Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ , ΠΑΣΟΚ , ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ - «Επιτελικό» και «τεχνοκρατικό» σχήμα...

Είναι η πολλοστή φορά που διαδίδεται ότι μια Ελληνική κυβέρνηση θα έχει επιτελικό σχήμα και η πολλοστή φορά που αυτή η ελπίδα αποδεικνύεται φρούδα! Σε αυτή την περίπτωση είχε διανθιστεί και με την προσμονή για ενισχυμένη τεχνοκρατική συμβολή λόγω της παρουσίας Παπαδήμου. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα ακόμα από τα γνωστά παιχνίδια εσωκομματικών και γεωγραφικών ισορροπιών, επιβαρημένο μάλιστα με τη συμμετοχή στελεχών από περισσότερους πολιτικούς χώρους που μετέτρεψε την πρώτη υπόσχεση αυτής της κυβέρνησης σε έπεα πτερόεντα (έστω κι αν αυτή είχε δοθεί έμμεσα κι από διαρροή!). Η παλαιοκομματική νοοτροπία φαίνεται πως κέρδισε την πρώτη μάχη καθιστώντας ουσιαστικά δυσλειτουργική και πιθανότατα περιορισμένα αποτελεσματική τη νέα κυβέρνηση.


Είναι λογικοφανές το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σχήμα επειδή δεν υπάρχει κι ο αντίστοιχος χρόνος για ενημέρωση και συντονισμό των νέων υπουργών. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τη συντήρηση μεγάλου αριθμού υφυπουργών (των περισσοτέρων για μικροκομματικούς κι όχι διοικητικούς λόγους).

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις υπουργείων όπως το Άμυνας, το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Υγείας που είτε διεύρυναν τον αριθμό της πολιτικής ηγεσίας τους για λόγους κομματικής εκπροσώπησης όλων των μερών, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες στα νέα μέλη! Κάποιοι μοιάζουν ως περισσότερο με αντιπολιτευόμενοι τοποτηρητές παρά με διακριτά μέλη μιας ομόψυχης ομάδας.

Ούτε σημαντικός αριθμός τεχνοκρατών προστέθηκε, ειδικά σε υπουργεία που θα κληθούν το επόμενο τρίμηνο να διαχειριστούν κρίσιμα θέματα, ούτε αντικαταστάθηκαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι σε όλα τα υπουργεία που σχετίζονται με την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, μένοντας στη θέση τους επίλεκτα στελέχη του στενού περιβάλλοντος του αποχωρήσαντος πρωθυπουργού.

Μακάρι αυτή η αρχική αίσθηση συμβιβασμού να μην αποδειχτεί χαρακτηριστική του τρόπου λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. Μακάρι να φέρει το συντομότερο, και με τον πιο επιτυχή τρόπο για τον τόπο, σε πέρας το πολύ συγκεκριμένο έργο της και να μην επιβαρύνει με επιπρόσθετα δεινά την κοινωνία και την οικονομία. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινής τα πρώτα δείγματα γραφής δεν ήταν και τα πιο ελπιδοφόρα!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS