Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Ανέβασε τον πήχη ο κ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη"

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Έχει κάθε δικαίωμα ο κ. Σαμαράς να αρνείται να συμβάλλει  στην επιβολή μίας πολιτικής που  δεν πιστεύει ότι θα φέρει αποτελέσματα. Το αντίθετο θα ήταν παραλογισμός. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η  μέχρι τώρα εφαρμογή του Μνημονίου τον δικαιώνει. Είναι επίσης δικαίωμά του και υποχρέωση να κάνει δημοσίως κριτική στην ασκούμενη πολιτική και να διατυπώνει την δική του πρόταση.

Όσο τουλάχιστον δεν έχει καταργηθεί και τυπικά η δημοκρατία στην χώρα. Από αυτή την άποψη είναι λάθος του κ. Βενιζέλου ότι ζητά σιωπή και συμμόρφωση από την αξιωματική αντιπολίτευση ωσάν να έχει επιβληθεί καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Πιθανή συμμόρφωση της ΝΔ θα έδινε μεν προσωρινό φιλί ζωής σε μία κυβέρνηση που διαλύεται και κινδυνεύει με αιφνίδιο θάνατο αλλά θα ισοδυναμούσε με αυτοκατάργησή της.

Ο κ. Σαμαράς ανέβηκε στη ΔΕΘ μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων για συναίνεση  και συγκυβέρνηση πιο έντονο από  κάθε άλλη φορά λόγω των εξελίξεων  στην Πολωνία. Δεν συμμερίστηκε τον  πανικό του αντιπάλου ο κ. Σαμαράς και από την ΔΕΘ έριξε την ζαριά του. Έκλεισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την συζήτηση περί συναίνεσης και συγκυβέρνησης, ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα και προανήγγειλε εξεταστική για το πως φθάσαμε στο Μνημόνιο που θα διερευνήσει τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.

Πήγε όμως ένα βήμα πιο πέρα , ανέβασε τον πήχη και απέρριψε την συγκυβέρνηση όχι μόνο υπό τις παρούσες συνθήκες αλλά ακόμη και μετά από εκλογές. Πήρε ρίσκο ο κ. Σαμαράς λέγοντας ότι δεν συμβιβάζεται με τίποτε λιγότερο από την αυτοδυναμία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει διαδοχικές αναμετρήσεις. Από τη μία τρομάζει ένα τμήμα της κοινής γνώμης που φοβάται πάντα ότι πολιτικές περιπέτειες θα επιδεινώσουν την θέση της χώρας. Από την άλλη η κίνηση αυτή είναι συνεπής με την συνολική στρατηγική του: καθαρή και ισχυρή λαϊκή εντολή γιατί είναι το μόνο όπλο απέναντι στην τρόικα για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Είναι βέβαιο ότι το ευρωπαϊκό ιερατείο θα σεβαστεί τη λαϊκή εντολή σε μία χώρα υπό κατάρρευση; Όχι. Αλλά υπάρχει κάποια ελπίδα ότι δεν θα θελήσουν να ισοπεδώσουν εντελώς τις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης ειδικά αν η έκφραση σεβασμού προς αυτές τις παραδόσεις συνάδει και με το ευρύτερο συμφέρον της ευρωζώνη προκειμένου να μην καταρρεύσει. Και εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα είναι και η μόνη ελπίδα για την χώρα. Αμυδρή είναι η αλήθεια και υπαρκτή όσο οι ευρωπαίοι δεν έχουν αναπτύξει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των συνεπειών της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας. Μόνο που τα χρονικά περιθώρια μειώνονται. Σε λίγο θα είναι αργά. Από αυτή την άποψη το μόνο για το οποίο ελέγχεται ο κ. Σαμαράς είναι ότι ζητά μεν εκλογές αλλά ακόμη και τώρα δεν κάνει κινήσεις για να τις επιβάλλει.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=146634


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS