Newsletter Άρθρων

Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ , NEWS - Πολιτική - Α. Σαμαράς: Μοχλός για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ο TAP

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Αποτυπώνοντας τα πολλαπλά οφέλη σε γεωπολιτικό, επενδυτικό και αναπτυξιακό επίπεδο. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Την ικανοποίησή του για την επίσημη ανακοίνωση επιλογής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από την κοινοπραξία Shah Deniz εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Πρόκειται για ένα έργο τεράστιο. Μίας πολύ μεγάλης ενεργειακής υποδομής που θα γίνει, συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι μόνο στην Ελλάδα το ύψος της άμεσης ξένης επένδυσης ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Και η σημασία του είναι πολλαπλή, όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Πρώτον, είπε, αυτός ο αγωγός δεν ήταν το μόνο σχέδιο που υπήρχε για μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, μέχρι πρόσφατα υπήρχε η μοναδική υποψηφιότητα ενός άλλου αγωγού που θα παρέκαμπτε την Ελλάδα τελείως και θα περνούσε από την Τουρκία στη Βουλγαρία. Κι από κει στη Ρουμανία και στην Κεντρική Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανέφερε ότι αναδείξαμε την υποψηφιότητα του ΤΑΡ και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κερδίσαμε το έργο.

Δεύτερον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η δημιουργία ενός τόσο σημαντικού έργου βάζει την Ελλάδα σταθερά στον χάρτη των αγωγών και του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί μία πολυσήμαντη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και στις προοπτικές του τόπου μας στον ευρωπαϊκό χώρο, είπε. Μετά την αναγγελία του ΤΑΡ τα «σενάρια καταστροφής» της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, σταματάνε οριστικά, τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Γιατί δεν έχουν πια κανένα νόημα. Γιατί, πείτε μου, ποιος θα έβαζε τόσα λεφτά σε μια χώρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά επικίνδυνη; Ειδικά όταν μιλάμε για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου».

Τρίτον, όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, το ίδιο το έργο θα φέρει στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια, 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Κι ακόμα 10.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που θα υποστηρίζουν το έργο. Και μάλιστα χωρίς απολύτως καμιά επιβάρυνση του Δημοσίου. Χώρια οι πρόσθετες θέσεις εργασίας για την περίοδο της κατασκευής του. Όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντική ενίσχυση για την οικονομία της χώρας μας που δοκιμάζεται σήμερα από ανεργία ρεκόρ, σημείωσε.

Τέταρτον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο ΤΑΡ θα δώσει σημαντικά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα. Αλλά και στις τοπικές οικονομίες κάθε περιοχής απ' όπου θα περνά, στο κτήμα κάθε Έλληνα από όπου θα περνά, επίσης. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διέλευση ενός τέτοιου αγωγού είναι ουσιαστικά μηδενικές.

Πέμπτον, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα έχει και έμμεση ωφέλεια αφού δεν θα εξαρτάται πια μόνο από έναν προμηθευτή αερίου. Ανοίγει ο δρόμος λοιπόν, για περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια και μάλιστα ιδιαίτερα φιλική για το περιβάλλον.

Έκτον, αυξάνεται κατακόρυφα η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Από τον αγωγό ΤΑΡ θα μπορούν, σε επόμενο στάδιο, να εφοδιάζονται και οι χώρες της Βαλκανικής, τόνισε.

Έβδομον, ο ΤΑΡ θα μεταφέρει αρχικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο με προοπτική, όμως, να διπλασιάσει μελλοντικά τις δυνατότητες του με μικρό επιπλέον κόστος επένδυσης. Αποτελεί, λοιπόν, είπε ο κ. Σαμαράς, πολύ σημαντικό έργο για τη διαφοροποίηση πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, και πέραν της περιοχής των Βαλκανίων, στη νότια και στην κεντρική Ευρώπη. Αυτό το προσπαθούσε η Ευρώπη εδώ και είκοσι χρόνια. Αλλά τώρα μόλις γίνεται ένα τόσο μεγάλο και αποφασιστικό βήμα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα και οι χώρες της περιοχής μας, μόνο οφέλη θα έχουν, δηλαδή περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και σε καλύτερες τιμές. Κι όλα αυτά με επίκεντρο πλέον την Ελλάδα. Ακόμα, η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, δηλαδή σε πόλο έλξης νέων επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων.

Και καθιστά ακόμα πιο επιτακτική από την πλευρά της Ευρώπης τη στήριξη κρατών-μελών της, όπως η Ελλάδα, για να αναπτύξουν δικούς της φυσικούς πόρους. Και η Ελλάδα -όπως ξέρουμε- έχει τέτοιους πόρους! Ώστε από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, η Ελλάδα, να γίνει και χώρα που θα παράγει και θα εξάγει ενέργεια.

Η υποψηφιότητα για την κατασκευή του ΤΑΡ ήταν κάτι που στην αρχή έμοιαζε δύσκολη. Πήραμε όμως τη στρατηγική απόφαση, την προωθήσαμε διακριτικά, δουλέψαμε γι' αυτό συστηματικά και, τελικά, το πετύχαμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του ΤΑΡ αποτελεί την πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Αποτελεί ακόμα μοχλό που μας σπρώχνει να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα, η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Δίνει κουράγιο το έργο αυτό κι αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται τόσο σκληρά. Και δίνει αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς -εντός και εκτός Ελλάδας- που περίμεναν μόνο "δυσάρεστα νέα". Όμως η Ελλάδα έχει μπει πια στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων. Μέχρι τώρα υπήρξαν αρκετές. Η αναγγελία του ΤΑΡ είναι η σημαντικότερη μέχρι σήμερα. Θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες» κατέληξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113069617

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS