Ως σαφές και έμπρακτο δείγμα στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας από την κρίση ερμηνεύεται στην Αθήνα η πρόσκληση που έλαβε ο κ. Αντ. Σαμαράς για να συναντηθεί στις 8 Αυγούστου, στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα.
Το ραντεβού αυτό, που ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου για ουσιαστικούς και σημειολογικούς λόγους, οριστικοποιήθηκε χθες διά της διπλωματικής οδού και υπήρξε -ως είθισται- ταυτόχρονη ανακοίνωση στην ελληνική και την αμερικανική πρωτεύουσα. Ο Λευκός Οίκος αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον κ. Σαμαρά και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «είναι τόσα πολλά τα θέματα που θέλουμε να συζητήσουμε, που δύο ώρες θα φανούν λίγες...».
Παράλληλα το ίδιο πρόσωπο εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και αναγνώρισε το δύσκολο έργο που επιτελεί σε ένα περιβάλλον αρνητικό για την οικονομία της Ευρωζώνης, συνολικά. Στην ατζέντα των συνομιλιών του προέδρου Ομπάμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναμένεται να βρεθεί ψηλά το θέμα της οικονομικής κρίσης, αλλά -όπως εκτιμούν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά- δεν θα είναι και το μόνο που θα συζητηθεί. Η Ουάσιγκτον αποδίδει τεράστια σημασία στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί αυτή την ώρα τον μοναδικό ίσως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ως εκ τούτου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα -σε κάθε κατεύθυνση- ότι βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Σαμαράς έχει διαπιστώσει εδώ και καιρό τη διαφορά απόψεων που υπάρχει σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη μεταξύ της Αμερικής και της Γερμανίας. Είναι άλλωστε σχετικά πρόσφατες οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Τ. Γκάιτνερ, οι οποίες είχαν αποδοκιμαστεί από τον κ. Β. Σόιμπλε και τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-δορυφόρων της Γερμανίας. Ο πρωθυπουργός αναμένει από τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίσει την ανάγκη υιοθέτησης αναπτυξιακών πολιτικών στην Ευρώπη συνολικά, που θα αποτελέσουν και το «όπλο» κατά της αύξησης της ανεργίας. Περιμένει ακόμη να απορρίψει την πολιτική της λιτότητας ως τη μόνη απάντηση στην κρίση και παράλληλα να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ για την ανάγκη υποστήριξης -εμπράκτως- των προσπαθειών της Ελλάδας. (Διαβάστε περισσότερα...)
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63857203
0 σχόλια