Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΝΔ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα, τώρα!

Το μήνυμα των ευρωεκλογών δεν ήταν και τόσο δυσνόητο. Οι πολίτες από τη μια θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ανέτοιμο να κυβερνήσει γι’ αυτό και δεν του έδωσαν την ισχύ που περίμενε, από την άλλη δήλωσαν στην κυβέρνηση ότι τα περιθώρια για λιτότητα και φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν εξαντληθεί. Από τη μια παραμένουν διστακτικοί απέναντι στη δυνατότητα του Τσίπρα να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση χωρίς να σύρει τη χώρα σε νέες περιπέτειες κι από την άλλη αποζητούν από το Σαμαρά απτά αποτελέσματα (βελτίωση της απασχόλησης, αναπτυξιακή στροφή, ενίσχυση του εισοδήματος) όσο πιο άμεσα γίνεται.

Η μεγάλη πρόκληση για τον πρωθυπουργό είναι να προχωρήσει δυναμικά το επόμενο διάστημα σε εντυπωσιακές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα που θα κλείσουν οριστικά τη μίζερη και στρυφνή συζήτηση γύρω από την κρίση και θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες σε ένα καινούριο, δημιουργικό, αναγεννητικό πεδίο. Στο πεδίο της Νέας Μεταπολίτευσης και της Νέας Ελλάδας που αναζητεί κάθε Έλληνας πέρα και πάνω από παρατάξεις και ιδεολογίες.

Μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αλλάζει το διοικητικό και οικονομικό μας μοντέλο οφείλει να ολοκληρωθεί. Μια ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια που θέτει τις βάσεις για την θεσμική, παραγωγική και αξιακή ανασυγκρότηση του τόπου θα πρέπει να αρχίσει να ξεδιπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι τομές να δημιουργούν ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στο παθογενές παρελθόν και το διαυγές μέλλον.

Από το ευέλικτο και λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα και την αξιοκρατία στη στελέχωση του δημοσίου τομέα έως την κομματική αναζωογόνηση και την επικαιροποίηση του στίγματος. Από την επενδυτική και αναπτυξιακή αντεπίθεση έως την ανάκτηση της αξιόπιστης επικοινωνίας και της εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Από την στοχευμένη επούλωση μνημονιακών πληγών έως την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, κυρίως όμως σε ύφος και ήθος.

Όλες αυτές οι κωδικοποιημένες αναφορές δεν αποτελούν τίποτα άλλο πάρα την εκπεφρασμένη, εδώ και χρόνια, αντίληψη του Αντώνη Σαμαρά για τη Νέα Μεταπολίτευση, για τη Νέα Ελλάδα. Τώρα που η δημοσιονομική σταθερότητα και η επαναφορά της χώρας σε στέρεες ράγες επιτρέπουν να ξεδιπλωθούν αυτές οι προθέσεις σε όλη τους την έκταση, οι εκπλήξεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα δεν θα είναι παρά η επιβεβαίωση μιας προκαθορισμένης αξιακής πορείας.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS