Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Λουξεμβούργο: Η στρατηγική της Μέρκελ θέτει σε κίνδυνο την Ε.Ε."

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Ακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις θα καταλήξουμε κάποια στιγμή σε μια λογική ευρωομολόγου που πιθανότατα θα καλύπτει το 60% του χρέους των χωρών (που είναι και το όριο των συνθηκών), ώστε και μια σχετική σταθερότητα να υπάρχει και να διατηρείται ένα επίπεδο εθνικής ευθύνης για την αξιολόγηση κάθε χώρας.Το ζήτημα είναι με πιο τίμημα όσον αφορά τη δημοσιονομική πίεση προς τους αδύναμους, ποιες διοικητικές δομές και κυρίως πιο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό όραμα! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Η απαίτηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να αναθεωρηθούν ορισμένες ευρωπαϊκές συνθήκες για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία θέτει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου σε μια γερμανική εφημερίδα.

«Δεν πρέπει να λησμονείτε» ότι προτείνοντας μια αλλαγή των συνθηκών, «υφίσταται ο κίνδυνος να πεθάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνεχίζει ο Ζαν Ασελμπόρν σε ανοικτή επιστολή του προς την Μέρκελ, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», διότι «είναι ουτοπικό να πιστέψει κανείς ότι θα προτείνονταν προς αναθεώρηση μόνο τα προβλεπόμενα άρθρα».

Είναι «ουτοπικό» να θέλουμε να αλλάξουμε μερικά άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών όπως απαιτεί η Μέρκελ, η οποία «θα έκανε καλά να πει σαφώς» αν επιδιώκει μ' αυτό τον τρόπο εσωτερικούς πολιτικούς στόχους, προσθέτει.

«Επιδιώκετε άραγε κάποιον ευρωπαϊκό στόχο, αγαπηγή κυρία καγκελάριε, όταν ξεκινάτε μια συζήτηση για σημαντικές αλλαγές συνθηκών στη μέση αυτού που είναι ίσως η πιο δύσκολη φάση στην αναζήτηση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη;»

«Αν επιδιώκετε κάποιον εσωτερικό πολιτικό στόχο, τότε καλά θα κάνετε να το πείτε σαφώς», προσθέτει.

Αν άρχιζε μια αναθεώρηση των συνθηκών, οι Βρετανοί θα έκαναν τις δικές τους προτάσεις, το ίδιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και δημοψηφίσματα με αβέβαια έκβαση θα οργανώνονταν «χωρίς καμιά αμφιβολία» σε ορισμένες χώρες, προειδοποιεί ο Ασελμπόρν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αρνείται προς το παρόν να αποδεχθεί έναν αυξημένο ρόλο της ΕΚΤ ή την έκδοση ευρωομολόγων για την επίλυση της κρίσης, όπως προτείνουν άλλες χώρες, θέτει ως προϋπόθεση μια αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/11/2011_416228


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS