Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Με το βλέμμα στον Μ. Ντράγκι

Πριν από δύο χρόνια, στα μέσα Ιουλίου, με την κρίση στην Ε.Ε. να κορυφώνεται σε Ιταλία και Ισπανία, ο Μάριο Ντράγκι με τη δήλωσή του «θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σώσω το ευρώ» άλλαξε το κλίμα. Οι αγορές πήραν σαφέστατο μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τώρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε πάλι τον τόνο. Σε ομιλία του, σε εκδήλωση με τη συμμετοχή κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιδράσει με «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» εάν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειωθεί περαιτέρω.

Ο Μ. Ντράγκι εμφανίστηκε ως τραπεζίτης και πολιτικός ταυτόχρονα που εστιάζει την προσοχή του στη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ, της ίδιας της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης, υπερβαίνοντας τις ιδεοληψίες, κυρίως της γερμανικής πολιτικής ελίτ. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της ρευστότητας και την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Όχι λόγω του υψηλού χρέους, το οποίο σημειωτέον είναι υψηλότερο σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, αλλά επειδή «η κεντρική τράπεζα στις χώρες αυτές έδρασε ως στήριγμα της κρατικής χρηματοδότησης, με συνέπεια να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών». Παράλληλα ζήτησε «πιο ενεργητική στάση από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να υπάρξει μία στρατηγική μείωσης της ανεργίας».

Οι αγορές έλαβαν το μήνυμα, τα χρηματιστήρια επανήλθαν σε ανοδική τροχιά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και ειδικά της Ευρωπεριφέρειας άρχισαν να αποκλιμακώνονται, ενώ παρατηρείται και μια τάση υποχώρησης του ευρώ.

Και βεβαίως από τη εκτύπωση χρήματος, την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και την μείωση του κόστους δανεισμού, κρατικού και ιδιωτικού, το όφελος για την Ελλάδα θα είναι σημαντικό. Ολα ελπίζεται ότι θα δράσουν ευεργετικά, έτσι ώστε να ξεφύγει η οικονομία από τη χρόνια ύφεση και να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS