Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , Ε.Ε. , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Η σταγόνα μετά το σημείο ισορροπίας...

Στο αιώνιο δίλημμα, αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο, αναζητούνται διαχρονικά οι αισιόδοξες ή απαισιόδοξες διαθέσεις των ανθρώπων. Στην πολιτική η οπτική των εξελίξεων δεν μπορεί να καθορίζεται απλά από την αίσθηση ή την πρόσκαιρη εντύπωση για τα πράγματα. Λίγο περισσότερος ντετερμινισμός σε αυτή την περίπτωση, ειδικά σε ένα αντιφατικό και διαρκώς ανατρεπόμενο πλαίσιο, όπως το σημερινό, δεν βλάπτει κανέναν.

Η κατάσταση του ποτηριού κρίνεται με βάση τη χωρητικότητα και το βάρος του κι όταν το υγρό καταλαμβάνει το μισό όγκο εκεί τελειώνει και η καταγραφή των δεδομένων. Δεν έχει σημασία, παρά ιστορική, αν αυτό το σημείο ισορροπίας προήλθε από την κατανάλωση του άλλου μισού ή την προσθήκη του σε ένα άδειο δοχείο. Η επόμενη σταγόνα κι αν αυτή θα προστεθεί ή θα αφαιρεθεί από το περιεχόμενο είναι το βασικό ζητούμενο.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να επηρεάσεις την τελική κατάληξη αυτής της σταγόνας αποδεικνύει και τις ικανότητες του διαχειριστή της κατάστασης να επηρεάσει το αποτέλεσμα και να μετατρέψει μια απόλυτη ισορροπία σε ροπή προς την αισιοδοξία του μισογεμάτου.

Ακόμα κι η αδεξιότητα στη ρίψη της σταγόνας μπορεί να δημιουργήσει τέτοια γενικότερη αναταραχή που όχι μόνο δεν θα διατηρηθεί το προγενέστερο «νεκρό» σημείο αλλά μπορεί και να χυθεί μέρος του υπάρχοντος «κεφαλαίου» φέρνοντας απρόσμενα ταχύτατα την απαισιοδοξία ίσως και την τελική απαξίωση της προσπάθειας.

Η χώρα βρίσκεται πιθανότατα για τελευταία φορά σε αυτό το σημείο που μπορεί να ελπίζει ότι η επόμενη στρατηγική κίνηση θα φέρει τον απαραίτητο αέρα αισιοδοξίας στην αγορά, την κοινωνία αλλά και το διεθνές σκηνικό. Εξαρτάται τόσο από την ίδια, στο βαθμό που αφορά το κτίσιμο της βαριά λαβωμένης αξιοπιστίας της, με την προώθηση επιτέλους των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αλλά κι από τους εταίρους μας που νωχελικά, φοβικά συνειδητοποιούν ότι το χρονοδιάγραμμα αλλά και κάποιες προτεραιότητες του προγράμματος ήταν καταστροφικά σχεδιασμένα.

Οι πρώτες διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού (σε συνδυασμό με τις έως τώρα εσωτερικές παρεμβάσεις) μπορεί να μην φέρνουν μαζί τους την πλήρη ανατροπή της δυσμενούς πραγματικότητας, άλλωστε δεν θα μπορούσε να ήταν αυτός ο αρχικός διπλωματικός στόχος, αλλά θέτουν τη χώρα σε τροχιά αναβάθμισης της θέσης της στο Ευρωπαϊκό στερέωμα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρωτοβουλίες που θα ενσταλάξουν την πρώτη ουσιαστική σταγόνα αισιοδοξίας.

Το ποτήρι μπορεί τελικά να μετατραπεί σε μισογεμάτο!

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS