Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Η αναθεώρηση του Συντάγματος"

Tου Δημήτρη Λ. Aβραμόπουλου*

Η Ελλάδα σύντομα θα κλείσει έναν κύκλο δραματικών εξελίξεων, που άλλαξαν τη μορφή της κοινωνίας μας και επηρέασαν ριζικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, τη διεθνή παρουσία της χώρας και την κοινωνική μας συνοχή.

Ήρθε η ώρα και είναι ώριμες πια οι συνθήκες για τη νέα μεταπολίτευση και τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ελλάδα.

Ως Νέα Δημοκρατία, πήραμε την πρωτοβουλία και αναδείξαμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε κορυφαία εθνική προτεραιότητά μας, παράλληλα με την ανάγκη άμεσης διεξόδου της χώρας μας από την κρίση. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο διορθωτικών αλλαγών στο Σύνταγμα της Ελλάδας, αλλά ριζοσπαστικής συνταγματικής αναθεώρησης, ύστερα από 35 χρόνια εφαρμογής του ισχύοντος Συντάγματος, με σκοπό την προσαρμογή του στη νέα διεθνή πραγματικότητα, στις ανάγκες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε, ότι το Σύνταγμα, ως υπέρτερος πολιτειακός και πολιτικός χάρτης της χώρας, πρέπει να ανταποκρίνεται στα κελεύσματα των καιρών, που ανοίγονται μπροστά μας, στις ανάγκες ενός σύγχρονου κράτους με επίκεντρο τον πολίτη και στην καλύτερη και παραγωγική λειτουργία των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στην τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε και το μεταίχμιο κοινωνικών εξελίξεων που βρισκόμαστε, δεν έχουμε την πολυτέλεια «επιδερμικών» θεωρήσεων και επουσιωδών αλλαγών. Είναι η ευκαιρία ο πολιτικός κόσμος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και πέρα από κομματικές εμμονές και καιροσκοπικές παλινωδίες, να βάλουμε την Ελλάδα στην τροχιά της ανάπτυξης, με όραμα δημιουργίας και κατοχύρωση της εθνικής μας ταυτότητας, μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική οικονομία.

Η Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση πρόσφατα ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των εργασιών της. Εδωσε στη δημοσιότητα τα 31 σημεία-προτάσεις και βάσεις διαβούλευσης για τις νέες συντακτικές κατευθυντήριες αρχές. Πάνω σε αυτές θα κτίζουμε, μέσα από έναν διαρκή και ανοιχτό διάλογο, με τα κόμματα και την κοινωνία των πολιτών.
Ο νέος Πολιτειακός Χάρτης της χώρας πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη αναμόρφωσης του ρόλου και της λειτουργίας των οργάνων του πολιτεύματος, να διαμορφώσει το πλαίσιο για την εμπέδωση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή, να ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου, να προσδιορίσει και να αποσαφηνίσει το περιεχόμενο των ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, να εγγυηθεί την εθνική ταυτότητα και να αναδείξει τους όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα σε ένα κράτος-δικαίου. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδουμε στους κεφαλαιώδεις τομείς της παιδείας και του περιβάλλοντος, αλλά και στους κατ’ εξοχήν παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Για την αναμόρφωση του ρόλου και της λειτουργίας των οργάνων του πολιτεύματος, κρίσιμη είναι η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από την άμεση εκλογή του από τον λαό. Ο αυστηρά πρωθυπουργικός χαρακτήρας του κράτους, όπως διαμορφώθηκε με την πρώτη Αναθεώρηση του 1985 απεδείχθη λάθος. Συγχρόνως με τις προτάσεις μας για αναβάθμιση των θεσμών λειτουργίας του Κοινοβουλίου και τον αυστηρό περιορισμό των δυνατοτήτων πρόωρης διάλυσης της Βουλής, ενισχύουμε τη σταθερότητα της διακυβέρνησης και του κοινοβουλευτικού βίου.

Με την προτεινόμενη κατάργηση των αδικαιολόγητων εκφάνσεων της βουλευτικής ασυλίας και της εξαιρετικά σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη των υπουργών, εξοβελίζουμε τις μομφές για ασυδοσία του πολιτικού κόσμου και εμπεδώνουμε το αίσθημα της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Και τούτο, με τους κανόνες δημοσιότητας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών, τη διάσπαση των αχανών εκλογικών περιφερειών, την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου μόνο μέσα από την ψήφιση τυπικού νόμου και τη διαφάνεια στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στα οποία ρητά περιλαμβάνουμε και τα ηλεκτρονικά, αντιμετωπίζουμε δραστικά το «απόστημα» των πελατειακών σχέσεων, των κάθε λογής εξαρτήσεων και της ομηρίας του πολιτικού κόσμου.

Με τις προτάσεις μας για τον περιορισμό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας στην ανάδειξη των κορυφαίων αρχών της Δικαιοσύνης και με τη διερεύνηση της δυνατότητας θέσπισης Συνταγματικού Δικαστηρίου, προασπίζουμε την ασφάλεια δικαίου και ενισχύουμε την αποδοτική λειτουργία και έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης. Ορος θεμελιώδης για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης του διοικούμενου στην Πολιτεία και την αξιοπιστία δράσης της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα.

Η διαβούλευση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελεί πλέον πρωταρχικό θέμα της πολιτικής μας επικαιρότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς με τις πρόσφατες δηλώσεις του παρουσίασε τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις. Θέτουμε τις προτάσεις μας στη δημόσια διαβούλευση μέσα από την ώσμωση των ιδεών και των προτάσεών μας με την κοινωνία. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, ευκαιριακή διαφυγή από πολιτικά αδιέξοδα, μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και εύκολο άλλοθι για την αδυναμία λήψης αποφάσεων από τους κυβερνώντες. Μια τέτοια πρακτική θα οδηγούσε στην απαξίωση της σπουδαιότητας και της αποστολής του. Και δεν είναι αποδεκτή.

Με ωριμότητα και υπευθυνότητα συνεχίζουμε την επεξεργασία των προτάσεων μας και κάθε δημιουργικής σκέψης και προβληματισμού. Από όπου και αν προέρχεται. Γιατί η αναθεώρηση είναι προϋπόθεση και απόδειξη της ωριμότητας του πολιτεύματος, της κοινωνίας και των πολιτών. Και πρώτιστα όσων έχουμε αναλάβει να τη φέρουμε σε πέρας. Διακύβευμα και στόχος είναι η κατοχύρωση της προοπτικής μας ως χώρας και ως Πολιτείας. Είναι μια προσπάθεια στην οποία δεν περισσεύει κανείς. Με την πεποίθηση και την αρχή αυτή κινούμαστε. Και είναι η βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε την νέα Ελλάδα.

* Ο κ. Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/08/2011_452752


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS