Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Φορολογικό «ανάχωμα» στη φυγή επιχειρήσεων

Φορολογικό ανάχωμα στο κύμα φυγής των επιχειρήσεων εκτός Ελλάδος επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την πρότασή της να καταργηθεί η παρακράτηση φόρου επί διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων), με ταυτόχρονη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 20% στο 28%.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα καταθέσει στη Βουλή ως τις 11 Νοεμβρίου η κυβέρνηση, προβλέπεται ριζική αναμόρφωση στη φορολογία και των ανώνυμων επιχειρήσεων. 


Ειδικότερα, σχεδιάζονται η κατάργηση της παρακράτησης φόρου επί διανεμόμενων κερδών, πουσήμερα ανέρχεται στο 25%, και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 20% στο 28%.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, πρόκειται για κίνηση που θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, επιδεινώνοντας κατά 10% τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), αλλά θα αυξήσει σημαντικά την απόδοση για τους εγχώριους επενδυτές.

Και αυτό διότι ο μεν εταιρικός φόρος θα αυξηθεί κατά 8%, δηλαδή από 20% σε 28%, θα καταργηθεί, όμως η παρακράτηση φόρου. Και με δεδομένο ότι ο ξένος μέτοχος απαλλάσσεται, σήμερα, τις περισσότερες φορές, της παρακράτησης φόρου, το νέο φορολογικό καθεστώςεξισώνει φορολογικά την αντιμετώπιση του Έλληνα με τον αλλοδαπό μέτοχο.


Για παράδειγμα, μια εταιρεία με προ φόρων κέρδη 100 ευρώ σήμερα φορολογείται με συντελεστή 20% και επομένως τα καθαρά της κέρδη διαμορφώνονται στα 80 ευρώ. Αν διανείμει το 50% των καθαρών κερδών της, δηλαδή 40 ευρώ, παρακρατείται αυτόματα φόρος 25%. Επομένως, ο μέτοχος που κατοικεί στην Ελλάδα παίρνει στο χέρι καθαρό μέρισμα 30 ευρώ.Ο μέτοχος που κατοικεί σε χώρα της Ε.Ε. και κατέχει πάνω από το 10% της εταιρείας, απαλλάσσεται της παρακράτησης φόρου. Επομένως, με το σημερινό καθεστώς παίρνει στο χέρικαθαρά 40 ευρώ μέρισμα. Το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για όσους εδρεύουν σε χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Ελλάδα, καθώς συμψηφίζουν την παρακράτηση φόρου με τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα τους. (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: EURO2DAY.GR
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/733990/Article.aspx

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS