Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Τα “κακά” και τα “καλά” νέα για τα 16-18 δισ. που λείπουν με την επιμήκυνση

Του Γιάννη Αγγέλη

Τελικά οι νεότερες εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό μετά την επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια μέχρι και το 2016, φαίνεται να αυξάνουν το απαιτούμενο ποσό από τα 16-18 δισ. ευρώ στα 30 (!) δισ. ευρώ.

Αυτά είναι τα “κακά” νέα που έχουν αρχίσει να συζητούνται στο Euro Working Group στις Βρυξέλλες. Και οι απαντήσεις με τις εναλλακτικές λύσεις για το πως θα μπορούσε αυτό το κενό να καλυφθεί ξεπερνούν τις 10 σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν. Με μία διαφορά, καμία από αυτές δεν επαρκεί από μόνη της και επιπλέον -το σημαντικότερο- δεν υπάρχει συμφωνία για το πως θα πρέπει να γίνουν οι επιλογές καθώς καμία από τις “λύσεις” που απαιτούν επέκταση του δανείου δεν γίνεται αποδεκτή από τις χώρες που θα πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη.

Ούτε βέβαια η ΕΚΤ συζητά το ενδεχόμενο να γραφτούν ζημιές στον ισολογισμό της από τα περίπου 56 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

Κάποιες από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις που έχουν μπει στα χαρτιά προβλέπουν νέα μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια και τα δάνεια από το EFSF, όπως επίσης και εναλλακτικές “τεχνικές” για την επαναγορά χρέους, αλλά αυτές με τη σειρά τους συζητούνται μόνο στην περίπτωση που διατεθεί ένα μέρος του δανείου για την επαναγορά χρέους. Αλλά στην περίπτωση αυτή δημιουργείται άλλο δημοσιονομικό κενό... Επιπλέον σε όλες αυτές τις συζητήσεις το ΔΝΤ επαναφέρει συνεχώς την διαγραφή χρέους από τον επίσημο τομέα τουλάχιστον για ποσό της τάξης των 35-45 δισ. ευρώ, πράγμα που τόσο από την Κομισιόν όσο και από την ΕΚΤ δεν δέχονται καν να συζητήσουν...

Αυτά είναι τα “κακά” νέα. Τα “καλά” νέα είναι ότι η ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικού κενού θα υπάρξει μετά από ενάμιση περίπου χρόνο το 2014.

Και τότε θα έχουν περάσει οι κρίσιμες εκλογές στην Γερμανία. Κατά συνέπεια, όπως παρατηρούν κάποιο τεχνοκράτες με “πολιτική” πείρα στις Βρυξέλλες, ίσως είναι περισσότερο εύκολο να βρεθεί μια απάντηση στο πρόβλημα που δεν θα απαιτεί άμεσες “λύσεις” και θα παραπέμπει την οριστική λύση για το τέλος του 2013. Κάτι τέτοιο όπως λένε ίσως να διευκολύνει από πολλές πλευρές καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχουν αλλάξει οι συνολικές συνθήκες στην Ευρωζώνη και θεσμικά και οικονομικά με αποτέλεσμα να επηρεασθούν τα οικονομικά αποτελέσματα στην Ελλάδα θετικά.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν την αλλαγή στάσης και από το ΔΝΤ το οποίο ναι μεν έχει αποδεχθεί την επιμήκυνση (άλλωστε την έχει προτείνει από τον περασμένο Μάρτιο) αλλά επιμένει ότι το 2020 υπό τις παρούσες συνθήκες ακόμα και με επιμήκυνση διετή το χρέος θα ξεπερνά το 135 % του ΑΕΠ το 2020 και κατά συνέπεια η επιμήκυνση είναι ανώφελη αν δεν συνοδεύεται με νέα διαγραφή χρέους...

Κατά πως λένε διπλωματικοί κύκλοι αποφάσεις δεν πρόκειται να δούμε ούτε την Δευτέρα στην προγραμματισμένη νέα συνάντηση του Euroworking Group.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1650456

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS