Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΒΙΒΛΙΑ , ΒΙΒΛΙΟ , ΜΑΝΙΚΑΣ , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Βιβλιοκριτική: Το Τρίτο Λάθος (Κωνσταντίνος Μανίκας) | Ρωξάνη Σπανού

 Γράφει η Ρωξάνη Σπανού (διαχειρίστρια της βιβλιοφιλικής ομάδας "Σελιδοδείκτης" στο facebook)

Το τρίτο λάθος - Κωνσταντίνος Μανίκας

Από τις Εκδόσεις Ιωλκός 

Ιστορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες μιας πολυκατοικίας μαρτυρούν όλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας. Οι ανθρώπινες συμπεριφορές μπαίνουν στο μικροσκόπιο και μαζί με αυτές, όλες οι παθογένειες του κόσμου που ζούμε.

Οι ήρωες αυτού του σύγχρονου μυθιστορήματος είναι όλοι τους άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι που έχουν να αντιμετωπίσουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής, που παίρνουν αποφάσεις, κάνουν τις επιλογές τους και όπως είναι φυσικό κάνουν και αυτοί τα λάθη τους. 

Τι είναι άραγε αυτό που μας καθορίζει; οι επιλογές μας, τα λάθη μας ή η μοίρα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε; 

Ο κύριος Μανίκας, άρτιος χειριστής του λόγου και με ένα εκλεπτυσμένο και προσεγμένο λεξιλόγιο, ψυχογραφεί με εξαιρετική μαεστρία τους ήρωες του. 

Σε περίοπτη θέση ο αριθμός τρία, δεν είναι τυχαία τοποθετημένος σε διάφορα σημεία της ιστορίας από τον συγγραφέα, ακόμα και στον τίτλο.

Το βιβλίο δεν είναι τόσο ανάλαφρο όσο φαίνεται αρχικά. Είναι σκληρό, ακριβώς όπως είναι και η ζωή. Είναι η απεικόνιση της μάχης ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει, το συνειδητό και το τυχαίο, την προσπάθεια και την παραίτηση. Είναι ένα  υπαρξιακό, φιλοσοφικό και ψυχαναλυτικό ανάγνωσμα στο επίκεντρο του οποίου ποιός άλλος; ο άνθρωπος.

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS