Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΔΙΕΘΝΗ - Διεθνή - "«Θερμή» υποδοχή των αγορών στον θρίαμβο Ραχόι"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Θα μπορέσει ο Ραχόι να ανταποκριθεί στο σκληρό "πόκερ" ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την προάσπιση των συντάξεων και βασικών κοινωνικών παροχών; Τα περιθώρια στενά με το επιτόκιο της χώρας να ξεπερνά το 6,5% και την Ευρώπη να περιδινίζεται γύρω από το αυτονόητο. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Σκληρό πρέσινγκ στον θριαμβευτή των ισπανικών εκλογών για να αποκαλύψει πριν από την ορκωμοσία του την ατζέντα των μέτρων λιτότητας που ετοιμάζει. "Ερχονται δύσκολοι καιροί", προειδοποίησε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς που εξασφάλισε άνετη πλειοψηφία στη Βουλή με 186 έδρες και ποσοστό 44,6%.

Μικρά περιθώρια ελιγμών και σκληρό πρέσινγκ από τις αγορές, προκειμένου να αποκαλύψει τα μέτρα τα οποία σκοπεύει να πάρει, είναι τα "δώρα" που περίμεναν τον Μαριάνο Ραχόι, μία μόλις μέρα μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος.

Εξασφαλίζοντας άνετη πλειοψηφία στη Βουλή με 186 έδρες και ποσοστό 44,6%, ο Ραχόι, αναγνωρίζοντας τον δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά του, επιχείρησε να μετριάσει τους τόνους, προειδοποιώντας τους πολίτες ότι "έρχονται δύσκολοι καιροί".

Η πρώτη δυσκολία πάντως προήλθε από τις αγορές: το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στις 481 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 6,57% (από 6,43% την Παρασκευή), ενώ έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, η διαφορά απόδοσης διαμορφωνόταν σε 4,7% ή 470 μονάδες βάσης. Επιπλέον, ο κυριότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης κατέγραφε λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα, απώλειες 2%.

Αυτή η αντίδραση των αγορών σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας -δεν αναμένεται να ορκιστεί πριν από τις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος- θα πρέπει να αποκαλύψει τάχιστα τα χαρτιά του, τα οποία κράτησε καλά φυλαγμένα μέχρι που οι κάλπες τον ανέδειξαν νικητή. Καθώς τα προβλήματα της οικονομίας είναι επιτακτικά, θα πρέπει σύντομα να αποκαλύψει τη σύνθεση της κυβέρνησης κυρίως δε τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και τα μέτρα λιτότητας που σκοπεύει να υιοθετήσει. Συγκρότησε πάντως την ομάδα που θα συντονίσει τη μετάβαση της εξουσίας, με επικεφαλής τη Σοράγια Σαένθ ντε Σανταμαρία, κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του κόμματος, η οποία πιθανόν προαλείφεται για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Προκειμένου να πετύχει τον στόχο να κατεβάσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 4,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012, ο Ραχόι πρέπει να περικόψει 30 δισ. ευρώ από την παιδεία, την υγεία, τους μισθούς, αλλά όχι τις συντάξεις όπως έχει υποσχεθεί. "Ο χώρος για ελιγμούς για τη νέα κυβέρνηση είναι περιορισμένος", θεωρεί ο Χοσέ Αντόνιο Σανούτζα, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. "Ο Ραχόι θα πρέπει να ανακοινώσει ότι η Ισπανία διαφέρει από την Ιταλία και την Ελλάδα".


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63561852


Share


Tags: ΔΙΕΘΝΗ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS