Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Αποφασίζουν για τον υπ. Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρέθηκε όχι άδικα στο μάτι του κυκλώνα και πλέον είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αντώνη Σαμαρά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας.

Ο κ. Τεχνοκράτης με τις λαμπρές σπουδές και την εξαιρετική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία  μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα παρέλασε από  τις πιο αξιοζήλευτες  κρατικές θέσεις που υπήρχαν, ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989) σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής, και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.

Την περίοδο εκείνη εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Ελλάδος ως αναπληρωματικό μέλος στις Συνόδους των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής (ιδιαίτερα στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σύγκλισης) και εκπροσωπούσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από τη θέση αυτή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Επίσης είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 

Ο κ. Στουρνάρας είχε συμμετοχή στην οικονομική πορεία της χώρας στις κρισιμότερες περιόδους και δεν μένω στις επιθέσεις που δέχεται από βουλευτές της ΝΔ για την περίοδο εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ αλλά στις επαφές που είχε με το ΔΝΤ. 

Είναι γνωστό ότι η τρόικα θεωρεί τον κ. Στουρνάρα τον άνθρωπο της στην Ελλάδα, είναι η ασπίδα και η προστασία του. Μάλιστα πολλές φορές αυτά που απέρριπταν οι αρχηγοί στην συσκέψεις ξαφνικά τα επανέφεραν με εκβιαστικό τρόπο οι δανειστές.

Μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται στήριξη από τους Τροϊκανούς που καταφθάνουν στο τέλος του μήνα. Ενώ σχετικά με τους φόρους στα ακίνητα όπως έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει το παρασκήνιο «ο Γιάννης θα πάρει το αίμα του πίσω όταν θα παρέμβουν οι δανειστές» και θα παιχτεί  ο γνωστός εκβιασμός, δόση ή τα συμφωνηθέντα;   

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο Γιάννης Στουρνάρας χρειάζεται την υψηλή προστασία του μπαμπούλα της τρόικας
     
Το πρόβλημα με τον κ. Στουρνάρα δεν είναι ένα καπρίτσιο των βουλευτών της ΝΔ αλλά βαθύτατα πολιτικό. Πέρα από τις τοποθετήσεις του εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή και της αποθέωσης της κυβέρνησης Σημίτη, τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης με τον κορμό της ΝΔ βρίσκονται στην πολιτική στάση του.  

Ο κ. Στουρνάρας από τη μία εμφανίζεται αποφασισμένος να κόψει μισθούς, συντάξεις και να φορολογήσει ότι κινείται και ότι είναι ακίνητο,  από την άλλη υπονόμευσε και  έριξε πολύ χαμηλά τον πήχη  των προσδοκιών για επαναδιαπραγμάτευση των σκληρών όρων του Μνημονίου.   

Σήμερα μετά την παραδοχή του ΔΝΤ για τα λάθη του προγράμματος η τακτική που ακολούθησε εκθέτει την κυβέρνηση.  

Οι βουλευτές της ΝΔ παρακολουθούν τον κ. Στουρνάρα να υπερθεματίζει για τους  δυσβάσταχτους φόρους, τα χαράτσια και τους μισθούς πείνας και από την άλλη να παθαίνει αμνησία για όλα όσα προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ζητήσει από την τρόικα να αλλάξουν. 

Ο κ. Στουρνάρας χρεώνεται τη στρατηγική ότι πρέπει να δώσουμε εμείς γη και ύδωρ για να πειστούν οι ξένοι να συνεχίσουν να μας έχουν στην εντατική με  οξυγόνο. Η συμπεριφορά του  μοιάζει με κινούμενη βόμβα και απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης. Σε μπαράζ συνεντεύξεών του εμφανίζεται ως «αντ’ αυτών», δηλαδή των δανειστών  τις οποίες φτάνει στο σημείο  να τις ταυτίζει με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. 

Η απαξιωτική συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα όμως και προς τον πολιτικό κόσμο και οι απανωτές «αρχηγικές» εμφανίσεις, φωτογραφίσεις  του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις μέσα στα κόμματα, που βλέπουν έναν «διορισμένο» υπουργό να συμπεριφέρεται με υπεροπτικό  ύφος επιτιθέμενος σε θεσμούς όπως της δικαιοσύνης για να επιβάλει τις εντολές της τρόικας. 

Η ώρα της αλήθειας για τον κ. Στουρνάρα και την τρικομματική κυβέρνηση έφτασε και πλέον τα καυτά θέματα είναι πάνω στο τραπέζι. 

Το απίστευτο σχέδιο για τη φορολόγηση  όλων των ακινήτων ακόμα και με την κοροϊδία του αφορολόγητου των 50.000 ευρω είναι ένα τρομακτικό λάθος του κ. Στουρνάρα στην διαπραγμάτευση με τους Τροϊκανούς. Οι στόχοι των εσόδων από τα ακίνητα είναι μια απεικόνιση εκτός πραγματικότητας. Και δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό λάθος αλλά πολιτικό. 

Επίσης ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών δεν έχει βρει ακόμα τη στρατηγική διεκδίκησης   στη δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος στον πολλαπλασιαστή που έριξε τη χώρα στα βράχια της ύφεσης και της ανεργίας. Μάλλον αρνητικός εμφανίζεται στο να αξιοποιήσει το «λάθος». Δηλώνει αισιόδοξος ότι τον Οκτώβριο θα αρχίσει η ανάπτυξη και αν δεν έρθει; 

Τέλος το σενάριο των πολλαπλών δόσεων στα ληξιπρόθεσμα παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς έληξε άδοξα επειδή αντέδρασε η τρόικα και τα σκυλιά δεμένα… 

Η απόφαση, πλέον, περνάει στον Πρωθυπουργό αλλά και στους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους αν θα αφήσουν τον κ. Στουρνάρα να διαμορφώνει το κλίμα στην οικονομία και να επηρεάζει την ακολουθούμενη στρατηγική συνομιλώντας και με τις δύο πλευρές. Άλλωστε στο τέλος της διαδρομής δεν θα κριθεί ο κ. Στουρνάρας αλλά οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.   

Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΠΗΓΗ: NEWPOST.GR
http://newpost.gr/post/188701/samaras-venizelos-kai-koyvelis-kalountai-na-apofasisoyn-gia-to-mellon-toy-yp-oikonomikon-/

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS