Όσο κι αν λατρεύουμε να μεμψιμοιρούμε, η ΝΔ έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στον εκδημοκρατισμό των δομών και των εσωτερικών διαδικασιών της. Ταμπού αυτοσυντήρησης κατεστημένων νοοτροπιών και συμφερόντων άρχισαν να σπάνε με την προσφυγή στη βάση για την εκλογή προέδρου του κόμματος, κι αυτή η διαδρομή συνεχίστηκε με ανάλογες διαδικασίες στην ΟΝΝΕΔ και τις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις.
Το άλμα που επιχειρείται αυτή την περίοδο, με την επιλογή εξειδικευμένων στελεχών στις ΝΟΔΕ ανά αντικείμενο κοινωνικής δραστηριοποίησης είναι μια τομή που δικαιώνει όσους, εδώ και χρόνια, επιμέναμε με την αρθρογραφία μας στη διασύνδεση κόμματος – ενεργών κοινωνικών δυνάμεων και τη χρήση επαγγελματικών στελεχών με ειδικές γνώσεις, ώστε να επιτευχθούν ταυτόχρονα δυο στόχοι. Η αυτούσια μεταφορά των κοινωνικών μηνυμάτων αλλά και η αμεσότερη και αποτελεσματικότερη κομματική εμπλοκή σε τοπικές δράσεις και κοινωνικές διεργασίες με ενισχυμένη δυνατότητα εκλαϊκευσης και προβολής των προτάσεων της ΝΔ.
Για να προφυλάξουμε όμως την λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα αυτής της σημαντικής αλλαγής, οφείλουμε να αναδείξουμε εγκαίρως και τις ατέλειες και δυσαρμονίες που είναι πιθανό να εμφανιστούν καθώς και να διερευνήσουμε τους τρόπους υπέρβασης τους. Ο προβληματισμός εστιάζεται σε τρία επίπεδα. α) Της αρχικής ενημέρωσης και ενεργοποίησης, β) Της προσβασιμότητας στην εκλογή, γ) Της αξιοπιστίας του πρωτογενούς υλικού που θα παράγουν οι νέοι εξειδικευμένοι τομείς των ΝΟΔΕ και της κεντρικής αξιοποίησης του.
Η εξαιρετική πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης των ΝΟΔΕ επικοινωνήθηκε σημαντικά μέσα από το διαδίκτυο αλλά δεν υπήρξε, τουλάχιστον όχι εκτενής, άμεση προσωπική ενημέρωση των μελών με αποστολή σχετικών επιστολών ή έστω email και αντίστοιχη ενεργοποίηση και των τοπικών οργανώσεων ώστε να γίνουν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας ευρύτερες ομάδες πολιτών που μπορεί να τους ενδιέφερε η εμπλοκή τους σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Παρόλο που η αρχική σύλληψη έχει ως προφανή στόχο το μπόλιασμα του κομματικού μηχανισμού με αυθύπαρκτες κοινωνικές δυνάμεις, στην πράξη και σε μια εποχή έντονης αποστασιοποίησης των πολιτών από τα κομματικά δρώμενα, ενέχεται ο κίνδυνος οι νέες θέσεις να καλυφθούν από συνηθισμένα συνδικαλιστικά ή κρατικοδίαιτα κομματικά στελέχη που επί της ουσίας θα αντιπροσωπεύουν τον κλάδο τους και τις απαιτήσεις του (πχ γιατροί, δικηγόροι, αγρότες κλπ) ή τοπικιστικά συμφέροντα παρά τις ανησυχίες της κοινωνίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Το κάθε πεδίο δράσης (υγεία, δικαιοσύνη, οικονομία, αγροτική παραγωγή κλπ) δεν αφορά αποκλειστικά τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και τους πολίτες που βιώνουν τις εξελίξεις και κυρίως υπόκεινται τις συνέπειες κάθε πολιτικής επιλογής. Ο ασθενής έχει πιο περιορισμένο λόγο για το σύστημα υγείας, ο εμπλεκόμενος σε μια νομική υπόθεση για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης ή ο καταναλωτής για τη φορολογική πολιτική και τον καθορισμό των τιμών;
Αν η πλήρης εξειδίκευση των αντικειμένων, με την έλλειψη μικτών ομάδων εργασίας που θα διαθέτουν μια ισορροπία ανάμεσα στο πιθανό συντεχνιακό συμφέρον των ειδικών, την αυθόρμητη κοινωνική αντίδραση και την πολιτική διαχείριση αντικρουόμενων ζητημάτων, μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των νέων κομματικών δομών σε τοπικό επίπεδο, η λύση μπορεί να έρθει μόνο από τη λειτουργία ενός δεύτερου επιπέδου κεντρικής αξιολόγησης και αξιοποίησης των όποιων προτάσεων.
Αυτό προϋποθέτει επανακαθορισμό και βελτίωση και στη λειτουργία των γραμματειών με στελέχωση τους από άτομα που θα διαθέτουν και την γνωστική επάρκεια αλλά και την ιδεολογικοπολιτική παιδεία για να μετατρέπουν τις πιθανές αντιφάσεις και υστεροβουλίες της πρωτογενούς σκέψης που θα συλλέγεται σε τοπικό επίπεδο, σε ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση που θα αντιλαμβάνεται κάθε θέμα σφαιρικά και μέσα στο ευρύτερο διαχειριστικό και οικονομικό πλαίσιο.
Η στήριξη των ανατροπών που προωθούνται στις δομές της ΝΔ απαιτεί τη συμπόρευση και τη συμμετοχή όλων όσων τις επιθυμούν, αλλά και την έγκαιρη κατάθεση προτάσεων για την περαιτέρω εμβάθυνση και την αύξηση της αποδοτικότητας τους. Κάθε «γέννα» έχει τους πόνους ακόμα και τις επιπλοκές της αλλά δεν παύει να αποτελεί μια μοναδική στιγμή δημιουργίας.
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος
0 σχόλια