Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ , NEWS - Πολιτική - Δύο χρόνια από το Καστελόριζο...

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Δυο χρόνια μιας πολιτικής που θα έβγαζε τη χώρα στις αγορές το 2011. Οι υποκριτικές συγνώμες δεν αρκούν για να εξηγήσουν τη σωρεία λαθών και αστοχιών που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, τα αρχικά λάθη στο χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες του προγράμματος, την κυβερνητική ανικανότητα να πραγματοποιήσει αναγκαίες ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία για να υπερβούμε τις παθογένειες της μεταπολίτευσης που δημιούργησαν τις συνθήκες της σημερινής καταστροφής. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Δύο χρόνια, συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε από το Καστελόριζο, ότι η χώρα προσφεύγει στην χρηματοπιστωτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Λίγες ημέρες αργότερα, «έπεσαν» οι υπογραφές για το πρώτο Μνημόνιο, οπότε και ξεκίνησε η δυσκολότερη οικονομική περίοδος για την ελληνική κοινωνία.

Ο απολογισμός είναι οδυνηρός. Μέσα σε δύο μνημονιακά χρόνια η κοινωνία χρεωκόπησε. Οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ 60 δισ. ευρώ... έκαναν φτερά από τους καταθετικούς λογαριασμούς, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους πολίτες για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η κατανάλωση, παρουσιάζει πρωτοφανή πτώση, ακόμη και όταν πρόκειται για την αγορά βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα. Σε αυτό το διάστημα οι πολίτες υπέστησαν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις πληρώνοντας έκτακτους φόρους.

Παράλληλα αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για ακόμη μια φορά στα καύσιμα, στα ποτά, τα αναψυκτικά, στα τσιγάρα και στα προϊόντα που πωλούνται από τα καταστήματα εστίασης. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη είναι μια θεωρητική έννοια που μένει στα χαρτιά και στις προγραμματικές εξαγγελίες των κομμάτων, ενόψει των εκλογών. Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την χώρα, όπου για μακρύ χρονικό διάστημα φλέρταρε με την χρεωκοπία. Οι εισηγμένες εταιρείες έχουν απολέσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η οικοδομική δραστηριότητα έχει υποστεί σημαντική καθίζηση. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: REAL
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=140621&catID=2

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS