Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Η συμφωνία και το τέλος του Διχασμού

Του Αλέξανδρου Κριτσίκη,
Δικηγόρου, Υπ. ΔΝ

Πέντε χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο βιώσαμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, με μεγάλο τμήμα της κοινωνίας να μένει άνεργο, ανασφάλιστο, να φτωχοποιείται και να εξαθλιώνεται. Πολιτική αναταραχή επικράτησε, οι κυβερνήσεις αλλάζουν διαρκώς, τα Κοινωνικά δικαιώματα και το κράτος πρόνοιας συρρικνώνεται, ενώ η ευρωπαϊκή πορεία της  χώρας ιδίως μετά το Δημοψήφισμα διακινδύνευσε. Διχαστήκαμε σε Μνημονιακούς και Αντιμνημονιακούς, αλληλοκατηγορηθήκαμε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς (λ.χ «γερμανοτσολιάς», «προδότης»), με συνέπεια να απειλείται σοβαρά ακόμη και η κοινωνική συνοχή της χώρας. Αναμφίβολα, βιώσαμε έναν εμφύλιο σπαραγμό ανάλογο του εμφυλίου πολέμου. 

Η πολιτική ηγεσία, δυστυχώς, για λόγους λαϊκισμού και κομματικού συμφέροντος ουκ ολίγες φορές προκάλεσε όξυνση του διχασμού.  Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας κινδύνευσε, όταν πολιτικοί απαξίωναν τους Ευρωπαίους εταίρους μας χαρακτηρίζοντας τους ως εκβιαστές, τοκογλύφους κτλ. Με το πρόσφατο δε δημοψήφισμα οι Έλληνες διχάστηκαν βαθύτερα σε Ευρωπαϊστές και Αντί-Ευρωπαϊστές.

Όλοι μας αναρωτιόμαστε αν α τερματισθεί ποτέ αυτός ο διχασμός. Η ευκαιρία είναι τώρα. Μετά το δημοψήφισμα, τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την υπερψήφιση της εξουσιοδότησης από τη πρωτοφανή συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής για συμφωνία με τους εταίρους και την επιδιωκόμενη επίτευξη αυτής με τους εταίρους, είναι εθνικά επιβεβλημένο, να αλλάξουμε. Οφείλουμε να σταματήσουμε τον διχασμό, να συνειδητοποιήσουμε, ότι ανήκουμε στην Ευρώπη, να καταλάβουμε επιτέλους τους κινδύνους που εγκυμονούν έξω από αυτήν και να μην αμφισβητούμε το ευρωπαϊκό εδώ και τόσες δεκαετίες κεκτημένο της χώρας, παρόλο τις όποιες ατέλειες παρουσιάζει αυτό σήμερα. 

Οφείλουμε να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον ολέθριο λαϊκισμό της Μεταπολίτευσης, να γίνουμε ρεαλιστές και με ομοψυχία να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις, που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.  Επιτέλους, οφείλουμε να ωριμάσουμε, και να συνειδητοποιήσουμε ότι το δίλημμα είναι ένα πλέον: «Ευρώ ή ολική καταστροφή». Το τέλος του Διχασμού είναι στο χέρι μας. Θα το πράξουμε για το συμφέρον της χώρας  ή θα ανατινάξουμε αυτήν;;;

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS