Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Επαναδιαπραγμάτευση με όπλο τη λογική!"

Του Πάνου Αμυρά

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ εξελίξεις, που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, προκύπτουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς, ο πρωθυπουργός έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και μπαίνει σε μονοπάτια που οδηγούν σε παραλογισμούς, όπως διαπιστώσαμε από το θλιβερό διάγγελμα του αντιπροέδρου του, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κυβέρνηση πλέον όχι μόνο δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με την Τρόικα, αλλά κάθε φορά που ο κ. Βενιζέλος πλησιάζει το τραπέζι των συζητήσεων επιστρέφει με πρόσθετα μέτρα ύψους 2-3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόλις την περασμένη Κυριακή ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι με την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, η Ελλάδα θα μπορούσε «να αποστομώσει όσους αμφισβητούν ότι δεν θα τα καταφέρουμε».

Μία εβδομάδα αργότερα, ο κ. Βενιζέλος δεν κατάφερε να αποστομώσει τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup και γύρισε με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις μισθών στο μισό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες ελήφθησαν για να «διασωθεί» ο φετινός Προϋπολογισμός που έχει εκτροχιαστεί. Για την πρωτοφανή υστέρηση στα έσοδα δεν φταίνε ούτε οι δημοσιογράφοι ούτε ο Σαμαράς, ούτε η Παπαρήγα, αλλά η απίστευτη αδράνεια του οικονομικού επιτελείου σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και βέβαια η λανθασμένη συνταγή της διαρκούς αύξησης φόρων, που αντί να γεμίζει τα δημόσια ταμεία, ενισχύει την ύφεση και πολλαπλασιάζει το πρόβλημα.

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ διάγγελμα του κ. Βενιζέλου, το πολιτικό διακύβευμα είναι πλέον ευκρινές. Ή θα αφεθεί η χώρα ακυβέρνητη και χωρίς πυξίδα ανάκαμψης ή επιτέλους θα μπει ένα τέλος στον οικονομικό και πολιτικό παραλογισμό που βιώνουμε, με επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε στη ΔΕΘ ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χωρίς παροχές, αλλά με ανάσες για την οικονομία, όπως η μείωση των φόρων για όλες τις επιχειρήσεις.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο από την ομιλία του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη είναι ότι επιχειρεί να επαναφέρει τη λογική στον πολιτικό λόγο της χώρας. Αυτό θα είναι και το ισχυρότερο όπλο του απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικας. Μιλά με τη λογική των αριθμών και όχι με την παραφροσύνη που έχει κυριεύσει την κυβέρνηση, οδηγώντας τη χώρα στην άβυσσο. Το θέατρο του παραλόγου, που βιώνουμε όλοι μας, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.e-typos.com/Opinions.aspx?id=851&title=%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%20%CE%BC%CE%B5%20%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF%20%CF%84%CE%B7%20%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE!%0D%0A


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS