Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Πολιτική - "Ακύρωση του PSI σε σχέση με την Ελλάδα προτείνει ο Αθ. Ορφανίδης"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Αυτό που επισημαίνει ο Κύπριος τραπεζίτης και πολλοί, όπως κι ο Παπαδήμος, λέγαμε πριν το "κούρεμα" είναι ότι οι μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις για την εμπιστοσύνη στο ευρώ και τα κρατικά ομόλογα ξεπερνούν τις όποιες πρόσκαιρες θετικές εξελίξεις σε επίπεδο ετήσιων τόκων για την Ελλάδα. Η χαμηλότοκη αναχρηματοδότηση του χρέους μας, η επαναγορά ομολόγων στις σημερινές χαμηλές τιμές κι ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο ήταν ικανά να αντιστρέψουν την εικόνα. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες περί άλλων τυρβάζουν πληρώνοντας τις συνέπειες των επιλογών τους. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας προτείνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, σε σημερινό του άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times».

Όπως εκτιμά ο κ. Ορφανίδης, «η ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης εντοπίζει λάθη στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις συνόδους κορυφής του Οκτωβρίου 2010, του Ιουλίου 2011 και του Οκτωβρίου 2011 και υποστηρίζει την αναθεώρηση της απόφασης για το PSI, «η οποία έχει συμβάλει στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ».

«Η ακύρωση της απόφασης για την Ελλάδα θα ανέβαζε το κόστος χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των άλλων κρατών της ζώνης του ευρώ», εξηγεί. Επισημαίνει ακόμη ότι η αντιστροφή της απόφασης για το ελληνικό PSI θα ωφελήσει τη ζώνη τού ευρώ στο σύνολό της, ενώ, όπως αναφέρει, «ένα 30ετές δάνειο στην Ελλάδα με χαμηλό επιτόκιο θα μπορούσε να συνοδεύσει την ακύρωση της απόφασης για το ελληνικό PSI, ώστε το κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα να παραμείνει τόσο χαμηλά όσο προβλέπεται σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2118998


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS