Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Τα «κλειδιά» της οικονομίας

Η «επόμενη ημέρα» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέτειλε. Η ανακοίνωση, από την Τράπεζα της Ελλάδος, των κεφαλαιακών αναγκών έξι ελληνικών τραπεζών, όπως αυτές προσδιορίζονται από τα stress tests, συνοδεύτηκε από τις πρώτες κινήσεις - απαντήσεις από τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.

Το πρώτο δεδομένο που προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock είναι ότι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες όλων των τραπεζών απέχουν παρασάγγας από τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι 6,382 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ έκανε λόγο έως και για 20 δισ!..

Το καθοριστικό στοιχείο όμως που δείχνει την πραγματική θέση των ελληνικών τραπεζών, τον υψηλό βαθμό αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης των αγορών απέναντί τους, είναι η απόφαση των διοικήσεών τους να απευθυνθούν στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πειραιώς προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και σε έκδοση ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα stress tests οι κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να καλύψει είναι 425 εκατ. ευρώ. Διασφαλίζεται έτσι ο ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται άμεσα και από άλλες τράπεζες.

Είναι προφανές ότι οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, είναι το «κλειδί» που διασφαλίζει την εκδήλωση του ενδιαφέροντος Ελλήνων και ξένων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και στις όποιες ομολογιακές εκδόσεις.

Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος ώστε να αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες ρευστότητας στην αγορά και οι τράπεζες να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους ως τροφοδότες της οικονομικής δραστηριότητας, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις με προοπτικές.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113233840
Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS