Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Σταθερή εικόνα;

Του Δημήτρη Μαύρου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ δεν έχουν μόνο οι γνωστοί δείκτες (πρόθεση ψήφου, καταλληλότερος πρωθυπουργός, ικανότητα διακυβέρνησης κ.λπ.) των πολιτικών ερευνών, που αποτυπώνουν την κοινωνική συμπτωματολογία κάποιας δεδομένης χρονικής στιγμής, αλλά οι δείκτες που αναδεικνύουν το τι συμβαίνει στο πίσω μέρος του μυαλού του μέσου ψηφοφόρου, εξελικτικά και σε βάθος χρόνου.

Στη συγκεκριμένη μέτρηση, για λογαριασμό της Real news, εμφανίζονται τρεις δείκτες που αποτυπώνουν, αν μη τι άλλο, την ανάγκη του εκλογικού σώματος να δει τα «πράγματα» με μεγαλύτερη αισιοδοξία, έστω και αν ακόμα όλα φαντάζουν δύσκολα. Στο «πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα» έχουν μειωθεί οι αρνητικές θέσεις κατά 13,4% (95,1%, 81,7%) σε σχέση με έναν χρόνο πριν, η «παραμονή της χώρας στο ευρώ» έχει αυξηθεί κατά 18,1% (57,7%,75,8%) το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το «ενδεχόμενο μη χρεωκοπίας της χώρας» για πρώτη φορά είναι πλειοψηφικό (59,6%, +13,9%).

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι σταθερά (67,2%) ο μέσος Ελληνας αναζητά μια άλλη πολιτική εκτός μνημονίου, υπάρχει συνεχόμενη αύξηση (13,1%, 17,5%, 19,8%) του ποσοστού των πολιτών που δηλώνουν ότι θα πρέπει «να παραμείνουμε στο ευρώ τηρώντας τα συμφωνηθέντα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς».

Αυτό το κλίμα αντανακλάται θετικά στους κλασικούς δείκτες αξιολόγησης της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι, λόγω του εξαιρετικά πυκνού πολιτικού χρόνου, θα πρέπει να περιμένει κανείς για να ελεγχθεί η σταθερότητα αυτής της εικόνας.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατες απειλές, καθώς το 83,6% αναμένει νέα μέτρα, το 67,9% δεν αισιοδοξεί για τα έσοδα του κράτους και το 76,2% για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει να αντιμετωπίσει τη «μη ρεαλιστικότητα των προτάσεών του» (60,6%), αλλά από την άλλη έχει σύμμαχο την καλύτερη απόδοσή του (40,8%) στο να εισπράξει «έσοδα», τουλάχιστον από τη λίστα Λαγκάρντ.

ΠΗΓΗ: REAL
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=26&id=205925

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS