Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Σε κρίσιμη καμπή η οικονομία

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή τους στους ιδιώτες μετόχους, η ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου της Αθήνας στις πρώτες συνεδριάσεις του 2014 και η πτώση του spread κάτω από τις 600 μονάδες αντανακλούν τη βελτίωση του κλίματος έναντι της Ελλάδας και τον βαθμό εμπιστοσύνης στην οικονομία της.

Σαφώς αντικατοπτρίζουν τις αυξημένες προσδοκίες των αγορών. Το spread στα δεκαετή ομόλογα μειώθηκε χθες στις 584 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι ετών, ο δε Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 2,7%.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της τώρα τη μεγάλη μάχη για τη νέα αποφασιστική μείωση του δημοσίου χρέους της, ώστε να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτησή του. Η επιτυχής έκβαση θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, από την αξιοπιστία της ίδιας της χώρας.

Με απλά λόγια, από το εάν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν καταλύτη για την οικοδόμηση μιας νέας παραγωγικής βάσης, ικανής να ανταποκριθεί στον διεθνή ανταγωνισμό.

Για να μην κινδυνεύσει η επίτευξη του μεγάλου στόχου, δηλαδή η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, για να αποδώσουν καρπούς οι αιματηρές θυσίες των πολιτών, αυτή η πορεία δεν πρέπει να διαταραχθεί. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ακόμη και όταν «ξεκινούν» από διαφορετικές αφετηρίες, πρέπει να κινείται με γνώμονα αυτό τον εθνικό στόχο.

Οι οιωνοί είναι καλοί. Αλλά οι εφησυχασμοί μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνοι. Άλλωστε, όπως έδειξε η φθίνουσα πορεία των εξαγωγών το 2013 και οι ασθενικές επιδόσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας, είναι ακόμη πολύ εύθραυστος ο όποιος περιορισμός της ύφεσης έχει επιτευχθεί.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113197426

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS