ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Με το φόβο των Δαναών (οίκοι αξιολόγησης) μεταθέτουν και πάλι το πρόβλημα στο μέλλον, αφού αρκούνται σε μια ειδική τραπεζική εισφορά και μια περιορισμένη επαναγορά ομολόγων! Ξανά μικρότεροι των ιστορικών περιστάσεων! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...
Εν μέσω έντονων διαφωνιών, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προσπαθούν να συμφωνήσουν μια λύση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, η οποία θα δίνει μια ανάσα στον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα δεν θα επιτείνει την κρίση εμπιστοσύνης που πλέον έχει λάβει συστημικές διαστάσεις.
Χθες ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ θέλησε να μειώσει τις προσδοκίες που υπάρχουν για τη λήψη σημαντικής απόφασης αύριο.
Δεν θα πρέπει να περιμένουμε τη λήψη μιας «θεαματικής» απόφασης που θα επιλύσει διά μιας την κρίση δημοσίου χρέους δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι οι βασικές αιτίες του προβλήματος είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ωστόσο προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, κάτι που θα είχε μεγάλο κόστος όχι μόνο για την Ευρωζώνη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ εκτίμησε πως οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύσει την κρίση χρέους της Ελλάδας, και ζήτησε ενίσχυση των κεφαλαίων και της ευελιξίας του EFSF, αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Ακούω προτάσεις για αναδιάρθρωση χρέους, ευρωομόλογα και μεταφορά πόρων από τα πλούσια στα φτωχά κράτη-μέλη, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι αν υιοθετηθούν στη συνέχεια όλα θα είναι εντάξει στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη», είπε χθες η κ. Μέρκελ. «Αν είσαι πολιτικά υπεύθυνος... γνωρίζεις ότι ένα τέτοιο θεαματικό βήμα δεν μπορεί να γίνει με υπευθυνότητα ούτε την Πέμπτη», τόνισε. «Αντιθέτως χρειαζόμαστε μια ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη διαδικασία διαδοχικών βημάτων και μέτρων», η οποία θα έχει στόχο τη μείωση του χρέους και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας», εξήγησε η κ. Μέρκελ. Η σύνοδος της Πέμπτης «θα βοηθήσει, αλλά θα χρειαστούν και άλλα βήματα», τόνισε.
Εν τω μεταξύ, ζυγίζοντας οφέλη και ζημιές οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επεξεργάζονται πυρετωδώς εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν την Πέμπτη στους αρχηγούς κρατών. Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της Ευρωζώνης που έχει ημερομηνία 16 Ιουλίου και αποκάλυψε το πρακτορείο Ρόιτερς, ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να μην υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία στην Ελλάδα είναι να επιβληθεί μια μικρή εισφορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες σε συνδυασμό με πολύ χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η τραπεζική εισφορά θα αποφέρει έσοδα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο και συνολικά 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, ποσό που θα μπορούσε να θεωρηθεί «σημαντική» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα όπως απαιτούν Βερολίνο και Χάγη.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_123_20/07/2011_449819
0 σχόλια