Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Αποτυχημένες συνταγές

Μόλις πριν από μερικά 24ωρα είχε ανακοινωθεί ότι καταργείται το μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Χθες ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά θα ενισχυθεί και με φορολογικά κίνητρα, έτσι ώστε να αποδειχθεί αποτελεσματικότερο. Εκείνο πάντως που η κυβερνητική παλινωδία αποδεικνύει είναι η πρόδηλη ανικανότητα των αρμοδίων να σταθμίσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν τι θέλουν επιτέλους να κάνουν.

Δεν εκπλήσσει, φυσικά, το γεγονός. Απλώς δείχνει πως δεν είναι τυχαίο ότι δεκαετίες τώρα πασχίζουμε ως κράτος να αποκτήσουμε ένα σταθερό, αποδοτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά αποτυγχάνουμε παταγωδώς. Και θα συνεχίσουμε να αποτυγχάνουμε όσο οι κατά καιρούς αρμόδιοι θα επιμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αποσπασματικά και όχι συνολικά.

Πριν από ενάμιση χρόνο είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα της εφαρμογής του αμερικανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο εκπίπτουν όλες οι δαπάνες που, βάσει αποδείξεων, κάνει ένας φορολογούμενος. Μια τέτοια πρόβλεψη αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο αποφυγής συναλλαγών χωρίς αποδείξεις και περιορίζει, κατά συνέπεια, ασφυκτικά τα όρια της φοροδιαφυγής και της διακίνησης «μαύρου» χρήματος.

Η ιδέα εγκαταλείφθηκε, επειδή προφανώς κάποιοι «εγκέφαλοι» θα αποφάνθηκαν ότι η αμερικανική λογική δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής φορολογικής πραγματικότητας, αλλά δεν είδαμε να αντικαθίσταται με κάποια άλλη που θα μπορούσε να στηρίξει τη μεταρρύθμιση την οποία χρειάζεται το φορολογικό μας σύστημα.

Σε επιμέρους αλλαγές και μπαλώματα αναλώνεται η φορολογική πολιτική στη χώρα μας. Κι ακόμη και τώρα που η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και οι εταίροι και δανειστές μας πιέζουν για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, εμείς επιμένουμε στα γνωστά. Να ανακυκλώνουμε αποτυχημένες συνταγές για επιμέρους ζητήματα και να αποφεύγουμε συνολικές ανατροπές.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63857198

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS