Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , Ε.Ε. , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΑΣΟΚ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Το «τείχος» της Ελληνικής οικονομίας...

Η μεταπολεμική Ελλάδα, αν και μέρος του Δυτικού κόσμου, κατόρθωσε να αναπαραγάγει, και σε επιμέρους θέματα να αναπτύξει περαιτέρω, μια «υβριδική» προσέγγιση, του μεγαλύτερου μέρους των κρατικιστικών «Βαλκανικών» αδιεξόδων. Υδροκεφαλικό κομματικοδίαιτο κράτος, ισχυρά μαξιμαλιστικά συνδικάτα, πελατειακές ψηφοθηρικές σχέσεις πολίτη – πολιτικών και έναν ιδιωτικό τομέα εναγκαλισμένο με την δημόσια διαχείριση και τις δραστηριότητες της. Αυτό το απρόσβλητο, από πολιτικές αλλαγές, «τείχος» της Ελληνικής οικονομίας, έρχεται με βίαιο, συχνά βάναυσο τρόπο, να γκρεμίσει η κρίση που βιώνουμε. Μόνο που η διαχρονική ανικανότητα προσαρμογής σε αυτονόητες πολιτικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις και η σημερινή προσφυγή σε ένα ανισομερές δημοσιονομικό πρόγραμμα, δεν οδηγούν απλά σε γκρέμισμα του «τείχους», αλλά σε καταστροφή κάθε βάσης πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχτεί η άμεση ανάκαμψη.


Η αδυναμία να προχωρήσουμε εγκαίρως σε συγκροτημένη περιφερειακή ανάπτυξη ύψωσε, κυρίως γύρω από την Αττική, ένα οικονομικό «τείχος» αντίστοιχο του πραγματικού των πόλεων – κρατών της αρχαίας Ελλάδας! Ούτε καν οι βασικές υποδομές (μεταφορές, επικοινωνία, ενέργεια) δεν προχώρησαν με ανάλογους εντατικούς ρυθμούς! Σαν να μην έφτανε αυτή η κατάσταση, ήρθε η «σοσιαλιστική μεταρρύθμιση» της δεκαετίας του ’80 να επεκτείνει ακόμα περισσότερο το «τείχος» στην επιχειρηματικότητα, να «δέσει» πιο σφιχτά μεγάλο μέρος της ιδιωτικής οικονομίας στο άρμα του κράτους, να βαθύνει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Σήμερα οι κυβερνητικοί παράγοντες ως όψιμες μετανοούσες Μαγδαληνές, χωρίς να απολογούνται ιδιαίτερα για τα μέχρι πρόσφατα λαϊκίστικα μυθεύματα με τα οποία συντηρούσαν το ψηοφθηρικό σύστημα, σηκώνουν τη σκαπάνη για το γκρέμισμα του «τείχους»!. Ρίχνουν μάλιστα με απροκάλυπτη άνεση τα βάρη στους πολίτες αμελώντας να επικεντρωθούν στο ότι όταν δεν δημιουργείς τις ανάλογες συνθήκες απρόσκοπτης ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, περιορίζεις ηθελημένα τις επιλογές και στρέφεις τον πολίτη στην αγκαλιά του κράτους – προστάτη!

Το κακό όμως με τους ετεροχρονισμένους κυβερνητικούς; «σκαπανείς» είναι ότι λίγο από άγνοια, λίγο από ανικανότητα, λίγο από αδυναμία να διαπραγματευτούν με τον διεθνή «εργολάβο» που ανέλαβε την επίβλεψη του έργου, χτυπούν ασυνάρτητα και επιλεκτικά το «τείχος» δημιουργώντας αλλού ανεπαίσθητα ρήγματα, αλλού ανώφελες «τρύπες» κι αλλού διαλύοντας μαζί με μέρος του «τείχους» είτε ότι υγιές υπάρχει ακόμα μέσα σε αυτό, είτε κάθε ζωντανό και δημιουργικό στοιχείο που κινείται εκτός!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS