Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - Καταστοφική χαρακτηρίζουν πιθανή πτώχευση Κύπριοι οικονομολόγοι

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Επειδή τα παλικάρια της... δραχμής εμφανίστηκαν τώρα με ανάλογα επιχειρήματα περί λίρας πέρα από το ότι υπερτιμούν το συστημικό κίνδυνο μετά την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, συνεχώς υποτιμούν την γεωπολιτική αναστάτωση στην περιοχή (να επισημάνουμε τις δηλώσεις του  Ισραήλ!). Γιατί άραγε; (ρητορικό το ερώτημα!) Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Χρεοκοπία της Κύπρου θα σημάνει αυτόματα έξοδο από το ευρώ με αλυσιδωτές και επώδυνες συνέπειες για το κράτος και τους πολίτες, εκτιμούν οι οικονομολόγοι Σωφρόνης Κληρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι δύο καθηγητές επισημαίνουν ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει υποτίμηση του νομίσματος μέχρι και 50% με αποτέλεσμα το κράτος να μην έχει τα χρήματα να εισάγει πρώτες ύλες, καύσιμα και φάρμακα. Ως εκ τούτου, σημειώνουν, το κόστος και οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων θα εκτιναχθούν.

Ο κ. Κληρίδης προειδοποιεί ότι «η οικονομία κινδυνεύει να μπει σε ένα φαύλο κύκλο πληθωρισμού και νομισματικής υποτίμησης».

Ο κ. Μιχαηλίδης δηλώνει ότι χρεοκοπία στην κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος με τη φυγή κεφαλαίων χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ «θα είναι καταστροφική». Και οι δύο, τονίζουν ότι το κράτος δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια.

Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η αποξένωση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα «ουσιαστικά αφαιρεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ειδικοί εκτιμούν ότι με αυτή την εξέλιξη «η Κύπρος δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο» και ως εκ τούτου θα βρεθεί εκτεθειμένη σε περισσότερες πιέσεις, αλλά και πιο ευάλωτη για επιβολή μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266265

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS