Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - «Η εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι έσοδο του ΟΑΕΔ»

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Ακόμα κι αν έχουν υπερτριπλασιαστεί οι πόροι για προγράμματα στήριξης των ανέργων, η ευκαιρία στην εργασία είναι ένα δικαίωμα αυτοεκπλήρωσης που καμιά πρόσκαιρη βοήθεια, όσο σημαντική κι αν είναι, δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Επιδότηση λοιπόν της εργασίας κι όχι της ανεργίας. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Απάντηση στα δημοσιεύματα για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία δεν έφτασε ποτέ στα ταμεία του ΟΑΕΔ, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, παραθέτει τα εξής στοιχεία:

1) Από το 2009 έως το 2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 5,315 δισ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων σε προγράμματα και δράσεις στήριξης της αγοράς εργασίας και των ανέργων.

2) Η ποσοστιαία αύξηση των πόρων που δίνονται προς αυτή την κατεύθυνση ανέρχεται κατά την ίδια περίοδο σε 272%, δηλαδή από 488 εκ. το 2009 σε 1,817 δισ. ευρώ το 2012.

3) Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (ως ποσοστό 2% επί των αμοιβών των υπαλλήλων δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Τραπεζών) περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθετική διάταξη. Το 2012 δε ανήλθε σε περίπου 280 εκ. ευρώ, ποσό προφανώς υποπολλαπλάσιο των συνολικών πόρων που διαθέτει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας.

4) Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και ο ΟΑΕΔ έχει σημειώσει σημαντική αύξηση του τακτικού του προϋπολογισμού, από 477 εκ. ευρώ το 2009 σε 702 εκ. ευρώ το 2012.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι «η πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους φορείς δεν είναι το ύψος των πόρων που δαπανώνται για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά η στόχευση και εν τέλει η αποτελεσματικότητά τους».

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112998178

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS