Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Ναι, κάτι αλλάζει

Του Τάσου Καραμήτσου

Σύμφωνοι, η Ελλάδα και οι πολίτες της δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν σε τιμές, αξίες, μισθούς και περιουσίες προ της κρίσης και των μνημονίων.

Αυτό, αν υπολογίσει κανείς ότι χάθηκε ένα 30% του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αρκετά ακόμα από τα «αδήλωτα» της οικονομίας, είναι μαθηματικώς βέβαιον. Αυτή είναι η δραματική πλευρά της Ελλάδας των μνημονίων, πίσω από την οποία κρύβονται άνθρωποι και όχι απλώς αριθμοί.

Υπάρχει όμως και το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο σήμερα όποιος δεν το βλέπει, ή κάνει λάθος, ή εξυπηρετεί τα -καλώς ή κακώς εννοούμενα- συμφέροντά του. Η χώρα, αργά, επώδυνα αλλά αρκετά σταθερά, επιστρέφει. «Βγήκαμε από τον τάφο», λέει σήμερα ο Στουρνάρας στο «ΘΕΜΑ» καθ’ υπερβολήν, αλλά πάντως κάτι θετικό συμβαίνει τώρα, κι αυτό το δείχνουν τα σημεία, που πάντοτε προηγούνται.

Όχι, δεν πρόκειται από τη μια μέρα στην άλλη... να γίνουμε πλούσιοι πάλι, να επιστρέψουν τα μεροκάματα εκεί όπου ήταν (αυτό μπορεί και να μη γίνει ποτέ), να πέσει δραστικά η ανεργία, να δανειζόμαστε τρία μηνιάτικα για τις διακοπές των Χριστουγέννων από τις τράπεζες.

Δεν θα διορίζουν τα κόμματα τους πελάτες τους, δεν θα... ανακαλύπτουμε τρόπους να προστατεύουμε ένα επάγγελμα σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο (γάλα, φάρμακα, βιβλία, φόρους υπέρ τρίτων), όσο κι αν αυτό πονάει.

Δεν θα κλέβουν εύκολα οι υπουργοί γιατί πλέον θα φοβούνται ότι υπάρχουν αγριεμένοι δικαστές. Αγριεμένοι με την απάτη, ναι - όχι όμως και εκδικητές της κοινωνίας.

Η Ελλάδα μπήκε πάλι στον χάρτη, τη βλέπουν οι ξένοι επενδυτές και κάθε μέρα στριφογυρνάνε να την «αγοράσουν» έστω και φτηνότερα. Θα έδιναν εκατοντάδες θεσμικοί επενδυτές ή έστω hedge funds προ έτους περί τα 3,5 δισ. ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, στην Πειραιώς και την Alpha; Θα ετοιμάζονταν να αγοράσουν αντί 2 δισ. ευρώ την πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank αν η χώρα πήγαινε στην κόλαση;

Θα συζητούσαν να δώσουν δεκάδες δισεκατομμύρια για επενδύσεις στον τουρισμό και στο real estate Αραβες, Κινέζοι και Τούρκοι επενδυτές; Ούτε ηλίθιοι, ούτε χθεσινοί είναι στις δουλειές, ούτε τους λάδωσε ο Σαμαράς! Ούτε φυσικά το έκανε με την τρόικα, τον ξένο Τύπο και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για να γράφουν υπέρ της χώρας όταν προ έτους την είχαν τελειωμένη.

Γι’ αυτό και από απειρία και εκνευρισμό κάνουν λάθος εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ όταν δηλώνουν ότι ασχολούνται με συνωμοσίες. Ας κοιτάξουν τα δικά τους και, όταν τα ξεκαθαρίσουν, ο κόσμος θα τους πιστέψει.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/365928/nai-kati-allazei/
Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS