Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Επιστολές Σαμαρά με πρόθεση συμβιβασμού... αλλά με αλήθειες"

Της Ζέζας Ζήκου

Εύλογη απορία. Όντως, πέσαμε έξω. Χρεοκόπησε η πολιτική του Μνημονίου, που εφαρμόστηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου και η οποία υποτίθεται ότι θα έσωζε τη χώρα. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε τον τόπο να διαλυθεί. Πότε είναι η σωστή στιγμή για να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης μιας οικονομίας; Πέρυσι που μπήκε η οικονομία στο στόμα του Μνημονίου; Οταν πιάσει τελείως πάτο; Στη μέση της κρίσης; Ή όταν υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς; Παραδόξως η απάντηση επικεντρώνεται στην τελευταία ερώτηση.

Η όποια κυβέρνηση θα αποτύχει αν δεν αλλάξει πολιτική. Αν δεν διαπραγματευτεί ξανά ορισμένες από τις αφόρητες και δυσβάσταχτες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Αν δεν χαράξει ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης. Και μια νέα διαπραγμάτευση μπορεί να προκύψει μόνο από τη νέα κυβέρνηση μιας νέας Βουλής. Και το κοντέρ μόνο ο λαός μπορεί να το μηδενίσει.

Πάντως, χθες, με επιστολές που απέστειλε σε Ε.Ε., Eurogroup, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε μια συμβιβαστική προσπάθεια προς εκτόνωση των πιέσεων που ασκούνται για παροχή γραπτών εγγυήσεων από μέρους του. Με την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναζητεί διέξοδο στο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, το οποίο συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Στις επιστολές του, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι η Ν.Δ. στηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο και υποστηρίζει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος». Και τονίζει ότι «πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το πρόγραμμα».

Μένει να αποδειχθεί εάν οι αποδέκτες των επιστολών θα ικανοποιηθούν από την κίνηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά. Οι νέες επιστολές Σαμαρά έρχονται έπειτα από μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων της Ε. Ε., που ζητούσαν έγγραφες εγγυήσεις από τη Ν. Δ., προκειμένου να εκταμιευτεί η 6η δόση.

Η επάρκεια των εγγυήσεων Σαμαρά που θα κρίνει και την εκταμίευση της 6ης δόσης θα κριθεί στο Eurogroup. «Στις 29 Νοεμβρίου, το Ευrogroup θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της Ν. Δ., Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κ. Σαμαρά προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίστηκε από τους Financial Times ο χειρότερος Ελληνας υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη. Είναι «ενεργητικός και φιλόδοξος, που ωστόσο δεν του αρέσουν οι λεπτομέρειες, και ειδικά τα νούμερα».

Στην καθιερωμένη κατάταξη των υπουργών Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται φέτος στη 19η θέση. Είναι τελευταίος στα κριτήρια της οικονομίας και της αξιοπιστίας, ενώ στο πολιτικό κριτήριο είναι μία θέση ψηλότερα, στη 18η. Οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές της Ελλάδας, εξηγεί η εφημερίδα, πάγωσαν όταν επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που είχε κάνει ο προκάτοχός του.

Υπό τον κ. Βενιζέλο, βγήκαν σκληροί νόμοι, αλλά εφαρμόστηκαν λίγες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος να οδηγούν τη χώρα εκτός στόχου για το έλλειμμα του 2011, με απόκλιση περίπου 1,5–2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Την πρωτιά στη φετινή κατάταξη των F.T. καταλαμβάνει ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Αντερς Μποργκ. Η εφημερίδα αποδίδει εύσημα για τον έγκαιρο εντοπισμό της ανάγκης ενίσχυσης των τραπεζών και για το ότι συμβούλεψε με τακτ τους Ευρωπαίους να πάρουν τα μαθήματά τους από την τραπεζική κρίση της Σουηδίας, κατά τη δεκαετία του 1990.

Η οικονομία υπό τον Μποργκ αναπτύχθηκε εξαιρετικά καλά το 2011, εν μέρει λόγω των παλαιότερων μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης έρχεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_24/11/2011_1296905


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS