Στη σημερινή συγκυρία ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζεται από τους δανειστές μας ως η τελευταία ευκαιρία της χώρας. Ακούγεται ίσως ως κοινότοπη επανάληψη, αλλά το επισημαίνω διότι εγώ τουλάχιστον καταλήγω στη συγκεκριμένη εκτίμηση όχι μέσα από κάποια προσωπική και υποκειμενική διεργασία, αλλά ως απόρροια σωρείας συζητήσεων το τελευταίο διάστημα με διεθνείς θεσμικούς παράγοντες.
Δεν είναι μόνον οι θετικές δημόσιες δηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων από ξένους ιθύνοντες στις οποίες θα μπορούσε κάποιος να αποδώσει επικοινωνιακά κίνητρα και να υποστηρίξει ότι δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Είναι οι πιο σημαντικές από άποψης ουσίας τοποθετήσεις στη διάρκεια ιδιωτικών συζητήσεων που γίνονται από αξιωματούχους των οργανισμών, αλλά και των ισχυρών χωρών που έχουν δανείσει τη χώρα μας. Από την Ουάσιγκτον μέχρι την Φρανκφούρτη και πρόσφατα το Τόκιο, όπου βρέθηκαν υπουργοί Οικονομικών, κεντρικοί τραπεζίτες, αρμόδια στελέχη της Ε.Ε., της ΕΚΤ, ακόμη και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, που ασχολούνται με την Ελλάδα, καταγράφεται μια αισθητή μεταστροφή.
Η βελτίωση της εικόνας δεν εξαντλείται στον κ. Σαμαρά. Αφορά και συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησής του, τον διορισμό των οποίων εκ των πραγμάτων πιστώνεται τελικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι χαρακτηριστική η συνομιλία με σημαντικό παράγοντα του παγκόσμιου τραπεζικού κατεστημένου, στην οποία κατέθεσε την εμπειρία του από πρόσφατη επίσκεψή του στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. «Είχα πάει με έναν κατάλογο δέκα θεμάτων για τα οποία ήθελα να τον ρωτήσω τι θα κάνει, αλλά τα απάντησε όλα στην εισαγωγική του παρουσίαση, πριν προλάβω καν να τον ρωτήσω» μου είπε, και συμπλήρωσε: «Κάτι ουσιαστικό έχει αλλάξει στην κυβέρνησή σας».
Δεν είναι τυχαίο ότι και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην «Κ» στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, δήλωσε πως «τώρα βρίσκεται στην εξουσία μια κυβέρνηση συνεργασίας που είναι αξιόπιστη και αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στην επαναφορά της οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης και σταθερότητας».
Σε αυτή, λοιπόν, την τόσο κρίσιμη στιγμή, όπου έχει αρχίσει να οικοδομείται ένα νέο σκηνικό αξιοπιστίας, με άξονα την αξιοπρόσεκτη μεταστροφή του ιδίου του κ. Σαμαρά, το αποτελεσματικό οικονομικό του επιτελείο και κάποιους εργασιομανείς συνεργάτες του στο Μαξίμου, σε συνδυασμό με τον σχηματισμό μιας λειτουργικής κυβέρνησης συνεργασίας που διαπερνά όλο το ιδεολογικό φάσμα και εκπροσωπεί το 48% των ψηφοφόρων και τα τρία πέμπτα της Βουλής, είμαστε έτοιμοι να τα τινάξουμε όλα στον αέρα;
Η διεθνής κοινότητα έχει κουραστεί να παρακολουθεί εσωκομματικές κρίσεις, ενδοκυβερνητικές τριβές, αλλαγές κυβερνήσεων και πρωθυπουργούς που εμφανίζονται στην αρχή ως αξιόπιστοι, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι δεν διαθέτουν την αναγκαία πολιτική βούληση ή την ικανότητα να φέρουν εις πέρας το έργο που έχουν αναλάβει. Ο κ. Κουβέλης έχει αποδείξει έμπρακτα, αναλαμβάνοντας προσωπικό και κομματικό πολιτικό κόστος, ότι το εννοεί όταν μιλάει για μια υπεύθυνη κυβερνώσα Αριστερά που δεν περιορίζεται σε ανέφικτες και συχνά επικίνδυνες μεγαλοστομίες, αλλά τολμά την ουσιαστική συμμετοχή.
Σήμερα βρίσκεται σε μια καθοριστική καμπή. Καλείται να κάνει την υπέρβασή του. Ας αναδείξει τη συμβολή που είχε με τη στάση του στην εξασφάλιση των όποιων βελτιώσεων στα εργασιακά. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να του το αναγνωρίσει δημόσια. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια της διάσπασης. Χρειάζεται ενότητα. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και έχουμε υπομείνει μεγάλες θυσίες. Τη στιγμή που ανακτούμε την αξιοπιστία μας, δεν είναι ώρα για πισωγυρίσματα. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει. Στη σημερινή συγκυρία δικαιούται τη στήριξη όλων.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_25/10/2012_467324
0 σχόλια