Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος
Τον προβληματισμό για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στον πρώτο γύρο των Γαλλικών περιφερειακών εκλογών έδωσε τη θέση του στον ενθουσιασμό της μη εκλογής ούτε ενός εκπροσώπου του στον δεύτερο γύρο. Όλοι καθησυχάστηκαν από την επαναφορά στην κανονικότητα, πανηγύρισαν για την νίκη της δημοκρατίας και έκρυψαν, για μια ακόμα φορά, τους σκελετούς στα βάθη της πολιτικής αμνησίας.
Αυτό που συνέβη στην Γαλλία ήταν το προφανές. Ο τρόμος του δημοκρατικού τόξου από την πιθανή επέλαση της Λεπέν λειτούργησε και σε αυτή τη συγκυρία, όπως επανειλημμένα έχει συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Το Εθνικό Μέτωπο κινούνταν πάντα σε διψήφια ποσοστά και πολύ συχνά ξεπερνούσε το 17%. Διατηρούσε τη δυναμική του και στις πιο πολιτικά παθητικές περιόδους εκφράζοντας σταθερά μέρος του γνωστού Γαλλικού σωβινισμού. “
Όταν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες οξύνονταν αποκτούσε επιπρόσθετη ισχύ και κονταροχτυπιόνταν στα ίσια με τις δυο παραδοσιακές παρατάξεις. Πάντα όμως την κρίσιμη στιγμή της εκτόξευσης του και της οριστικής διατάραξης των ισορροπιών, το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο ομονοούσε αποτρέποντας την ανάληψη οποιασδήποτε εξουσίας από την ακροδεξιά.
Μόνο που τα όρια του προφανούς και του αναμενόμενου σταδιακά εξαντλούνται. Η μορφή του Εθνικού Μετώπου εξευγενίζεται επικοινωνιακά και πολιτικά, με φιλάρεσκες γυναικείες παρουσίες αντί για την αποκρουστική εικόνα του πατρός Λεπέν και προτάσεις που έχουν λειάνει αρκετές από τις σκληρές γωνίες του κλασικού λόγου του που απωθούσε πλατιά λαϊκά στρώματα.
Η δημοκρατική συμμαχία απέτρεψε την ύστατη ώρα τον Ζαν Μαρί Λεπέν από το να κατακτήσει τον προεδρικό θώκο όταν πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών με 18%. Η σημερινή αντίστοιχη σύμπλευση απέτρεψε την κόρη του από το να αλώσει τις περιφέρειες καταγράφοντας όμως ένα 29%, όπως θα την αποτρέψει και στην επικείμενη προεδρική μάχη όπου δύσκολα θα βρεθεί καν στο δεύτερο γύρο με ποσοστό όμως γύρω στο 25%. Δεν αργεί η μέρα που η ευειδής ανιψιά της θα προσδώσει την καταλυτική νότα απομυθοποίησης καθιερώνοντας το κόμμα σε εκλογικά ύψη άνω του 30%.
Αν το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο συνεχίσει να βολεύεται με την αστική “αντίσταση” της τελευταίας στιγμής και οι αδιάφοροι Ευρωπαίοι μανδαρίνοι συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να παρεμβαίνουν μονίμως με καταστροφική χρονοκαθυστέρηση όπως έπραξαν με την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, αυτή η μέρα μπορεί και να βρίσκεται πολύ πιο κοντά από ότι φανταζόμαστε.
Αν δεν αντιμετωπίσουν άμεσα οι ουσιαστικές αιτίες που πυροδοτούν το γενικότερο φαινόμενο και δεν προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές στο δυσλειτουργικό διοικητικό μοντέλο της Ε.Ε.. Αν δεν προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό του παραγωγικού της μοντέλου με βάση τις παγκόσμιες εξελίξεις και την ανάδειξη νέων ισχυρών οικονομικών πόλων. Αν δεν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές και την ασαφή πολυπολιτισμική ανοχή που δεν τοποθετεί ως προμετωπίδα των σεβασμό των βασικών αξιών του φιλοξενούντα.
Τότε η κοινωνική δυσαρέσκεια θα βρει νομοτελειακά πρόσφορο έδαφος για να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά από σχηματισμούς όπως το Εθνικό Μέτωπο. Και τότε το προφανές θα είναι ανίσχυρο να το συγκρατήσει όχι μόνο μακριά από γαλλική εξουσία αλλά κι από την άλωση της Ευρωπαϊκής τάξης
Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος-Ψυχολόγος
Οικονομολόγος-Ψυχολόγος
Όσο και να έχεις τη διάθεση να ξεπεράσεις τις υπουργικές ψευτομαγκιές προς τους δημοσιογράφους και την ατυχέστατη χρησιμοποίηση μιας ιατρικής αργκό περί ΧΙΒ αντί για HIV, ένδειξη ημιμάθειας για την ορθή χρήση επιστημονικών όρων στο δημόσιο λόγο προς την κοινωνία. Όσο κι αν πασχίζεις να υπερβείς την πρωθυπουργική ταύτιση της νεανικής κατάκτησης της εξουσίας με την δικαιολόγηση της έπαρσης. Δεν πρόκειται να σβηστούν από την μνήμη όλα τα μνημεία – αποδεικτικά στοιχεία ενός συγκεκριμένου προτύπου που αποκαλύπτει το ιδεολογικό επίχρισμα με το οποίο ντύνονται οι πιο εγωιστικές και ακραίες συμπεριφορές.
Υπάρχει μεγαλύτερη ψευτομαγκιά από την υποτιθέμενη σκληρή εξάμηνη διαπραγμάτευση που στηρίχτηκε στο μύθευμα της δημιουργικής ασάφειας και της συλλογικής αφασίας; Η ίδια πατέντα ανέξοδου τσαμπουκά δεν χρησιμοποιήθηκε ως επικοινωνιακό εργαλείο συναισθηματικής συνταύτισης με τα πιο αιχμηρά κοινωνικά ένστικτα ελέω επιπτώσεων από την οικονομική κρίση; Με τις ίδιες μεθόδους δεν επιχειρήθηκε η παρότρυνση του κόσμου σε ανυπακοή στους νόμους, αποφυγή πληρωμής των υποχρεώσεων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην αντιπολίτευση;
Δεν ήταν ο κορυφαίος Ευρωπαίος οικονομολόγος, κατά δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης, που επαίρονταν για το ότι οι συνάδερφοι του στα Eurogroup είναι μειωμένων επιστημονικών γνώσεων; Δεν ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που κουνούσε επιδεικτικά το δάκτυλο στην αντιπολίτευση μιλώντας για το αναντίρρητο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς για να κρυφτεί πίσω από την τυπική νομιμότητα όταν προέκυψαν σειρά παρατυπιών από τους υπουργούς του;
Δεν είναι έργο των υπουργών αυτής της κυβέρνησης η, γεμάτη από την έπαρση της εξουσίας, “τακτοποίηση” σε δημόσιες θέσεις ευθύνης, γνωστών, συγγενών, ερωτικών συντρόφων και λοιπών διαπροσωπικών συνοδοιπόρων για να έρθει εσχάτως η Σία Αναγνωστοπούλου να μας διαφωτίσει σχετικά με την οικογενειακή… απόσταση των ανιψιών που δικαιολογεί την μαζική αξιοποίηση τους στην κρατική μηχανή; Ποιος άλλαξε εν μια νυκτί τους διοικητές των νοσοκομείων χωρίς κανείς να γνωρίζει τα κριτήρια αξιολόγησης και εκτίμησης της επάρκειας των υπαρχόντων, πέρα από την πιθανή ιδεολογική απόσταση τους από το κυβερνών κόμμα;
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν πρόκειται για τυχαία συμβάντα αρρυθμιών μιας παράταξης που προσαρμόζεται στην διαχείριση της εξουσίας την οποία αναλαμβάνει για πρώτη φορά. Ούτε για μεμονωμένες, ατομικές πρακτικές που δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τον αέρα εκδικητικότητας, μισαλλοδοξίας και ανεξέλεγκτης οίησης που συνάδει με τον κατακτητή του πολυπόθητου “χρυσόμαλλου δέρατος” της διακυβέρνησης.
Όλα τα διαχρονικά απωθημένα, τα συμπλέγματα, οι θυματοποιημένες εμμονές και τα πάθη αναφύονται και εκδηλώνονται με κάθε ευκαιρία και στο μέγιστο βαθμό ως ιεροτελεστία ταπείνωσης του ιδεολογικού αντιπάλου και νικηφόρας ικανοποίησης που δεν φείδεται μέσων για την διατήρηση των κεκτημένων. Η ψευτομαγκιά και η οίηση δεν είναι το αποτέλεσμα αλλά η αιτία, δεν δημιουργούνται από την ανάμειξη με την εξουσία αλλά επιβάλλονται επάνω της ως ιογενείς παράγοντες εκμαυλισμού της.
Του Αλέξανδρου Κριτσίκη,
Δικηγόρου, Υπ. ΔΝ
Δεν θα μπορούσε θαρρώ σε καμία περίπτωση να μείνει ασχολίαστη η δήλωση του υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον εθνάρχη της Αριστεράς προ ολίγων ημερών. Είναι δε μια δήλωση «ιστορική» που σχολιάστηκε πάρα πολύ και θα σχολιαστεί ακόμη περισσότερο. Ερμηνεύοντας όμως συνοπτικά στο παρόν την παρούσα δήλωση γεννάται νομίζω το ερώτημα κατά πόσο ο εν λόγω υπουργός έχει δίκιο. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο υπουργός δικαιολογημένα θεωρεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μεγάλους πολιτικούς ηγέτες. Είναι νομίζω αποδεκτό αυτό από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πλέον.
Όλοι μας δε λίγο ή πολύ γνωρίζουμε την διαδρομή των δύο αυτών μεγάλων ηγετών και το τι προσέφεραν στην χώρα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος λ.χ όταν υπέγραφε στις 28 Ιουλίου 1920, στο δημαρχείο του παρισινού προαστίου τις Συνθήκες των Σεβρών το ελληνικό κράτος αποκτούσε τη μεγαλύτερη έκταση που θα κατελάμβανε ποτέ. Η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και πέντε θαλασσών γίνονταν πραγματικότητα. Από την άλλη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (Εθνάρχης) ήταν ο πολιτικός των μεγάλων εθνικών επιλογών, που σφράγισε την πορεία της χώρας. Τι αλήθεια να αναφέρουμε για το έργο του; Την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα της τότε εποχής, που άλλαξε την πορεία της χώρας και που οφείλεται αποκλειστικά σε δικές του μονομερείς ενέργειες; Την αναίμακτη αποκατάσταση της δημοκρατίας; Τη σύνταξη και ψήφιση του Συντάγματος του 1975, ενός εξαιρετικά φιλελεύθερου για τις συνθήκες της εποχής Συντάγματος; Όπως καθίσταται προφανές είναι πάρα πολύ μεγάλο το έργο και των δύο για να μνημονευθεί στο παρόν άρθρο.
Εκείνο όμως που γίνεται κατανοητό από τα ως άνω είναι ότι και ο ένας και ο άλλος με τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα τους, ήταν χαρισματικοί ηγέτες, που προσέφεραν με το έργο τους στη χώρα. Και ερχόμαστε τώρα στην επίμαχη δήλωση. Ο Αλέξης αλήθεια τι έχει προσφέρει στο σύντομο αυτό διάστημα διακυβέρνησης του; Ποιο είναι το έργο του; Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τη σφραγίδα του; Μήπως έφερε αναπτυξιακό σχέδιο στη χώρα; Όλοι βλέπουμε γύρω μας πόσο «ξεχειλίζει» η περίφημη ανάπτυξη! Όλοι μας βλέπουμε στο διάστημα, που κυβερνά ο Αλέξης, πόσο έχει εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη, πόσο έχουν καταπατηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα και πόσο υποβαθμισθεί το κράτος πρόνοιας (περικοπή συντάξεων κτλ).
Κάνοντας όμως το συνήγορο του διαβόλου εύλογα κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει, ότι αυτά προϋπήρχαν του Αλέξη. Σίγουρα υπήρχαν, αλλά ποτέ στην Μεταπολίτευση δεν επιδεινώθηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ξεχνάμε αλήθεια τα capital control των τραπεζών, που νέκρωσαν την ελληνική οικονομία, έστησαν τον κόσμο στις ουρές των τραπεζών και μας οδήγησαν έναν λαό σε καταστάσεις πρωτόγνωρης ψύχωσης. Λησμονήσαμε την ζημιά που προκλήθηκε εξαιτίας αυτών στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, της μοναδικής δυστυχώς βιομηχανίας, που έχει η χώρα μας και που προσδοκά έσοδα; Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε τον Αλέξη χαρισματικό ηγέτη; Και τέλος έχει ανάγκη η Αριστερά ως ιδεολογία και πολιτική σκέψη από έναν Εθνάρχη; Αυτό είναι το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή; Να βρει η Αριστέρα τον Εθνάρχη της;
Όσο καλή καρδιά και αν έχει κανείς και όσο καλοπροαίρετος και αν είναι θαρρώ, ότι είναι μεγάλο ατόπημα να συσχετίσουμε τον Αλέξη με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα τόσο του Εθνάρχη όσο και του Βενιζέλου! Τουλάχιστον εγώ έτσι ερμηνεύω τη δήλωση του Υπουργού. Αλλά θα πει κάποιος, ότι στην Ελλάδα ζούμε και στη χώρα μας ισχύει το ότι είσαι ό,τι δηλώσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό είναι μια πραγματικότητα. Άραγε τί άλλο απομένει να ακούσουμε; Μήπως ότι το ζεμπέκικο της Γεροβασίλη μοιάζει με του Ανδρέα Παπανδρέου;
Δικηγόρου, Υπ. ΔΝ
Δεν θα μπορούσε θαρρώ σε καμία περίπτωση να μείνει ασχολίαστη η δήλωση του υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον εθνάρχη της Αριστεράς προ ολίγων ημερών. Είναι δε μια δήλωση «ιστορική» που σχολιάστηκε πάρα πολύ και θα σχολιαστεί ακόμη περισσότερο. Ερμηνεύοντας όμως συνοπτικά στο παρόν την παρούσα δήλωση γεννάται νομίζω το ερώτημα κατά πόσο ο εν λόγω υπουργός έχει δίκιο. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο υπουργός δικαιολογημένα θεωρεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μεγάλους πολιτικούς ηγέτες. Είναι νομίζω αποδεκτό αυτό από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πλέον.
Όλοι μας δε λίγο ή πολύ γνωρίζουμε την διαδρομή των δύο αυτών μεγάλων ηγετών και το τι προσέφεραν στην χώρα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος λ.χ όταν υπέγραφε στις 28 Ιουλίου 1920, στο δημαρχείο του παρισινού προαστίου τις Συνθήκες των Σεβρών το ελληνικό κράτος αποκτούσε τη μεγαλύτερη έκταση που θα κατελάμβανε ποτέ. Η Ελλάδα των δύο Ηπείρων και πέντε θαλασσών γίνονταν πραγματικότητα. Από την άλλη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (Εθνάρχης) ήταν ο πολιτικός των μεγάλων εθνικών επιλογών, που σφράγισε την πορεία της χώρας. Τι αλήθεια να αναφέρουμε για το έργο του; Την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα της τότε εποχής, που άλλαξε την πορεία της χώρας και που οφείλεται αποκλειστικά σε δικές του μονομερείς ενέργειες; Την αναίμακτη αποκατάσταση της δημοκρατίας; Τη σύνταξη και ψήφιση του Συντάγματος του 1975, ενός εξαιρετικά φιλελεύθερου για τις συνθήκες της εποχής Συντάγματος; Όπως καθίσταται προφανές είναι πάρα πολύ μεγάλο το έργο και των δύο για να μνημονευθεί στο παρόν άρθρο.
Εκείνο όμως που γίνεται κατανοητό από τα ως άνω είναι ότι και ο ένας και ο άλλος με τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα τους, ήταν χαρισματικοί ηγέτες, που προσέφεραν με το έργο τους στη χώρα. Και ερχόμαστε τώρα στην επίμαχη δήλωση. Ο Αλέξης αλήθεια τι έχει προσφέρει στο σύντομο αυτό διάστημα διακυβέρνησης του; Ποιο είναι το έργο του; Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τη σφραγίδα του; Μήπως έφερε αναπτυξιακό σχέδιο στη χώρα; Όλοι βλέπουμε γύρω μας πόσο «ξεχειλίζει» η περίφημη ανάπτυξη! Όλοι μας βλέπουμε στο διάστημα, που κυβερνά ο Αλέξης, πόσο έχει εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη, πόσο έχουν καταπατηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα και πόσο υποβαθμισθεί το κράτος πρόνοιας (περικοπή συντάξεων κτλ).
Κάνοντας όμως το συνήγορο του διαβόλου εύλογα κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει, ότι αυτά προϋπήρχαν του Αλέξη. Σίγουρα υπήρχαν, αλλά ποτέ στην Μεταπολίτευση δεν επιδεινώθηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ξεχνάμε αλήθεια τα capital control των τραπεζών, που νέκρωσαν την ελληνική οικονομία, έστησαν τον κόσμο στις ουρές των τραπεζών και μας οδήγησαν έναν λαό σε καταστάσεις πρωτόγνωρης ψύχωσης. Λησμονήσαμε την ζημιά που προκλήθηκε εξαιτίας αυτών στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, της μοναδικής δυστυχώς βιομηχανίας, που έχει η χώρα μας και που προσδοκά έσοδα; Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε τον Αλέξη χαρισματικό ηγέτη; Και τέλος έχει ανάγκη η Αριστερά ως ιδεολογία και πολιτική σκέψη από έναν Εθνάρχη; Αυτό είναι το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή; Να βρει η Αριστέρα τον Εθνάρχη της;
Όσο καλή καρδιά και αν έχει κανείς και όσο καλοπροαίρετος και αν είναι θαρρώ, ότι είναι μεγάλο ατόπημα να συσχετίσουμε τον Αλέξη με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα τόσο του Εθνάρχη όσο και του Βενιζέλου! Τουλάχιστον εγώ έτσι ερμηνεύω τη δήλωση του Υπουργού. Αλλά θα πει κάποιος, ότι στην Ελλάδα ζούμε και στη χώρα μας ισχύει το ότι είσαι ό,τι δηλώσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό είναι μια πραγματικότητα. Άραγε τί άλλο απομένει να ακούσουμε; Μήπως ότι το ζεμπέκικο της Γεροβασίλη μοιάζει με του Ανδρέα Παπανδρέου;