Ουδείς πείθεται ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών -τόσο του νυν όσο του πρώην- περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» έγιναν κατά λάθος ή οφείλονται στις παρερμηνείες των δηλώσεών τους. Απλώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εξηγήσει -όχι με μεγάλη επιτυχία- γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε από μια κατάσταση, η οποία, αν και δεν είναι τόσο τραγική όσο ακούγεται, δεν παύει να είναι έντονα ανησυχητική.
Έχει γίνει προφανές πλέον οι αγορές και η «φωνή τους», δηλαδή οι οίκοι αξιολόγησης, δεν έχουν αφήσει περιθώρια για κανέναν άλλο δρόμο, πέραν της τοποθέτησης της χώρας σε αξιολόγηση «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Δεν δέχονται τίποτε λιγότερο ως λύση πέραν της κανονικής εξυπηρέτησης του χρέους, η οποία ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, φαίνεται αδύνατη. Ολες οι προωθούμενες από την Ενωση λύσεις για την ελληνική κρίση χρέους -επαναγορά σε χαμηλότερη τιμή, ανταλλαγή ομολόγων, «κούρεμα» κ.ά.- έχουν εκ προοιμίου χαρακτηριστεί από τους οίκους ως επιλογές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε κατάταξη «επιλεκτικής χρεοκοπίας».Οι λεκτικοί λεονταρισμοί κατά των οίκων από τους αξιωματούχους της Ενωσης, ελάχιστα οφέλη έχουν αποδώσει. Αρα ο χαρακτηρισμός πρέπει να θεωρείται δεδομένος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Αυτό για το οποίο μπορούμε να ελπίζουμε -και να ευχόμαστε- είναι ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» θα μπει στη ζυγαριά μαζί με ικανά αντίβαρα τα οποία θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την ψυχολογική αλλά κυρίως την πραγματική πίεση που αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει. Αντίβαρα που έχουν να κάνουν με την ικανή μείωση του χρέους που θα προκύψει από την όποια αναπροσαρμογή πραγματοποιηθεί, με το ύψος των επιτοκίων που θα κληθούμε να πληρώσουμε, με το χρόνο που θα προβλέπεται για την αποπληρωμή του χρέους.
Ολα αυτά, καθώς και οι αποφάσεις για όποιες άλλες παραμέτρους έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, θα πρέπει να κατατείνουν στο σημαντικότερο από όλα τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν τη νέα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας: Τη σαφή πρόβλεψη ότι, αν περάσουμε από τη μεγάλη τρικυμία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, θα το κάνουμε για να βγούμε σε πιο ήρεμα νερά και όχι ως προετοιμασία για προχωρήσουμε στο επόμενο ακόμη πιο δυσάρεστο στάδιο, αυτό της πραγματικής στάσης πληρωμών.
Του Νίκου Φραντζή
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
0 σχόλια