Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - Ρουμπινί: Έκανα λάθος με την πρόβλεψη για «Grexit»

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Αυτό που επιτέλους παραδέχεται, έστω και έμμεσα, είναι ότι οι στατικές αναλύσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές παρεμβάσεις περιγράφουν ένα θεωρητικό πλαίσιο που σε μια στιγμή γκρεμίζεται από την πραγματικότητα που αλλάζει τις μεταβλητές. Το ρητορικό ερώτημα είναι, τι εξυπηρετεί τότε η συνεχής αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων; Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Ο οικονομολόγος, κ. Νουριέλ Ρουμπινί, ή αλλιώς ο «προφήτης της κρίσης», αλλά και ο «Δρ.Συμφορά» -γιατί θεωρείται ο πρώτος που είχε προβλέψει την αμερικανική κρίση του 2006- με νέες του δηλώσεις εξηγεί στο «Der Spiegel», γιατί έπεσε έξω στην πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ.

Θυμίζουμε πως μόλις πέρυσι κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Ρουμπινί είχε προβλέψει ότι «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες». Είναι φανερό ότι η πρόβλεψή του δεν έχει επαληθευθεί.

Σε συνέντευξή του προς την διαδικτυακή έκδοση του γνωστού γερμανικού περιοδικού ο Ρουμπινί ερωτάται: πού οφείλεται το γεγονός ότι ο «προφήτης της κρίσης» διαψεύδεται;

«Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μία σχετικά ριζοσπαστική στροφή με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν από αυτό. Αλλά και η ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζες. Με τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μία ενίσχυση του ενοποιητικού σχεδίου τους. Και εν τέλει έχει αλλάξει η στάση των Γερμανών: αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εφικτή μία συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω βρίσκονται σε κίνδυνο η Ιταλία και η Ισπανία. Και ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες όπως η Κύπρος», είναι η απάντηση του καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=253082

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS