Είναι η πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες που το κλίμα κατήφειας και γενικευμένης απογοήτευσης από τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, δεν επιτρέπει στην Αναστάσιμη διάθεση να συνεπάρει πλήρως, τις ψυχές των Ελλήνων. Ακόμα και η εκτόνωση της γιορτινής ατμόσφαιρας θα επισκιάζεται από την αγωνία για την επόμενη μέρα. Η ανάταση του τόπου δεν μπορεί να έρθει αν δεν υπάρξει, πρωτίστως, η «Ανάσταση» της ψυχής μας. Κι αυτή δεν μπορεί να προκύψει χωρίς την αναγνώριση των εσφαλμένων νοοτροπιών που δημιούργησαν το πλαίσιο της κρίσης σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, αξιακό), την ιεράρχηση των πρωτοβουλιών που μπορούν να καταστήσουν το σύστημα λειτουργικό, περισσότερο ηθικό και αξιοκρατικό αλλά και την συνειδητοποίηση της προσωπικής ευθύνης σε όλες αυτές τις επιλογές.
Αυτές τις Άγιες ημέρες οι συζητήσεις όλων μας περιστρέφονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γύρω από την καρτερικότητα και την εσωτερική δύναμη στην αντιμετώπιση των Παθών αλλά και γύρω από την αναγεννητική «φλόγα» της Ανάστασης και του αισιόδοξου μηνύματος που περικλείει, για τον άνθρωπο και τη διαδρομή του. Ουσιαστικό όμως έναυσμα για αυτό το κείμενο αποτέλεσε η αναφορά μιας φίλης μου, με προφανές εφαλτήριο τις σημερινές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, στην ανάδειξη του καινούριου μέσα από τις στάχτες.
Η ολοκλήρωση της πρόσφατης προσπάθειας για μια ακόμα αποτύπωση των τάσεων της κοινής γνώμης, μας έδωσε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, αν και οι διαφοροποιήσεις με την προ τριμήνου αντίστοιχη καταγραφή δεν είναι μεγάλες. Η σταδιακή αλλά σταθερή πτώση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, η ΝΔ συντηρεί τις δυνάμεις της, ισορροπώντας την κατάσταση με την κυβερνητική παράταξη, μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά των υπολοίπων σχηματισμών και άνοδος 1% για τα λοιπά κόμματα, πιθανότατα χαρακτηριστικός δείκτης αναμονής του νέου φορέα του Γιάννη Δημαρά. Αναλυτικά τα πλήρη στοιχεία στο διάγραμμα που ακολουθεί. Η διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου παρατίθεται στην αντίστοιχη σελίδα "Δημοσκοπήσεις" http://maxitikoi-polites.blogspot.com/p/gallop.html.
Επανειλημμένα έχουμε αναλύσει από αυτό το μπλογκ, τις οικτρές συνέπειες για την Ελληνική οικονομία, τον κοινωνικό ιστό, το τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία, από μια πιθανή κήρυξη στάσης πληρωμών. Ταυτόχρονα τονίζαμε ότι η οικειοθελής προσφορά από πλευράς ιδιωτών επενδυτών για «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν δεν είναι αναμενόμενη, όσο μάλιστα διαρκεί το μνημόνιο στη χώρα μας. Σε τι χρησιμεύει λοιπόν η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, από τη στιγμή μάλιστα που οι εξελίξεις για μετά το 2013, είναι λίγο, πολύ δρομολογημένες;