Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Θυμός εκ του ασφαλούς

Του Δημήτρη Μαύρου

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι τα τελευταία συμβάντα στην Κύπρο είναι αρνητική εξέλιξη για τους Κύπριους (77%) και τους Ελληνες (71,4%).

Οι τελικές αποφάσεις που πάρθηκαν μετά το αρχικό «όχι» της Κύπρου είναι χειρότερες ή το ίδιο κακές με τις αρχικές (75,7%). Το τελευταίο, μάλιστα, πιστεύουν εντονότερα οι ηλικίες 45-54 ετών, οι άνδρες, κυρίως οι δημόσιοι/ιδιωτικοί υπάλληλοι, καθώς επίσης και τα ανώτερα/ανώτατα μορφωτικά επίπεδα. Το τελευταίο, όμως, δεν αποτρέπει ένα σημαντικό 42% των πολιτών να τάσσεται υπέρ της απόρριψης των αρχικών προτάσεων του Eurogroup από την Κύπρο, αναδεικνύοντας τη θυμική ανάγκη για μια σθεναρή κόντρα με τους δανειστές.

Οι αρνητικές προσδοκίες για τη χώρα μας συμπληρώνονται από το ιδιαίτερα «βαρύ» 61% του εκλογικού σώματος που πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος» ελληνικών καταθέσεων.

Τα παραπάνω δημιουργούν έντονα συναισθήματα θυμού, καθώς οι πολίτες κρίνουν εξαιρετικά αρνητικά τη στάση της Ε.Ε. (86%) και της Γερμανίας (90,1%). Ο σοβαρότερος, όμως, θυμός προέρχεται από την «τιμωρητική» διάθεση της Ε.Ε. έναντι της κυπριακής οικονομίας (79%).

Παρ’ όλα αυτά, ορθολογικοποιώντας τα πράγματα, το 76,5% των πολιτών δηλώνει ότι για να συγκρουστείς με την Ε.Ε. και την τρόικα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις plan B, εναλλακτική πρόταση εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το 72,9% του εκλογικού σώματος δεν έχει πειστεί ότι υπάρχουν κόμματα στη Βουλή που διαθέτουν plan B.

Η αδυναμία πειθούς των κομμάτων για ύπαρξη plan Β, ακόμα και εκείνων που η πολιτική τους είναι μάλλον συγκρουσιακή με Ε.Ε./τρόικα, σε συνδυασμό με τον τρόπο που χειρίστηκαν το «νέο Κυπριακό», δημιουργεί αντανακλαστικά μια μικρή τάση υπεροχής της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, μια μεγαλύτερη δυναμική της στην ικανότητα διακυβέρνησης και διατηρεί σταθερά πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά και σε απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία

ΠΗΓΗ: REAL
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=26&id=221638

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS