Είναι πασιφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνδυάσει τη μετάλλαξη σε ένα κόμμα εξουσίας λειαίνοντας το λόγο του, θολώνοντας διαχρονικές θέσεις του ή εξοβελίζοντας επικοινωνιακά άλλες, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ως κινητήριο στελεχιακό μοχλό τις ίδιες προσωπικότητες που επί δεκαετίες εξέφραζαν ριζοσπαστικές αριστερές θέσεις σε θέματα οικονομίας, άμυνας, ασφάλειας και κοινωνικών αναφορών.
Όση ανανέωση χρειάζεται το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης, από την πλευρά αυτών που άσκησαν την εξουσία, ακόμα περισσότερη χρειάζεται και η αριστερά που φιλοδοξεί να εκφράσει ευρύτερα στρώματα από τους αντιεξουσιαστές και τις περιθωριακές ομάδες διαφόρων... δραστηριοτήτων στους όποιους τόσα χρόνια απευθυνόταν.
Αποδεικνύεται όμως πρακτικά (από τη σύσταση των οργάνων και το μέγεθος του αριθμού των μελών που αντικατοπτρίζουν το στενό διαχρονικό πυρήνα του κόμματος) ότι αντί το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ να ανανεωθεί τόσο όσο επιτάσσει ο νέος ρόλος και ο υποτιθέμενος διαφοροποιημένος λόγος του, γίνεται μια προσπάθεια να προσαρμοστούν τα υπάρχοντα πρόσωπα στις νέες απαιτήσεις με τραγελαφικά και κυρίως άκρως επικίνδυνα αποτελέσματα.
Εκτός κι αν θεωρεί κανείς ως μπόλιασμα την ενεργοποίηση κάποιων κρατικοδίαιτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, περιώνυμων συνδικαλιστών και ορισμένων οπορτουνιστών που αλλάζουν με ευκολία κόμματα αρκεί να εξασφαλίσουν μια κοινοβουλευτική θέση ή έστω ένα μικρό μερίδιο εξουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως την απόλυτη στελεχιακή ενδυνάμωση και την κοινωνική αναβάπτιση ενός μικρού κόμματος που η ίδια η κεντροαριστερά κοινωνική πλειοψηφία περιέγραφε επί δεκαετίες ως ρετάλι!
Σε αυτή την εμφανή αντίθεση έρχεται να προστεθεί η εσωτερική αντίφαση, ακόμα κι αυτού του μικρού σταθερού κονκλαβίου, που εκτείνεται από την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας έως τη διπλωματική υπόσταση της. Ο διχασμός είναι δομικός και δεν έχει να κάνει με επιμέρους πολιτικές ή τις προτεραιότητες στη χρήση κάποιων εργαλείων. Αφορά την ουσία του προσανατολισμού της χώρας και των διεκδικήσεων της στη διεθνή σκακιέρα.
Αν κάποιοι απορούν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει δημοσκοπικά τα κοινωνικά προβλήματα και τη θυμική ένταση των πολιτών, ας αναζητήσουν την απάντηση όχι μόνο σε αυτές καθαυτές τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος, που εξαντλούνται στην καταγραφή των καταστάσεων και την αφελή επαναστατική προσέγγιση τους, αλλά και στην εγγενή αδυναμία του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών. Παρωχημένες ιδέες υπηρετούνται από ακόμα πιο παρωχημένα πολιτικά υποκείμενα!
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Αν στον αναπλ. υπουργό οι Κινέζοι επενδυτές έφτασαν τα Χριστούγεννα, κάποιοι συζητάμε μαζί τους από το καλοκαίρι για σχετικές επενδύσεις στον τουρισμό και το real estate (λόγω και των νέων ρυμθίσεων για τη χορήγηση βίζας). Η Ελλάδα θα βελτιώνει διαρκώς τη θέση της στον επενδυτικό χάρτη, όσο συνεχίζει να άρει αγκυλώσεις. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...
Ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας εξέφρασαν κινέζοι επενδυτές, με επικεφαλής τον Yu Zhayun, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο.
Επίσης, οι επιχειρηματίες από την Κίνα ζήτησαν διευκρινίσεις για τη διαδικασία που τους επιτρέπει με την αγορά ακινήτου να αποκτούν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. (Διαβάστε περισσότερ...)
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/story/747166
Ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας εξέφρασαν κινέζοι επενδυτές, με επικεφαλής τον Yu Zhayun, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο.
Επίσης, οι επιχειρηματίες από την Κίνα ζήτησαν διευκρινίσεις για τη διαδικασία που τους επιτρέπει με την αγορά ακινήτου να αποκτούν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. (Διαβάστε περισσότερ...)
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/story/747166
Όσο περισσότερο εξακολουθεί ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαχειρίζεται το σκάνδαλο διαφθοράς ισχυριζόμενος ότι κάποιοι άλλοι βαρύνονται με την ευθύνη, τόσο πιο πολύ η κυβέρνησή του θα φαίνεται ύποπτη. Αλλοτε είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ενωση ή ένας ισλαμιστής ιεροκήρυκας που ηγείται μιας παγκόσμιας κοινότητας - ο Ερντογάν αναζητά κάπου να βρει τον «κακό» και αυτή του η αναζήτηση διαθέτει τα χαρακτηριστικά είτε παράνοιας είτε μιας καλά υπολογισμένης πρόκλησης, που έχει ως αποδέκτη τον λαό, ο οποίος έχει συνηθίσει στις θεωρίες συνωμοσίας.
Οι γιοι των υπουργών και ο επικεφαλής της κρατικής τράπεζας που έκρυβαν ποσά εκατομμυρίων στα υπνοδωμάτιά τους, ποσά τα οποία είχαν αποκτήσει μέσω αδιαφανών μπίζνες, είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι για το συντηρητικό κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, το AKP, που διαθέτει θρησκευτική «επένδυση». Η πρώτη τους εκλογική επιτυχία το 2002 οφείλεται πρωτίστως στην υπόσχεση ότι θα βάλουν τέλος στη διαφθορά. Το κόμμα συντηρεί την εικόνα του «καθαρού», του «άμεμπτου», ακόμη και στα αρχικά του ονόματός του: ΑΚ στα τουρκικά σημαίνει λευκός.
Η διαφθορά είναι μια τουρκική ασθένεια που πλήττει τη χώρα από παλιά και αρκετές κυβερνήσεις έφυγαν από την εξουσία επειδή ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα με δωροδοκίες. Τα κόμματα αυτά έχουν πια περάσει στη λήθη. Στην αρχή φαινόταν ότι το AKP έχει αντλήσει τα μαθήματά του από αυτές τις περιπτώσεις. Η κυβέρνηση Ερντογάν ξεκίνησε με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη χώρα, άνοιξε την Τουρκία στους επενδυτές και καταπολέμησε τον νεποτισμό και την «οικονομία των κουμπάρων».
Αλλά οι αγαθές προθέσεις δεν κράτησαν για πολύ. Πλέον, ο πρώην μεταρρυθμιστής Ερντογάν τραβά το κόμμα του ολοένα και πιο βαθιά μέσα στον βάλτο. Και να φανταστεί κανείς ότι ήθελε να μετατρέψει τη χώρα του στη μοναδική δημοκρατία-πρότυπο στη Μέση Ανατολή που θα είχε σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63939599
Κάποιες πολιτικές εξελίξεις περνούν σχεδόν απαρατήρητες επειδή ο πήχης των προσδοκιών είχε τοποθετηθεί, από την παραφιλολογία, πολύ χαμηλά. Άλλες υποβαθμίζονται γιατί δεν κατανοούμε πλήρως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Υπάρχουν κι αυτές που αποτελούν «σιωπηρές» πολιτικές νίκες ακόμα κι αν με την πρώτη παρορμητική ματιά φαντάζουν ως ήττες! Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε τα απόλυτα παραδείγματα και των τριών περιπτώσεων.
Σε έναν αντιπολιτευτικό ανταγωνισμό καταστροφολογίας το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας πήρε διαστάσεις φλογοβόλου δράκου που ερχόταν να αφανίσει την περιουσία του μέσου νοικοκυριού! Τη στιγμή μάλιστα που ούτε οι ίδιες οι τράπεζες δεν απαιτούσαν μια τέτοια κίνηση που θα οδηγούσε στην μετατροπή τους σε «χωματερή» απούλητων ακινήτων σε μαζική καταγραφή ζημιών.
Όταν η τελική ρύθμιση ήρθε να καλύψει το 90% των περιπτώσεων, αφήνοντας στη... «μήνη» της κυβέρνησης αποκλειστικά όσους εκμεταλλεύονταν συστηματικά τις ευεργετικές ρυθμίσεις ενώ διαθέτουν τη σχετική δυνατότητα αποπληρωμής, θέτοντας ταυτόχρονα και όρια για το επίπεδο των δόσεων που διευκολύνουν μεγάλο μέρος συμπολιτών μας, οι αντιδράσεις υπήρξαν απείρως χλιαρότερες! Η διάψευση του υποτιθέμενου Αρμαγεδδώνα έστειλε πολύ γρήγορα το θέμα σχεδόν στα αζήτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης και της μιντιακής προβολής, υποτιμώντας μια ουσιαστική πολιτική και κοινωνική νίκη.
Η εξέλιξη σχετικά με τα ΕΑΣ υποβαθμίστηκε γιατί οι περισσότεροι έμειναν από... καύσιμα μετά τον αρχικό οίστρο της πατριδοκαπηλίας και μικρόψυχα απέφυγαν να αποδεχτούν τη διαπραγματευτική επιτυχία που δίνει το χρονικό περιθώριο της εξυγίανσης και της εξαγωγικής ανάπτυξης μιας στρατηγικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Όπως άλλωστε και η σταθεροποίηση του ΦΠΑ στη εστίαση στο 13%, ως πρώτο επιτυχημένο δείγμα φορολογικής μείωσης, που αποτελέσει οδηγό για ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς.
Ήρθε και το επιστέγασμα της ψήφισης του νέου φόρου ακινήτων (αυτού που στο 15% της περσινής μείωσης προσθέτει άλλη μια ισόποση μεσοσταθμική μείωση και που ο Σαμαράς ανακοίνωσε ότι σύντομα θα περάσει στους δήμους αλλάζοντας οριστικά την αντίληψη για τη φορολόγηση της περιουσίας και την ανταποδοτικότητα της).
Η κοινοβουλευτική αναταραχή που προκάλεσε πέρασε από την αποκλειστική υπεράσπιση της αγροτικής γης στην πάγια αντιπολιτευτική ρητορική περί μείωσης της φοροδιαφυγής (προστέθηκαν και οι έλεγχοι των offshore και των καταθέσεων στο εξωτερικό) έως την απώλεια μιας ψήφου από την κυβερνητική πλειοψηφία. Βέβαια κανείς δεν μίλησε για το προφανές της ισονομίας που θα επέβαλλε ίδιο φόρο σε διαφορετικά είδη ακινήτων ίσης εμπορικής αξίας, ούτε για το ότι ακόμα κι αν η φοροδιαφυγή μειωνόταν σε βάθος χρόνου (υπάρχουν φυσικά κι αυτοί που πιστεύουν στα στιγμιαία θαύματα!) στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο τα κρατικά έσοδα θα αυξάνονταν το πολύ 4-5 δις ευρώ, ούτε καν για το ότι οι αναφορές σε πακτωλό δις που θα εισέλθουν στη χώρα από τις παρατυπίες των offshore και των λογαριασμών σε ξένες τράπεζες, στηρίζονται στην αφελή προϋπόθεση ότι κάθε σχετική δραστηριότητα είναι και ολίγον έκνομη (πέρα από το ότι αυτά τα έσοδα δεν είναι ετήσια αλλά άπαξ).
Οι κήρυκες της εθνικής αυτοδιάλυσης στο όνομα ενός επιτηδευμένου αυτιστικού τσαμπουκά ονειρεύονται υποτιθέμενες ήττες ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Είναι όμως πολύ πιθανό αυτά τα ευφάνταστα σενάρια να μετατραπούν ταχύτατα σε νικηφόρες διαδρομές όταν η συνέπεια στον τελικό στόχο και η στρατηγική διαχείριση ξεπερνούν τη θυμική αντίδραση. Δεν αργεί η στιγμή που η εθνική συζήτηση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε ζητήματα (όπως η ανεργία κι η ανάπτυξη) όπου δεν αρκούν οι εθιμοτυπικές κραυγές. Τότε οι νίκες θα είναι αδιαμφισβήτητες και ο συναισθηματικός οπορτουνισμός ανίκανος να σταθεί στην πραγματική μάχη των ιδεών και των αξιών.
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Απόλυτα στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και των παράπλευρων δράσεων στα μικρά νησιά μας που μπορούν να μετατραπούν σε εξειδικευμένους τουριστικούς προορισμούς. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...
«Χρυσή» ευκαιρία για 165 επαγγέλματα φέρνει η Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα, καθώς οι κάτοικοι όλων των νησιών της χώρας, αλλά και υποψήφιοι επενδυτές, μπορούν να χρηματοδοτηθούν με 80εκ ευρώ.
Τα δάνεια, είναι άτοκα για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, ενώ το επιτόκιο για τα υπόλοιπα νησιά δεν υπερβαίνει το 2,8%.
Η γκάμα των επαγγελμάτων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί είναι μεγάλη. Από επενδύσεις σε ότι έχει να κάνει με τουρισμό, αλλά και με την παραγωγή ειδών διατροφής, για παραγωγή μπύρας, για κατασκευή κοσμημάτων ή ειδών χειροτεχνίας, κεραμικών, υφαντών και χαλιών, και ακόμα ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια, θαλάσσια ταξί κλπ. (Διαβάστε περισσότερα...)
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ