Από τις μόνιμες απορίες μεγάλης μερίδας πολιτών, τον τελευταίο χρόνο. είναι η σχετικά παθητική, σε σχέση με το βάθος και το εύρος των κυβερνητικών παρεμβάσεων, αντίδραση της κοινωνίας. Είναι όντως τόσο απαθής η κοινωνία απέναντι στις εξελίξεις; Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην όποια ανοχή έδειξε ως τώρα σε επώδυνες επιλογές; Πολλοί αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα πυροδοτήσει μια εκκωφαντική κοινωνική «έκρηξη» και πως άραγε θα μπορούσε αυτή να εκφραστεί δημιουργικά και αποδοτικά; Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της εξαπάτησης από το καθημερινό επίπεδο (ημιυπαίθριοι) έως τη διαχείριση των δημοσιονομικών και του χρέους (αδιέξοδοι στόχοι, εσπευσμένη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας) δημιουργούν το υπόβαθρο για την πλήρη αντιστροφή του κλίματος.
Εγκαινιάζονται σήμερα, και τυπικά, τα νέα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού. Κομβική κίνηση σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης, συντονισμού, αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών αν αναλογιστεί κανείς τον κατακερματισμό των χώρων και τις δυσλειτουργίες που προέκυπταν. Κυρίως όμως αποτελεί επιλογή έντονου συμβολισμού αν συνδυαστεί και με την έναρξη λειτουργίας της νέας διαδικτυακής «πύλης» http://beta.nd.gr (ενός διεθνών προδιαγραφών ηλεκτρονικού τόπου συμμετοχής και επικοινωνίας των πολιτών με την παράταξη).
Η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ.Προβόπουλου, παρά τις συνηθισμένες ενέσεις αισιοδοξίας που ως κρατικός λειτουργός οφείλει να κάνει ώστε να μην επιβαρύνει το βεβαρημένο οικονομικό κλίμα και τις τάσεις των αγορών, αναδεικνύει το υφεσιακό και αντιαναπτυξιακό αδιέξοδο στο οποίο οδηγηθήκαμε. Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι υποτίμησαν την έκταση της καθίζησης που θα έφερναν οι περικοπές εισοδημάτων και οι πολλαπλασιαστικές ψυχολογικές συνέπειες στην κατανάλωση. Λίγο πριν την υπογραφή του μνημονίου μιλούσαν για ύφεση κάτω του 2% (με τον κ.Προβόπουλο να συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση) για να αρχίσει μήνα με το μήνα η σταδιακή αναπροσαρμογή του στόχου που κατέληξε πάνω από οποιαδήποτε πρόβλεψη. Με λύπη βλέπουμε κάτι παρόμοιο να συμβαίνει και για τη φετινή χρονιά.
Όταν ο Α. Σαμαράς είχε κάνει την ολοκληρωμένη πρόταση του για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αναφερθήκαμε λεπτομερειακά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα «Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας». Καταγράψαμε τις διαφορές των μεθόδων αποτίμησης, τις εναλλακτικές μορφές διαχείρισης, και συνολικά τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που εμπεριέχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Συμπεριλαμβάνοντας σήμερα και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση εισέρχεται επιτέλους σε διαδικασία ενεργοποίησης, η απορία όμως παραμένει. Πόσο εύκολα μπορεί η αξιοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων να μετατραπεί σε ξεπούλημα;