άνθρωποι από ό, τι το 2001. Καταγράφεται δηλαδή μείωση του πληθυσμού της τάξης του 20%. Η επεξεργασία των στοιχείων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Όμως βασικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν απλώς με τη λογική. Όπως λέει στέλεχος του δήμου, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι στην περιοχή των Αμπελοκήπων ή του Παγκρατίου, για παράδειγμα, δεν υπήρξε τόσο μεγάλη μείωση πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του πληθυσμού στο κέντρο της πόλης είναι ακόμα μεγαλύτερη του 20%. Είναι μια δραματική αλλαγή που εκτιμούμε ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια».

Οι επίσημες στατιστικές δεν μπορούν να απεικονίσουν άλλωστε την «άλλη πλευρά» αυτής της πόλης, που τελευταία μοιάζει να γίνεται κυρίαρχη. Τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν λάθρα στις γειτονιές του κέντρου, κυρίως μετανάστες, στην καλύτερη περίπτωση στοιβαγμένοι σε άθλια διαμερίσματα ή εγκαταλελειμμένα σπίτια, στη χειρότερη στις γωνίες των δρόμων. Κανένας από αυτούς φυσικά δεν έδωσε τα στοιχεία του στους απογραφείς. Δεν μπορούν να ονομαστούν λοιπόν επισήμως μόνιμοι κάτοικοι, αλλά όλοι ξέρουν ότι ζουν στο κέντρο της πρωτεύουσας και καθορίζουν τη ζωή της. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100024_06/10/2011_458383


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS