Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΟΡΤΕΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΠΑΣΧΑ - Λύτρωση...

Τα διδάγματα της Μ. Εβδομάδας, παραδόξως ίσως, μου φέρνουν στο νου και το μύθο του Σίσυφου. Μόνο που στο ρόλο της βαρύτητας, που είναι ικανή να γκρεμίσει στο απόγειο της μια επίπονη και επίμονη προσπάθεια, βρίσκεται το θυμικό των ανθρώπων και η συλλογική πλάνη, θεμελιώδης παράγοντας της «έλξης» των μαζικών επιλογών στα επίπεδα ενός χαμηλότερου και συχνά συνειδητά συμβιβασμένου μέσου όρου.

Η αρχική λαϊκή επευφημία έρχεται στα πλαίσια μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας που μεταπλάθει τα συμβάντα μέσα από έναν διαθλαστικό καθρέφτη αυθυποβολής και πείθει για την εκπλήρωση του μύθου, ακόμα κι όταν οι ορθολογικές ενδείξεις δεν τείνουν προς τα εκεί. Η λατρεία δεν είναι παρά η έκφραση ενός εσώτερου ιδεοληπτικού ναρκισσισμού.

Οι αυξημένες προσδοκίες, απότοκο της προβολής ιδίων αναγκών, δεν αργούν να αποδειχτούν παραπλανητικές και να μετατραπούν σε μίσος ως ανάγκη μετάθεσης της αναγκαίας συναισθηματικά αυτοτιμωρητικής διαδικασίας. Η συλλογική πλάνη δεν εκπληρώθηκε με τα βήματα και το ρυθμό επιθυμίας των πολλών και μετατρέπεται σχεδόν αυτόματα σε ακραία θυμική αντίδραση αποκαθήλωσης κι ευτελισμού του αντικειμένου του «πόθου».

Η Λύτρωση δεν ενσταλάζει μέσα μας παρά μόνο όταν οι χίμαιρες σπάσουν με κρότο και η «μαστίγωση» της ψεύτικης ελπίδας έρθει να ποτίσει με το αίμα της την καθηλωτική φενάκη και να την μετατρέψει σε δημιουργική δύναμη αναγέννησης και αυτοσυνείδησης. Η αμαρτία της εθελοτυφλίας και της υποκρισίας να παραδώσει το πνεύμα της στην ανάσταση της χαράς της ζωής και του αξιακού πλούτου.

Καλή Ανάσταση...

Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS