Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Σε αναζήτηση καλύτερης οικονοµικής πολιτικής"

Του Γιώργου Κύρτσου

Με βάση τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία και τις προγνώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι «µνηµονιακές» θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν χαµένες.

Ρεκόρ ανεργίας
Τον περασµένο Αύγουστο οι άνεργοι έφτασαν το 18,4% του οικονοµικά ενεργού πληθυσµού. Η µεγάλη αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου µας προετοιµάζει για τα χειρότερα στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειµώνα 2011-2012. ∆εν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα οργανώνουν δραστική µείωση του µισθολογικού κόστους και του αριθµού των απασχολούµενων σε αυτές. Εάν κρίνουµε από τις έρευνες της κοινής γνώµης, οι εργαζόµενοι στον ιδιωτικό τοµέα αισθάνονται εξαιρετικά ανασφαλείς εξαιτίας της αρνητικής οικονοµικής και κοινωνικής δυναµικής που έχει αναπτυχθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συνέχιση της ύφεσης και το 2012, ενώ µέχρι πριν από µερικούς µήνες διατύπωνε επίσηµα την άποψη ότι η ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας θα ξεκινούσε στα τέλη του 2011 και θα γινόταν πιο δυναµική στη διάρκεια του 2012. Τώρα οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν ανεργία 18,8% για το 2012 και µείωση του ΑΕΠ κατά 2,8%. Μεταθέτουν χρονικά την απαρχή της ανάκαµψης για το 2013, όλα δείχνουν, όµως, ότι θα πέσουν έξω και σε αυτήν τους την πρόγνωση, εκτός αν υπάρξει δραστική αλλαγή της πολιτικής που εφαρµόζεται.

Συνεννόηση
Στην κατάσταση οικονοµικής εξάρτησης που έχει περιέλθει η Ελλάδα δεν µπορεί να υπάρξει ουσιαστική διαπραγµάτευση µε τους εταίρους µας για την άµεση αλλαγή της οικονοµικής πολιτικής που εφαρµόζεται. Μπορούµε, όµως, να επιδιώξουµε µία καλύτερη συνεννόηση, αποδεικνύοντας τη συνέπειά µας στην εφαρµογή όσων έχουν συµωνηθεί. Μέσα από αυτήν τη συνεννόηση µπορεί να προκύψει µια δηµιουργική αλλαγή προτεραιοτήτων που θα επιταχύνει την αναγκαία επανεκκίνηση της εθνικής οικονοµίας. Θα µπορούσε, για παράδειγµα, ο κ. Παπαδήµος να επιτύχει, µε τους κατάλληλους χειρισµούς, µεγάλη µείωση των δηµοσίων δαπανών, ώστε να µπει ένα τέλος στην ισοπεδωτική φορολόγηση κλάδων όπως είναι η εστίαση, ο τουρισµός, η οικοδοµή και τα ακίνητα, που στηρίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα µας.

Επικίνδυνο µείγµα
Η δραµατική επιδείνωση της κατάστασης της οικονοµίας σε σχέση µε το Μάιο του 2010 οφείλεται στην εφαρµογή ενός επικίνδυνου µείγµατος πολιτικής. Από τη µια έχουµε την τρόικα, η οποία επιβάλλει, σε αρκετές περιπτώσεις, ισοπεδωτικές λύσεις, που δεν λαµβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονοµίας. Από την άλλη είχαµε την κυβέρνηση Παπανδρέου, που έβρισκε πάντα τρόπους να αποτρέπει τις προγραµµατισµένες µειώσεις στις δηµόσιες δαπάνες.

Εάν µπορέσουν ο κ. Παπαδήµος και οι συνεργάτες του να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της χώρας και να αποδείξουν στην πράξη ότι µπορούν να προωθήσουν τη δραστική µείωση των δηµοσίων δαπανών, η τρόικα δεν θα έχει αντίρρηση να υιοθετήσει ένα πιο δηµιουργικό µείγµα οικονοµικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ: CITYPRESS
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=90018


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS