Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΘΕΣΜΟΙ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΚΟΜΜΑΤΑ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΣΑΜΑΡΑΣ - Για ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά...

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της εποχής είναι η φθορά σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου βίου. Φθορά στην αξιοπιστία των θεσμών και των κομμάτων. Φθορά στην εμπιστοσύνη απέναντι στην κρατική λειτουργία. Φθορά επιβίωσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Φθορά στην κοινωνική συνοχή και το αξιακό πλαίσιο. Το επόμενο 18μηνο δεν αποτελεί απλά την κρισιμότερη περίοδο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Κυρίως πρόκειται για ένα διάστημα, όπου οι δείκτες της φθοράς σε αυτά τα πεδία, θα πρέπει να αρχίσουν να γυρίζουν αντίστροφα και επουλωτικά.

Το απαραίτητο άλμα με ρυθμούς ταχύτερους από τη φθορά, όπως έλεγε κι ο Ελύτης, απαιτεί συντονισμένες και δραστικές παρεμβάσεις με σημειολογική αλλά και πρακτική σημασία. Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται για τη χώρα «προκαλεί» για την ανασύσταση του πολιτικού σκηνικού με τη ΝΔ να μετατρέπεται στον συνεπή αστικό μεταρρυθμιστικό φορέα που βλέπει το μέλλον της χώρας στη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια αλλά και στην ευνομία, την ισοπολιτεία, την αξιοκρατία.

Μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο, το κράτος πρέπει να έχει αποκτήσει επιτέλους τα λειτουργικά αντιγραφειοκρατικά στοιχεία και την αποκομμένη, από συντεχνιασμούς και διαφθορά, δομή που θα το έχουν μετατρέψει σε παράγοντα σταθερότητας, προστασίας βασικών δικαιωμάτων και άρσης πάσης φύσεως  αγκυλώσεων και παθογενειών. Δείγμα αποφασιστικότητας θα είναι να αποδείξουν οι υπουργοί ότι στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης μπορούν να πάνε και βήματα πέρα από αυτά που τελικά δέχθηκε η τρόικα εκτελώντας στο έπακρο το πνεύμα ενός προϋπολογισμού μηδενικής βάσης.

Οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο καθοριστικοί για την ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος. Με ένα ενισχυμένο κι όχι κατακερματισμένο τραπεζικό σύστημα που δανείζεται ευκολότερα και φθηνότερα ώστε να μπορεί εξίσου εύκολα και φθηνά να χρηματοδοτεί την παραγωγική διαδικασία. Με νομοθετικές παρεμβάσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική στροφή προς τις διεθνείς αγορές. Με αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη από τις παράπλευρες δράσεις και την καθετοποίηση δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διαμορφωθούν και οι συνθήκες για την επούλωση των κοινωνικών πληγών. Η ουσιαστική τακτοποίηση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ο δραστικός περιορισμός του «χαρατσιού» για τα ακίνητα, η ενίσχυση προγραμμάτων και η αξιοποίηση πόρων για την επανενεργοποίηση των ανέργων και την επαναφορά τους στον παραγωγικό ιστό ακόμα και μέσω μιας πιο επιχειρηματικής οπτικής, είναι ένα ελάχιστο μέρος των απαιτούμενων προτεραιοτήτων.

Ο Σαμαράς καλείται να μετατρέψει το 2013 από μια τυπική χρονιά ύφεσης, όπως δείχνουν τα νούμερα του προϋπολογισμού, σε αναζωογονητική πορεία επανακαθορισμού του παραγωγικού και διοικητικού μοντέλου της χώρας που θα της δώσει την ευκαιρία να υπερβεί οριστικά τη γενικευμένη φθορά και να δρέψει επιτέλους απολύτως υγιείς καρπούς.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS