Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - Σοκ και οργή στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για φόρο στις καταθέσεις

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Η επιβολή δέσμευσης μέρους καταθέσεων ως εσωτερική χρηματοδότηση μιας χώρας μετατρέπει την ομοσπονδιοποίηση της Ε.Ε. σε φεουδαρχικό κακέκτυπο. Κάποιοι έμπλεξαν τις ρυθμίσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές με τον κρατικό ολοκληρωτισμό. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ - Άμεση εφαρμογή του νόμου στο τριήμερο ζητεί ο Άσμουσεν - 40% κούρεμα των καταθέσεων ζητούσε ο Σόιμπλε

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συμφωνία στην οποία κατέληξε τη νύχτα το Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, την «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» όπως την χαρακτήρισε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής, στην οποία περιλαμβάνεται εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις.

Σύμφωνα με εφημερίδες του νησιού, καταθέτες πήγαν το πρωί στα ΑΤΜ τραπεζών αλλά φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε το ποσοστό της εισφοράς· «μας έπιασαν στον ύπνο» λένε, ενδεικτικά, οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.

Η οργή των καταθετών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την αξίωση του Άσμουνσεν η εφαρμογή του νόμου να αρχίσει μέσα στο τριήμερο των αργιών ώστε να μην προλάβουν να γίνουν αναλήψεις των χρημάτων από τους αποταμιευτές. Η συμφωνία αυτή ήρθε μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζητούσε 40% κούρεμα των καταθέσεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις Τράπεζες της Κύπρου έχουν καταθέσεις και πολλοί Ελληνες, όταν μετέφεραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο της αβαβαιότητας σχετικά με το αν θα μείνει η χώρα μας στο ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιοργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=503452

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS