ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Πόσες φορές έχουμε γράψει ότι οι δυο απαραίτητες κινήσεις εκτόνωσης της Ευρωπαϊκής λιτότητας είναι η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ (με τόσο χαμηλό πληθωρισμό) και η ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης στο Βορρά ώστε να βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο στο Νότο; Και τα δυο θέματα είναι το κεντρικό οικονομικό ζητούμενο των τελευταίων ημερών Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...
Το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καθώς οι αγορές είδαν στη βουτιά του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο την πιθανότητα να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.
Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,42% στα 1,3525 δολάρια, μετά από τη χθεσινή μεγάλη πτώση του. Τα στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου του ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της ανόδου των τιμών των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και της μείωσης των αποδόσεών τους.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε χθες ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 0,7% - πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Επενδυτές, ωστόσο, προειδοποιούσαν ότι η πάντα επιφυλακτική ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει απλά να διατηρήσει τη ρητορική της για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, καθώς συνεχίζει να προβλέπει μία βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Πολλοί παράγοντες στην αγορά αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,5% έως τον Δεκέμβριο, όταν θα έχει τις αναθεωρημένες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για το πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας Societe Generale δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,25% τον Δεκέμβριο.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/11/2013_525758
Η Γερμανία έγινε την Παρασκευή η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει στους γονείς των νεογέννητων να αφήνουν κενή την ένδειξη του φύλου, αρσενικού ή θηλυκού, στα πιστοποιητικά γεννήσεων δημιουργώντας μια τρίτη, αδιευκρίνιστη κατηγορία.
Η νομοθετική αλλαγή που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, έχει στόχο να επιτρέψει σε διαφυλετικά πρόσωπα –αυτά που γεννιώνται με χαρακτηριστικά αμφότερων των φύλων– να καθορίζουν το φύλο τους αργότερα στη ζωή τους.
Έχει επίσης στόχο να βοηθήσει γονείς οι οποίοι προσπαθούν να αποφασίσουν αν το νεογέννητό τους θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου. (Διαβάστε περισσότερα..)
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/11/2013_525814
Από το 2007 που ενεργοποιήθηκαν οι επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ δεν έπαψαν οι παρατηρήσεις, οι ενστάσεις, η κριτική για τον τρόπο διαχείρισης των προγραμμάτων, τους όρους χορήγησης, τις διαδικασίες αξιολόγησης, την κατεύθυνση και τις προτεραιότητες στην επιλογή των επενδυτικών πεδίων. Κάθε καλόπιστος όμως συνομιλητής δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει τις σημαντικές προσπάθειες και τα απτά αποτελέσματα του τελευταίου χρόνου, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απόφαση για ένταξη στα προς επιδότηση όλων των έργων που έχουν περάσει τη βάση στην αξιολόγηση και την υπερδέσμευση πόρων για το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων για την περίπτωση που κάποια από τα εγκριθέντα δεν πραγματοποιηθούν λόγω κρίσης.
Η σημαντικότατη βελτίωση στην απορροφητικότητα που μας έφερε στην 4η Ευρωπαϊκή θέση εντός του 2013 ήρθε με την απλοποίηση κι απάλειψη χρόνιων γραφειοκρατικών ζητημάτων, την εξειδίκευση προγραμμάτων ώστε να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές επιταγές και τις κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής, τη μεταφορά πόρων προς στις δράσεις με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση και παραγωγή έργου.
Επιμέρους προβλήματα μπορεί να παρουσιάστηκαν, χρονική πίεση για την εκτέλεση συγκεκριμένων προγραμμάτων μπορεί να υπήρξε, όπως και αγωνία για τη μη αξιοποίηση περίπου 4-5 δις ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς που είναι κι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του πρώτου ΕΣΠΑ, αποτελεί όμως γεγονός ότι τουλάχιστον υπήρξε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θέληση για διευκόλυνση του όλου εγχειρήματος.
Στην αγορά υπήρχαν διάφορες προσεγγίσεις για το πως θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα αναξιοποίητα κονδύλια. Από «πρωτοποριακές» ιδέες για... καταβολή τόκων από πλευράς Ε.Ε. για τους αχρησιμοποίητους πόρους, έως τη μεταφορά των ποσών σε ένα ειδικό σχήμα για τη στήριξη δημοσίων έργων. Τελικά η επιλογή της ελαστικοποίησης των όρων έγκρισης για τις ΜμΕ ήταν η σοφότερη δυνατή κίνηση, ακόμα κι αν συνεπάγεται αύξηση της εθνικής συμμετοχής (της ήδη μειωμένης από 15% σε 5%).
Ένα ποσό όμως που δεν ξεπερνά αρχικά τα 60 εκ. ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί, αν όχι από ανακατανομή πόρων άλλων προγραμμάτων, ακόμα και με χρήση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Χρήσιμη η επιδοματική στήριξη ασθενέστερων ακόμα πιο χρήσιμη η στήριξη και ανάπτυξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
Πρόκειται για μια απόφαση που δείχνει έμπρακτη εμπιστοσύνη και συμπόρευση με όσους πολίτες δείχνουν με αποδείξεις την αταλάντευτη διάθεση τους να επιχειρήσουν μεσούσης της κρίσης επενδύοντας στην αισιοδοξία και την ελπίδα για το μέλλον της χώρας (μέσω επαλήθευσης του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού ή έγκρισης δανεισμού για το 20% του συνόλου).
Το κράτος για πρώτη φορά είπε στους πολίτες με τόσο εμφαντικό τρόπο: «Επιχείρησε με αποφασιστικότητα, σε στηρίζουμε...».
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
Μάνατζερ στα Πανεπιστήμια, φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ και αλλαγή των Συμβουλίων Διοίκησης είναι οι προτάσεις για την ανώτατη παιδεία, τις οποίες κατέθεσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Ειδικότερα για τους μάνατζερ στα ΑΕΙ, ο κ. Παπαμιμίκος έκανε λόγο για μεταφορά της οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας των ιδρυμάτων σε ανθρώπους της αγοράς, που θα προσλαμβάνονται με συγκεκριμένα καθήκοντα, θητεία και μετρήσιμους στόχους, με ιδιωτικοιοικονομικούς όρους.
Όσον αφορά στην αλλαγή των Συμβουλίων Διοίκησης, κατά τον ίδιο, μπορούν να μετατραπούν σε Συμβούλια Στήριξης των ιδρυμάτων, σε έναν εξωστρεφή βραχίονα.
Τα Συμβούλια μπορούν να συμβάλλουν στην οργάνωση νέων μεταπτυχιακών με χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στην προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό κα. (Διαβάστε περισσότερα...)
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113139957
Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο φαινόμενο των «Αγανακτισμένων» ως μια γνήσια έκφραση κοινωνικής αντίδρασης στην ακραία λιτότητα που ξεκινώντας από την Ισπανία απέκτησε αντίστοιχη δυναμική στην Ελλάδα αλλά και παρόμοιες εκφράσεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης έως και τις ΗΠΑ. Εξαρχής τονίζαμε ότι οι εγγενείς αντιφάσεις εκείνης της κίνησης βρισκόταν στις ασύνδετες καταβολές, τα αντικρουόμενα κίνητρα των συμμετεχόντων και τις αλληλοαναιρούμενες επιδιώξεις των συμμετεχόντων που αδυνατούσαν να σχηματοποιήσουν ένα διακριτό και ξεκάθαρο μήνυμα κρυπτόμενοι πίσω από γενικές αξιακές αναφορές κενές απτού πολιτικού περιεχομένου.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η σύσταση κόμματος στην Ισπανία από τους πρωτεργάτες των «Αγανακτισμένων». Σχετικές πρωτοβουλίες είχαν υπάρξει και στην Ελλάδα (πιο περιθωριακές και πιο προσωποποιημένες) και πολύ πιθανό είναι να δημιουργηθούν και νέα σχήματα με αναφορές στην αναβίωση εκείνου του πνεύματος. Κάποιοι καταφεύγουν στις στάχτες μιας εποχής, αναζητώντας μια σπίθα σε ένα ασαφή ρομαντισμό. Άλλοι μπορεί και να ζήλεψαν τη δόξα του Πέπε Γκρίλο, λησμονώντας ότι επρόκειτο για μια Ιταλική εκδοχή του Λαζόπουλου που έδωσε εκτονωτικό χώρο στα πλήθη μέσα από την προσωπική αποδοχή, η οποία ήδη φθίνει ταχύτατα.
Η ρητορική των περισσότερων σχετικών κινημάτων κινείται σε έναν καμβά που χαρακτηρίζεται από ιδέες σχετικές με την άμεση δημοκρατία (χωρίς ιδιαίτερη λειτουργική εμβάθυνση και αξιοκρατική λογική - τα λαϊκά δημοψηφίσματα προωθούνται ήδη ως συνταγματική προσαρμογή), την τιμωρία του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος (με συναισθηματικές κορώνες αλλά αδυναμία καθορισμού διαδικασιών και αποδεικτικών στοιχείων), εθνικοκεντρικές αρχές (συνήθως περισσότερο ως πατριωτική καπηλεία παρά ως ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο), κεκαλυμμένο ή μη κρατισμό (με πλασματική υπέρβαση ιδεολογιών που καταλήγει αναπαραγωγή ξεπερασμένων κι αναποτελεσματικών οικονομικών συνταγών).
Στην Ελλάδα προστίθεται και η έννοια του «απεχθούς χρέους» όχι ως απλή καταγραφή των διαχρονικών δανειακών διαδρομών και της χρήσης τους, αλλά ως μια υπερφίαλη προσπάθεια (όταν δεν πρόκειται για μετάβαση από απολυταρχικό σε δημοκρατικό καθεστώς) μονομερούς διαγραφής του χρέους, χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση για τις συνέπειες κάθε μονομερούς επιλογής και την αποφυγή από τους περισσότερους να αποδεχτούν ότι το σκεπτικό τους κατατείνει στην προσφυγή σε εθνικό νόμισμα.
Το βασικό πρόβλημα με αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες είναι ότι δυσκολεύονται να αποκτήσουν συνοχή, διακύβευμα και πρακτικές προτάσεις. Στοιβάζονται πίσω από έναν καταγγελτικό λόγο και μια απο-ιδεολογικοποίηση, τη στιγμή που το πραγματικό ζητούμενο είναι η επανα-ιδεολογικοποίηση της κοινωνίας ως αντίδοτο στον οριζόντιο λαϊκισμό και τον πελατειακό κρατισμό.
Όταν δεν διευκρινίζονται οι απαραίτητες ριζικές θεσμικές και κομματικές αλλαγές, δεν προτείνεται συγκεκριμένο διοικητικό μοντέλο για το κράτος, δεν υπάρχει γεωστρατηγικό πλάνο σε ένα διεθνές συγκρουσιακό και ετερόκλητο περιβάλλον και το παραγωγικό όραμα περιορίζεται σε κλειστοφοβικά πρότυπα του παρελθόντος, η «αγανάκτηση» μετατρέπεται από κίνητρο ανατροπής σε μέσο αποφυγής της πραγματικότητας.
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
Άλμα 110 θέσεων έκανε η Ελλάδα στην κατάταξη 189 χωρών από την Παγκόσμια Τράπεζα (Doing Business 2014) εις ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ανέβηκε στην 36η θέση από την 146η θέση πέρυσι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει την Ελλάδα ως παράδειγμα καλής πρακτικής για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων.
Πρόκειται, όπως αναφέρει η έκθεση, για τη μεγαλύτερη βελτίωση που έγινε όσον αφορά το συγκεκριμένο κριτήριο από κάθε χώρα φέτος. Η βελτίωση αποδίδεται στην κατάργηση του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) και στην απλούστευση σειράς διαδικασιών.
Με βάση το επιχειρηματικό κλίμα, η Ελλάδα ανέβηκε στην 72η θέση από την 89η στην οποία βρισκόταν πέρυσι στην κατάταξη 189 χωρών από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank). (Διαβάστε περισσότερα...)
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/economy/article/323364/i-ellada-stin-72i-thesi-tis-world-bank-gia-to-epiheirimatiko-perivallon/