Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος, Σύμβουλος Επενδύσεων
Είναι πασίγνωστη και πλέον κορεσμένη η Τουρκική τακτική να εξάγει, με κάποιο τρόπο, κάθε εσωτερική κρίση. Μετά το πραξικόπημα και τις γενικευμένες εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων σε όλον τον δημόσιο τομέα, ήταν αναμενόμενη η προσπάθεια ανάδειξης ενός σκληρού, ηγεμονικού προφίλ που θα πείθει το λαϊκό αίσθημα ότι όσο απόλυτος στην κρίση του είναι ο τούρκος Πρόεδρος για τα εγχώρια ζητήματα, άλλο τόσο δυναμικός και διεκδικητικός εμφανίζεται και στον διεθνή διπλωματικό στίβο.
Όμως η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών με υπόσταση ενός αιώνα, όσον τυχοδιωκτισμό και επικοινωνιακή επιτήδευση κι αν κρύβουν, δεν μπορούν να εκλαμβάνονται με την ελαφρότητα μιας τυχαίας δήλωσης εσωτερικής κατανάλωσης. Μπορεί οι ρητορικές ακρότητες περί συνθηκών που δεν αποτελούν ιερά βιβλία να ακούγονται τουλάχιστον φαιδρές και να μην διαθέτουν καμιά ουσιαστική ισχύ από την στιγμή που τέτοιες συμφωνίες αλλάζουν μόνο μετά από πολεμική εμπλοκή αλλά και μόνο το γεγονός ότι κάποιος μπαίνει στην διαδικασία να παίξει παιχνίδια με τους κοινούς διεθνείς κανόνες εγείρει υποψίες για κάποιον ευρύτερο σχεδιασμό.
Σε έναν περίπλοκο διαγκωνισμό γεωπολιτικής στρατηγικής η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Οι εξελίξεις στη Συρία και η πιθανή νέα ανάδειξη του Κουρδικού, η επερχόμενη λύση στο Κυπριακό, οι σχέσεις της με την Ρωσία και το Ισραήλ και ο ρόλος της στην περιοχή μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ είναι μόνο μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που την απασχολούν. Σίγουρα πολύ περισσότερο από τα… “διμερή” ζητήματα με την Ελλάδα.
Ο Ερντογάν δικαιούται να αισθάνεται πιο ισχυρός αφού η στάση του απέναντι στη Συρία, δείχνει πλέον να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ με όσα σχεδιάζουν για την περιοχή τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Ακόμη και με το Ισραήλ, παρά τις τεταμένες σχέσεις τους, αναζητούνται δυνατότητες ενεργειακής και άλλων συνεργιών. Γι” αυτό και το Κυπριακό φαντάζει ως ένα πρόσφορο πεδίο για την ολοκλήρωση μιας οριστικής συμφωνίας.
Κάθε σημείο της διαπραγμάτευσης έχει ιδιαίτερη σημασία. Η επιστροφή των προσφύγων, οι εγγυήσεις, ο τρόπος διακυβέρνησης, το εδαφικό κρύβουν τα δικά τους μυστικά και ύπουλα σημεία που μπορούν, εφόσον παραβλεφθούν, να αφήσουν μόνιμα, ανεξίτηλα σημάδια στο “κορμί” της Κύπρου. Ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επιστέψει στα κατεχόμενα θα καθορίσει την πληθυσμιακή σύσταση του κράτους άρα και την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.
Οι εγγυήσεις παρουσιάζονται ως αμοιβαία δικλείδα ασφαλείας για την εκτέλεση των συμφωνηθέντων αλλά αν προχωρήσει ως μιας μορφής σφιχτού ελέγχου από τις έως τώρα εγγυήτριες δυνάμεις, ειδικά αν αυτό σημαίνει και παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων, τότε θα πρόκειται για ένα ιδιότυπο καθεστώς φοβικής δημοκρατίας. Ακόμη πιο φοβική θα αποδειχτεί αν η διακυβέρνηση περνά μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα ισορροπιών, δυσλειτουργικό, που θα αναβάλλει αποφάσεις και θα προτρέπει στην συναίνεση γύρω από έναν ελάχιστο αποδεκτό μέσο όρο απόψεων που μόνο αποδοτικό δεν μπορεί να είναι.
Το εδαφικό όμως παραμένει το κεντρικό ζητούμενο. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η ωμή Τουρκική παρέμβαση ώστε να προκύψει το πρόσφατο αδιέξοδο στις συνομιλίες της Ελβετίας. Γνωρίζουν οι πάντες ότι ο ορισμός των συνόρων κάθε κοινότητας είναι το πιο κρίσιμο σημείο και κάθε σπιθαμή γης που θα παραχωρηθεί στην άλλη πλευρά έχει πολλαπλή σημασία.
Ακόμη κι αν δεν προκύψει άμεσα λύση με ευθύνη της Τουρκίας θα πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης που θα θέλει να τονίσει τον ρόλο που η ίδια αντιλαμβάνεται ότι έχει στην περιοχή κι αυτό απαιτεί σκλήρυνση της Ευρωπαϊκής στάσης απέναντι της αλλιώς η χώρα μας θα βρεθεί μπλεγμένη στα δίχτυα των Τουρκικών διεκδικήσεων με σοβαρές πιθανότητες περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με την γείτονα χώρα ακόμη και δημιουργία θερμών επεισοδίων που θα διαταράξουν το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον και θα παρατείνουν την αναμονή για επάνοδο στις αγορές.
Διαθέτουν το ανάστημα και τις ικανότητες να διαχειριστούν μια τόσο λεπτή κατάσταση τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη; Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις μόνο διαβεβαίωση για κάτι τέτοιο δεν μας δίνουν. Από τις επιπολαιότητες Κοτζιά με το ανύπαρκτο θέμα της Τσαμουριάς έως την άτονη απάντηση μέσω του εκπροσώπου τύπου του υπ. Εξωτερικών για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μόνο καταφύγιο οι ευχές και η ελπίδα παρέμβασης του από μηχανής Ευρωπαϊκού θεού!
«Η δημοκρατική επανάσταση που έγινε απόψε, αφορά όλους μας.
Αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν.
Τώρα πρέπει να ασκήσουμε δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση να διεκδικήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας.
Το πρώτο βήμα έγινε, πάμε για τα επόμενα και σημαντικότερα βήματα... πάμε για την Ελλάδα της ελπίδα, και για την ελπίδα της Ελλάδας».
Με αυτή την αναφορά, το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς έκλεινε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ίδιο, ένα απίστευτο πολιτικό come back, για το οποίο λίγοι θα στοιχημάτιζαν όχι μόνον το 2004, όταν επέστρεψε ως ευρωβουλευτής στη Ν.Δ., αλλά ακόμη και λίγους μήνες πριν τις εσωκομματικές εκλογές του 2009.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανακηρύχθηκε ο 7ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με την καθαρή νίκη που εξασφάλισε από τον πρώτο γύρο στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 29-11-2009.
Συνολικά ψήφισαν 781.136 άτομα.
Σήμερα επτά χρόνια από την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, φίλοι γράφουμε κάποιες σκέψεις, αναμνήσεις που έμειναν για πάντα χαραγμένες από"κείνο το βράδυ, που σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι"
Κωσταντίνος Μανίκας
Υπάρχουν ημερομηνίες ορόσημα. Υπάρχουν γεγονότα σημαντικά για τις περαιτέρω εξελίξεις. Υπάρχουν όμως και κομβικά ιστορικά σημεία που σηματοδοτούν την οριστική και αμετάκλητη αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού. Η 29η Νοεμβρίου 2009 αποτελεί μια από αυτές τις ελάχιστες ευκαιρίες που χαράσσουν ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη το σημάδι της μετάβασης σε μια νέα εποχή.
Η ελληνική Κεντροδεξιά άνοιξε για πρώτη φορά τόσο πλατιά την πόρτα στην βούληση των πολιτών κάνοντας ένα τεράστιο βήμα απόδειξης ότι συνιστά ένα ατόφια λαϊκό κόμμα. Ένα κόμμα που δεν μαστίζεται από την κλειστοφοβική επιβολή της άποψης οργανωμένων μειοψηφιών και οικογενειοκρατικών μηχανισμών. Ένα κόμμα που επιχειρεί να δώσει το στίγμα του ως πάροχος δυνατοτήτων σε οποιονδήποτε διαθέτει τις ικανότητες κι όχι σε όποιον συντηρείται στην φορμόλη αλληλοεξαρτώμενων εσωκομματικών συμφερόντων.
Ο Σαμαράς εξέφρασε με τον πιο γνήσιο τρόπο την ελπίδα για φυγή προς το μέλλον, για απομάκρυνση από καθετί ανασταλτικό, για ιδεολογική αποσαφήνιση, για αναγέννηση με σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες, γι' αυτό και συσπείρωσε γύρω του την μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της παράταξης. Γι' αυτό δημιούργησε ένα κύμα ανατροπής που εκτόξευσε την συμμετοχή κι άφησε ως βαριά παρακαταθήκη την δέσμευση για περισσότερη συμμετοχικότητα, για περισσότερη αξιοκρατία, για περισσότερη δημοκρατία.
Θεόφιλος Νικολαίδης
Πέρασαν επτά ακριβώς χρόνια από την αξέχαστη εκείνη Κυριακή της 29ης Νοεμβρίου όταν πάνω από 800.000 Νεοδημοκράτες κάθε ηλικίας και φύλου περίμεναν καρτερικά επί ώρες για να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρό τους.
Για να ψηφίσουν με πάθος πρωτόγνωρο και υπομονή αξιοθαύμαστη, ειδικά για τα άτομα προχωρημένης ηλικίας, εκείνον που θα έκανε την μεγάλη ανατροπή στο Κόμμα και γενικότερα στο γηρασμένο μεταπολιτευτικό πολιτικό μας σύστημα.
Και παρά τη λυσσαλέα αντίδραση τωνΜΜΕ αλλά και πολλών ανωτάτων στελεχών του Κόμματος, κατάφεραν εκείνο που κάποιους μήνες πριν φάνταζε σαν δονκιχωτικός μύθος.
Έδωσαν με μεγάλη πλειοψηφία την δυνατότητα στον Αντώνη Σαμαρά να κάνει πράξη τα όσα οράματα τους μετέδωσε στην προεκλογική εκστρατεία.
Δεν ξέρω αν το αντιλήφθηκε ο Αντώνης ότι στις 29 του Νοέμβρη δεν έγινε μια ψηφοφορία, έγινε μια ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!
Το όραμα και η εντολή αυτής της Επανάστασης ήταν μία. Γενική ΑΝΑΤΡΟΠΗ προς οτιδήποτε το παλιό.
Προς οτιδήποτε μας πλήγωσε, μας πόνεσε, μας ντρόπιασε.
Έχω την εντύπωση πως αυτή την πτυχή των εκλογών δεν την αντελήφθη ο Σαμαράς και αντί να κάνει εκκαθάριση του κόμματος, συντάχτηκε με το κατεστημένο, φοβούμενος ίσως να μην δημιουργήσει διάσπαση.
Τα αποτελέσματα τα είδαμε και ας αποτελέσουν τουλάχιστον οδηγό στον νέο Αρχηγό για να μην φτάσουμε στο ίδιο σενάριο.
Η ιστορία έδωσε την ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει τις τύχες της Χώρας στην δυσκολότερη μεταπολιτευτική περίοδο για να μην πω, στην χειρότερη μεταπολεμική περίοδο για την Ελλάδα.
Ανεξάρτητα του τι του καταλογίζουν εχθροί και φίλοι, γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα από την καταστροφή και την οδήγησε ξανά στην έξοδο από το τούνελ, δικαιώνοντας όσους τον πίστεψαν στις 29.11.2009.
Το αν δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο του και η Χώρα μπήκε πάλι στο τέλμα της καταστροφής, ας αναζητηθούν για αυτό οι ευθύνες αλλού……
Τζούλια Παντάκη
Κυριακή 29/11/09,6.00 π.μ τρεις γυναίκες φθάνουμε στο εκλογικό κέντρο της οδού Πατησιών στο 5ο Δημ.Διαμέρισμα ως εκλογικοί αντιπρόσωποι του Αντώνη Σαμαρά.
Έκπληκτοι οι Δημ.υπάλληλοι για την παρουσία μας δεν μας καλημερίζουν καν....
Το Δημοτικό διαμέρισμα ήταν προετοιμασμένο για να γιορτάσουν το βράδυ την νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη, προετοιμασμένοι με αφίσες της μέσα στα παραβάν,στους διαδρόμους τα αυτοκόλλητα στα πουκάμισα των αντιπροσώπων της...
6.45 ήδη οι πρώτοι ψηφοφόροι έκαναν ουρά, αδημονώντας να ψηφίσουν και μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες η ουρά είχε φθάσει μέχρι το ισόγειο. Η μέρα δεν κύλησε ομαλά, είχε παρατράγουδα αλλά η διαφαινόμενη νίκη του Αντ. Σαμαρά μας έκανε να χαμογελάμε και να παραμείνουμε στο εκλ.κέντρο μέχρι το βράδυ.
Ο κόσμος είχε ενθουσιασμό για την πρωτογνώρη εμπειρία,θυμό για τα όσα είχαν συμβεί στην προεκλογική περίοδο στο κόμμα, αισιοδοξία για την εκλογή.
Ήρθαν ηλικιωμένοι με δυσκολία να σταθούν, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας,νέα παιδιά με προσδοκία για το αύριο.
Το βράδυ στην κάλπη καταμετρ ήθηκαν 320 ψηφοδέλτια,τα αποτελέσματα ήταν
182 Α.Σαμαράς,124 Ν. Μπακογιάννη.
Το πάρτι είχε ήδη ξεκινήσει στην Βασ.Σοφίας και κατεβήκαμε τα σκαλιά τρέχοντας φωνάζοντας "Ελλάς. Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς".
Αντώνης Μιχελόγγονας
Η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ σηματοδότησε μια καμπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, και θα αποτελεί ορόσημο για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Κεντροδεξιάς που δόθηκε η δυνατότητα στη βάση, στους απλούς πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στην παράταξη, να επιλέξουν όχι τον ηγέτη της παράταξης αλλά τον επόμενο πρωθυπουργό. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση που μπορούσε να λάβει ο Αντώνης Σαμαράς.
Το βασικότερο στοιχείο ωστόσο που καθιστά την εκλογή αυτή σημαντική είναι πως αποτέλεσε την αρχή για μια από τις σημαντικότερες κυβερνήσεις στην ελληνική ιστορία.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2012, παρέλαβε ένα κράτος στα πρόθυρα της διάλυσης και το έφτασε ένα βήμα από την πλήρη ανατροπή της αρνητικής κατάστασης.
Απέτρεψε τη χρεοκοπία που όλοι θεωρούσαν σίγουρη, έβαλε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και όσο προχωρούσε η ανάκαμψη της οικονομίας μπόρεσε να λάβει μέτρα τόσο για ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων όσο και για ανάπτυξη της οικονομίας. Επανέφερε τη δημόσια τάξη στις πόλεις και τους δρόμους, έκλεισε σχεδόν ολοκληρωτικά την πληγή που είχε ανοίξει η ανεξέλεγκτη ροή λαθρομεταναστών.
Και το βασικότερο, αποκατέστησε τη διεθνή θέση της χώρας, που μετά την οικονομική κατάρρευση του 2009 και τις καταστροφικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε φτάσει στο ναδίρ.
Και όλα αυτά εν μέσω συγκυβέρνησης και με τις εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες να είναι πλήρως αρνητικές.
Δυστυχώς δεν κατόρθωσε να κερδίσει τη μάχη εναντίον της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς, και η ήττα του τον Ιανουάριο στέρησε από τη χώρα την έξοδο στο ξέφωτο.
Σήμερα, με το σύνολο σχεδόν των επιτευγμάτων του Αντώνη Σαμαρά να έχει αναιρεθεί από την καταστροφική δράση της κυβέρνησης της αριστεράς ο όρος δικαίωση είναι λίγος για να περιγράψει το μεγαλείο του πολιτικού ανδρός.
Ο ελληνικός λαός αν μη τι άλλο του οφείλει μια μεγάλη συγγνώμη.
Σε κάθε περίπτωση η δικαίωσή του θα περατωθεί όταν ολοκληρωθεί και το έργο που ξεκίνησε, από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Και ως προς τα ερώτημα που καλείται να απαντήσει κάθε αξιωματική αντιπολίτευση, «Πώς θα τα καταφέρετε», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τυχερός γιατί έχει ένα επιτυχημένο πρόσφατο παράδειγμα να ακολουθήσει.
Κυριάκο, «κάντο όπως ο Σαμ» και δε θα χάσεις.
Μάνια Κρητικού
Το να ζεις στα Χανιά και στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2009 να ψηφίζεις Σαμαρά, δεν ήταν εύκολο. Κι όμως κάποιοι το κάναμε!
Σε συζητήσεις παρέας που είχαν προηγηθεί των εκλογών δεν μπορούσες να μιλήσεις με επιχειρήματα. Κανείς δεν σε άκουγε!
Η αλήθεια είναι ότι ήθελε πολλά κότσια και η απλή παραδοχή της επιλογής σου!
Δεν θα ξεχάσω ποτέ, έξω από το εκλογικό κέντρο, μουστακαλή γνωστό Χανιώτη να φωνάζει
"Δεν πιστεύω να είναι κανένας εδώ που να ψηφίζει Καλαματιανό!".
Κρατήθηκα με το ζόρι. Τι να του πεις άλλωστε;...
Ήμουν σίγουρη για την επιλογή μου και δεν μετάνιωσα την ψήφο μου.
Το κόμμα πήγε μπροστά, το ίδιο και η χώρα.
(άσχετα αν ο "σοφός λαός" αποφάσισε να κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα και σήμερα να παλεύουμε γι' αυτά που είχαμε καταφέρει επί Σαμαρά!)
Ας ελπίσουμε ότι ο σημερινός μας πρόεδρος θα τα πάει εξίσου καλά και -σύντομα- θα γίνει Πρωθυπουργός. Για την Ελλάδα και το κόμμα!
Γιώργος Παντάκης
Πριν την ήτα της Νέας Δημοκρατίας και την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, κανένας δεν σκεφτόταν τι επρόκειτο να συμβεί στην συνέχεια
Ακόμα και με την παραίτηση του, δεν πέρναγε από κανένα μυαλό ότι ο Αντ. Σαμαράς θα διεκδικούσε την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας
Όταν εκείνο το βράδυ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, ΟΛΟΙ έπεσαν από τα σύννεφα. Οι πάντες. Ακόμα και οι συνεργάτες του, μέσα από το πολιτικό του γραφείο.
«Τι κάνει»; Αναρτιόντουσαν όλοι.
«που πάει»; Έλεγαν στα πηγαδάκια φίλοι και εχθροί
«θα πάμε αυτό το ταξίδι ήσυχα, χωρίς φασαρίες, χωρίς αντιπαραθέσεις και μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά» έλεγε ο Σαμαράς στους συνεργάτες τουκαι πράγματι. ΟΛΑ πήγαν καλά.
Όλα πήγαν όπως τα είχε «συντάξει» μέσα στο μυαλό του ο Αντ. Σαμαράς.
Έτσι, στήνονται για πρώτη φορά πανελλαδικά κάλπες για να εκλέξει ο κόσμος τον νέο του αρχηγό. Και ναι.
Ο Αντώνης Σαμαράς, γίνετε ο πρώτος Πρόεδρος της ΝΔ εκλεγμένος από την βάση.
Σφουγγάρι είπε μόλις εκλέχτηκε.
Ο πολιτικός πολιτισμός απεδείχθη ότι δεν είναι για όλους. Απεδείχθη ότι είναι μόνο για όσους έχουν παιδεία. Είναι για λίγους, είναι για εκλεκτούς.
Ο Αντώνης Σαμαράς στην όλη θητεία του απέδειξε πως ήταν ένας πολύ σοβαρός, υπεύθυνος και αποτελεσματικός πρωθυπουργός.
Είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που δικαιώνετε πανηγυρικά εν ζωή.
Ένας πολιτικός που δεν καταδέχεται να βάλει τον εαυτό του πάνω από την πατρίδα.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας ηγέτης και εμείς είμαστε τυχεροί που τον γνωρίσαμε.
Τέτοια τύχη δεν έχουν όλες οι γενιές. Εμείς την είχαμε.
Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος
Η «ειρηνική επανάσταση» της 29ης Νοεμβρίου 2009 ήταν η κινηματική και ενθουσιώδης ανταπόκριση της ψυχής της παράταξης στο πατριωτικό προσκλητήριο του Αντώνη Σαμαρά για μια Πατρίδα ελεύθερη, υπερήφανη και ισχυρή.
Το γενέθλιο γεγονός της εκλογής του Αντώνη Σαμαρά στην Ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια πράξη απελευθερωτικής ρήξης και λύτρωσης της λαϊκής βάσης από τα δεσμά της αποϊδεολογικοποίησης, το απόστημα της οικογενειοκρατίας και την κακοδαιμονία της κομματικής φεουδαρχίας.
Νίκησαν τότε οι «ηλιοπότες και οι ακριδοκτόνοι».
Η επανάσταση του αυτονόητου που ενσάρκωνε ο Αντώνης Σαμαράς με την εκλογή του βιώθηκε τραυματικά: ήταν η αγωνία του παλιού που πεθαίνει και οι ωδίνες του νέου που γεννιέται. Ήταν αγγελτήριο μάχης για το «άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά».
Η 29η Νοεμβρίου 2009 ήταν μια ημερομηνία εύσημη για την σύγχρονη Ιστορία της χώρας.Ευτύχησε η Πατρίδα να διαθέτει στην πρώτη γραμμή τον καλύτερο της πολιτικό που έμελλε να αποδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός, ο πιο εργατικός και ακούραστος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης στην πιο δύσκολη και σκοτεινή περίοδο. Κράτησε την Πατρίδα όρθια, έδωσε πνοή Αξιοπρέπειας και προσέφερε απτή Ελπίδα.
Ο χρόνος υπήρξε για τον Αντώνη Σαμαρά ο πιο έντιμος εχθρός αλλά και ο πιο συνεπής σύμμαχος. Δικαιωμένος πια είναι παρών ταγμένος στο καθήκον της πατρίδας.
ΣάκηςΜητρόπουλος
Έρχονται στιγμές στη ζωή που σε σημαδεύουν. Αφήνουν πάνω σου βαθειές χαραγματιές. Ανεξίτηλες.
Και όταν αυτές είναι στιγμές περηφάνιας, δικαίωσης, νιώθεις γεμάτος. 29η Νοεμβρίου 2009 λοιπόν. Εύκολα μπορεί καθένας από εμάς να ισχυριστεί ότι είναι η ημέρα που άλλαξε τη ροη της πολιτικής ιστορίας στη χώρα μας. Η πολιτική απέκτησε πάλι οντότητα.
Οι Έλληνες μόλις είχαν αποκτήσει τον Ηγέτη που γεννήθηκε ακριβώς για αυτό το ρόλο: να πάρει το λαό του απ το χέρι και να τον οδηγήσει πάλι στη ευημερία.
Τον Ηγέτη για τα δύσκολα. Και στην πράξη αυτό έκανε τρία χρόνια αργότερα από εκείνη τη νύχτα.
Έσκυψε το κεφάλι και δεν έβλεπε τίποτα άλλο εκτός από Ελλάδα. Ούτε εαυτό, ούτε υγεία, ούτε οικογένεια, ούτε τίποτα! Μόνο Ελλάδα!!!
Εκείνο το βράδυ νίκησε η πατρίδα, απλά το κατάλαβε λίγο αργότερα.
Εκείνη την ονειρεμένη νύχτα γεννήθηκε η ΕΛΠΙΔΑ. 29η Νοεμβρίου 2009, λοιπόν, η νύχτα που ...αποφασίσαμε! 29η Νοεμβρίου 2009, το βράδυ που 800.000 Έλληνες είπαν: ...ναι ρε με τον Αντώνη!!!
Και είμαι πολύ περήφανος γι αυτό.
ΥΓ: εκείνο το βράδυ μας ανήκει και δεν μπορεί να μας το πάρει κανείς!
Γιάννης Αγγελίδης
29 / 11 / 2009 ήταν η μέρα που έμελλε ο Αντώνης Σαμαράς σαν έτοιμος από καιρό να αναλάβει τα ηνία της μεγάλης Πατριωτικής Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας .
Κόντρα στις προβλέψεις κατάφερε να επικρατήσει στην εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κόμματος και ξεκίνησε την δύσκολη πορεία για την ανάληψη της πρωθυπουργίας γνωρίζοντας και τις τραγικές οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες που επικρατούσαν αλλά και τις εσωτερικές αντιδράσεις που θα συναντούσε στην προσπάθεια του για μεταρρυθμίσεις ουσίας και ανάταξη της Εθνικής οικονομίας και αξιοπρέπειας . Βλέπετε οι «σφαλιάρες» διαδεχόντουσαν μέχρι τότε η μία την άλλη και η Ελλάδα είχε καταντήσει το πειραματόζωο - κλοτσοσκούφι της Ευρώπης ( όχι ότι δεν είχαμε δώσει λαβές γι’ αυτό ) .
Παράλληλα με τα παραπάνω είχε να αντιμετωπίσει και την φθορά που προκαλούσε στο κόμμα η σκληρή πολιτική λιτότητας που αναγκαζόταν να επιβάλλει για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα .
Στον παρακάτω πίνακα μπορεί ανάγλυφα να δει κανείς ότι ο Αντώνης Σαμαράς πριν αποφασίσει να παραιτηθεί είχε καταφέρει να συγκρατήσει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σε αξιοπρεπή ποσοστά ( σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που παραλίγο να μην εκπροσωπηθεί στην Βουλή ) και το κατάφερε παρά την φθορά που προήλθε είτε λόγω των σκληρών μέτρων που πήρε , είτε λόγω της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ είτε από τις «σειρήνες» του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχονταν τα πάντα σε όλους .
Και όμως τα κατάφερε κι αν δεν δεχόταν πισώπλατο χτύπημα από τον μπάρμπα Φώτη ( αλλά και από κάποιους «δικούς μας» ) σήμερα θα μιλούσαμε για μια άλλη Ελλάδα , μια Ελλάδα με ανάπτυξη που θα είχε βγει στις αγορές .
Και παραιτήθηκε με αξιοπρέπεια γιατί πάντα έβαζε μπροστά το ΕΜΕΙΣ απ’ το ΕΓΩ . Και σήμερα με κάθε τρόπο στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δικό του δύσκολο δρόμο για την πρωθυπουργία και όπου πάει και όπου σταθεί ζητάει από ΟΛΟΥΣ να κάνουν το ίδιο . Πρόεδρε, σε ευχαριστώ για όσα έκανες, σε ευχαριστώ που με τιμάς με