Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - Η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό 0,5%

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Ελάφρυνση για τις τράπεζες που μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα δανείζονται ακόμα φθηνότερα, απευθείας από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα την μείωση των επιτοκίων στα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης και να τονώσει την απασχόληση. Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσον η μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, εξ αιτίας του κατακερματισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών στην περιφέρεια διαμορφώνεται περισσότερο με βάση το πόσο υγιείς είναι και σε ποιά χώρα έχουν την έδρα τους και λιγότερο με βάση το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων της ΕΚΤ. Βεβαίως, η μείωση του επιτοκίου απο την ΕΚΤ ήταν απαίτηση των αγορών και σε σημαντικό βαθμό είχε προεξοφληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του επιτοκίου χορηγήσεων είναι θετική διότι δείχνει την πρόθεση της ΕΚΤ να κρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Από την άλλη πλευρά,οικονομικοί αναλυτές παρατηρούν ότι πλέον, μετά και τη νέα μείωση, έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα συμβατικά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την Κρίση. Ένα μη συμβατικό μέτρο που έχει εφαρμοστεί στην Αγγλία και συζητείται και στην Ευρωζώνη, είναι η αποδοχή απο την ΕΚΤ δέσμης δανείων προς επιχειρήσεις ως εγγυήσεις (collateral) για την χρηματοδότηση τραπεζών.

Είναι η πρώτη αλλαγή στα επιτόκια απο τον Ιούλιο του 2012 και η τέταρτη μείωση από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Μάριο Ντραγκι, τον Νοέμβριο του 2011.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/05/2013_497090

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS