Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Λατινοαμερικανικά διδάγματα

Του Άγγελου Στάγκου

Άγνωστο τι προσδοκούσε να αποκομίσει πολιτικά από την επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τους αντιπάλους του, ήθελε απλά να κάνει πραγματικότητα ένα παιδικό του όνειρο, αλλά αναγκάστηκε τελικά να το «αμπαλάρει» με περιτύλιγμα κομματικής και διπλωματικής εξόρμησης. Κατά τους φίλους του, ο στόχος ήταν να έλθει σε επαφή με ριζοσπαστικές κυβερνήσεις της περιοχής και τα μοντέλα ανάπτυξης που έχουν υιοθετήσει.

Όποιος και να ήταν ο σκοπός του ταξιδιού, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο του της επικοινωνίας επιχείρησαν να δώσουν διαστάσεις ανοίγματος και σχέσεων με ηγεσίες και κόμματα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η ανταπόκριση που έχει βρει εντός είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση… Παράδειγμα, η στάση του γερμανικού «αδελφού» κόμματος Λίνκε, που συστηματικά τάσσεται εναντίον των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζονται μία πολυδιάστατη οικονομική και κοινωνική πολιτική με συμμαχίες, συνεργασίες και συμπράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και βασικό στόχο την αλλαγή του διεθνούς συστήματος επί το αριστερότερο, έως το εντελώς μαρξιστικό. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός της τεράστιας απόστασης και των άπειρων ειδικών χαρακτηριστικών που χωρίζουν την Ελλάδα από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποδείχθηκε μάλλον ατυχής για τον Αλ. Τσίπρα η επιλογή της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

Στη Βραζιλία, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας, τον Λούλα, και έγινε αποδέκτης μερικών «συμβουλών» που δεν τον βολεύουν πολιτικά. Του είπε ο Λούλα, μεταξύ άλλων, ότι καλό είναι να μη γίνεται συνεχώς και αποκλειστικά συζήτηση για την κρίση και τις καταστροφικές συνέπειές της τώρα και στο μέλλον, αλλά για λύσεις εξόδου από αυτήν. Ως γνωστόν, ο Λούλα έβγαλε τη θεόρατη Βραζιλία με τον τεράστιο πληθυσμό από την κρίση εφαρμόζοντας συνταγή του ΔΝΤ. Και μετά, στην πολύπαθη Αργεντινή, την ώρα που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στον αξιοπρεπή τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, έπεφταν νεκροί σε επιδρομή λεηλασίας καταστήματος. Την επομένη ανακάλυψε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει... Αργεντινή!

Αντικειμενικά, η πολιτική σημασία της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Βραζιλία και την Αργεντινή είναι ελάχιστη ώς μηδαμινή. Εκτός και αν πήρε κάποια διδάγματα για να προσαρμόσει τη φαντασιακή ρητορική στην πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_25/12/2012_475885

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS