Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΓΓΛΙΑ , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΔΙΕΘΝΗ , Ε.Ε. , ΘΑΤΣΕΡ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Αποχαιρετώντας την… «μάγισσα» Θάτσερ!

Η Θάτσερ υπήρξε ομολογουμένως μια «μαγική» μορφή κι όχι απλά μια ταχυδακτυλουργός της πολιτικής. Ανεξάρτητα από τη στάση που κρατούσε καθένας απέναντι στις επιλογές της δεν μπορούσε παρά να της αναγνωρίσει την ξεχωριστή ηγετική ικανότητα να προγραμματίζει και να εκτελεί με συνέπεια και διοικητική στιβαρότητα τα ξεκάθαρα σχέδια της. Σε μια ιστορική περίοδο που ζητούμενο έμοιαζε να είναι η άμβλυνση των διαφορών, οδηγώντας τον πολιτικό λόγο σε μια βαρετή ομογενοποίηση, η Θάτσερ ανέδειξε αντιθέσεις και ιδεολογικές διακρίσεις καθορίζοντας την ατζέντα για τις επόμενες δεκαετίες.

Μια διαδρομή με εμμονές αλλά και ευελιξία, με παρωπίδες αλλά και όραμα. Με τον ατομισμό να συναντά τον εθνικισμό και τον κοινωνικό συντηρητισμό να διαπλέκεται με τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Με το επίκεντρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία ως μέσο προσωπικής καταξίωσης αλλά και συλλογικής ευδαιμονίας, ταυτόχρονα με την επιθετική εξωτερική πολιτική και την τάση για έναν μη ηγεμονικό Ευρωπαϊσμό των Βρυξελλών. Με τις κλασικές συντηρητικές αξίες να συναντούν καινοτόμες προσεγγίσεις.

Απομυθοποίησε το ρόλο του κράτους (θέτοντας σαφή όρια στον «επιχειρηματικό» και κοινωνικό σκοπό του) αλλά άνοιξε το δρόμο για τη μυθοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε βάρος της πραγματικής παραγωγής (με την πλήρη απορύθμιση και τη φούσκα των παραγώγων που έφεραν οι μετέπειτα αποφάσεις των σοσιαλδημοκρατών στα ΄90ς).

Αναγνώρισε τους περιορισμούς της ανθρώπινης φύσης στη λειτουργία των δημοσίων δομών (γραφειοκρατία, διαφθορά, αναποτελεσματική διοίκηση) αλλά τους αρνήθηκε για τον ιδιωτικό τομέα (απληστία, άλογες οικονομικά αποφάσεις, διαπλοκή με την εξουσία).

Ο κόσμος μετά τη Θάτσερ δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Η συζήτηση στράφηκε οριστικά από τον ατέρμονο κρατικό παρεμβατισμό και τα μονοπώλια (δημόσια ή κορπορατισμού) στον ανόθευτο ανταγωνισμό και την προσωπική ευθύνη. Ταυτόχρονα όμως άνοιξε και ο κύκλος μιας ανεξέλεγκτης χρηματοοικονομικής πυραμίδας που υποδαυλίζει ένστικτα τζόγου, όταν το αληθινό ζητούμενο της εποχής είναι ο συνολικός επαναπροσδιορισμός της παραγωγικής διαδικασίας.

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS