Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΕΠ , ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΝΕΡΓΙΑ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - Αυξάνουν οι προσλήψεις και το ΑΕΠ;

Παρακολουθώντας την τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην έστω και μικρή αύξηση του ΑΕΠ το 2ο τετράμηνο της χρονιάς, ακούστηκαν ελάχιστα χειροκροτήματα αμηχανίας ένδειξη έλλειψης ενημέρωσης αν όχι πλήρους άγνοιας του θέματος. Ανάλογη είναι συνήθως και η αμηχανία αντιμετώπισης των μηνιαίων ανακοινώσεων, από την αρχή της χρονιάς, για την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων.

Οι απορίες έχουν να κάνουν με την ταυτόχρονη σταθερότητα της ανεργίας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα όταν οι δεκάδες χιλιάδες νέων προσλήψεων θα έπρεπε, εφόσον ισχύουν, να την αποκλιμακώνουν έστω και κάποια δεκαδικά. Επίσης οι περισσότεροι δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως μπορεί να αυξάνει το ΑΕΠ όταν τα επίσημα στοιχεία του 2ο τριμήνου καταγράφουν την ύφεση στο 3,8%. Μας παραπλανούν ή απλά δεν έχουν προβληθεί και γίνει κατανοητοί οι τεχνικοί οικονομικοί παράγοντες που εξηγούν αυτά τα φαινομενικά παράδοξα; Προφανώς ισχύει το δεύτερο!

Αν εξαιρέσει κανείς την εκτίναξη των... προσλήψεων το Σεπτέμβριο που οφείλεται στην όψιμη προσαρμογή ορισμένων εργοδοτών στις αυστηρές απαιτήσεις του νέου νόμου για την αδήλωτη εργασία, είναι υπαρκτή μια μηνιαία βελτίωση του ισοζυγίου προσλήψεων – απολύσεων. Ταυτόχρονα όμως δεν εμφανίζεται και αντίστοιχη μείωση του δείκτη ανεργίας.

Η εξήγηση αυτού του «παραδόξου» βρίσκεται στον συνυπολογισμό ως νέων προσλήψεων, ατόμων που παραιτούνται από τη σημερινή τους θέση για να μεταπηδήσουν σε μια καινούρια ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση αλλά κυρίως στην αύξηση της προσφερόμενης εργασίας λόγω κρίσης (πχ νοικοκυρές που αποφασίζουν να αναζητήσουν δουλειά για να συνδράμουν στον συμπιεσμένο οικογενειακό προϋπολογισμό).

Από την άλλη οι μεταβολές στο ΑΕΠ είναι εύκολο να παρερμηνευθούν αν δεν είναι πλήρως διευκρινισμένο το πλαίσιο (χρονικό και τεχνικό) μέσα στο οποίο προσεγγίζονται. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις αφορούν το πραγματικό κι όχι το ονομαστικό ΑΕΠ (αφού δηλαδή έχει διαιρεθεί με τον πληθωρισμό) που φέτος λόγω αποπληθωρισμού οδηγεί στην αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 1%. Οι τριμηνιαίες ανακοινώσεις αφορούν τον ετήσιο ρυθμό, άρα θα πρέπει να αναλογιστούμε πόσο πιο θετική θα πρέπει να είναι η τάση του ΑΕΠ αποκλειστικά σε αυτό το τρίμηνο ώστε να κατορθώνει να μειώσει τόσο πολύ το συνολικό αποτέλεσμα

Επίσης τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που η ΕΛΣΤΑΤ δεν τα δίνει σε τριμηνιαία βάση και αποτυπώνουν πιο αξιόπιστα τις μεταβολές, αφού λειαίνουν την επίδραση πρόσκαιρων παραγόντων όπως πχ οι εκπτώσεις, είναι ικανά να τονίσουν την βελτίωση των δεδομένων. Η απρόσμενη αύξηση των τουριστικών εσόδων σε αυτό το επίπεδο διαμορφώνουν μια αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 0,7%, αποκλειστικά στο 2ο τρίμηνο (όχι σε ετήσια προβολή). Πιθανότατα το 3ο τρίμηνο όπου προκύπτουν σχεδόν τα μισά τουριστικά έσοδα το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο θετικό.
  
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS