ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ Αφού δημιουργήθηκαν τα κατάλληλα προσχώματα (ελέω Παπανδρέου) στο ενεργειακό άνοιγμα της χώρας προς Ανατολάς, έρχεται τώρα η κ.Κλίντον να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.Τυχαίο!!- Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...
Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τη μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο πηγών ανανεώσιμης ενέργειας αλλά και πετρελαίου, κυρίως μέσω των αγωγών του Σάουθ Κόριντορ (Νοτίου Διαδρόμου), εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η αμερικανική πλευρά στις επαφές που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, υπό την προϋπόθεση βεβαίως εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα δε με την υποστήριξη που εξέφρασε προς την ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, εμμέσως πλην σαφώς, στις επίσημες δηλώσεις της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έθεσε ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, τη δημιουργία ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος για τις επιχειρήσεις, παρότι επικρότησε το πρόσφατα ψηφισθέν νομοθετικό πακέτο.
Είπε συγκεκριμένα: «Θεωρούμε ότι η πρόσφατη νομοθεσία η οποία υιοθετήθηκε θα κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για το είδος της ανάπτυξης που δημιουργήθηκε στον 21ο αιώνα, ήταν οι επιχειρήσεις να μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και το κεφάλαιο μπορεί να ακολουθήσει. Θεωρούμε ότι αυτό θα μπορεί να δώσει μια πολύ ισχυρή βάση, γιατί οι επιχειρήσεις ψάχνουν για συγκεκριμένα καθεστώτα, φορολογικά, επιχειρηματικά κ.λπ. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει στην Ελλάδα μια ισχυρή οικονομία, προχωρώντας μπροστά». Κι όλα αυτά ενώ έχει ήδη εκφραστεί η πρόθεση Βενιζέλου για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων μέσω επικείμενου νομοσχεδίου.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη εξάλλου και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με την κ. Κλίντον: «Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η αμερικανική πλευρά και είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και στην κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας». Πάντως ο κ. Βενιζέλος δεν προσδιόρισε ποιες συγκεκριμένες προτάσεις υπεβλήθησαν από την αμερικανική πλευρά. (Διαβάστε περισσότερα...)
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
0 σχόλια